Kematian pertama suspek COVID-19 di Bali, Indonesia

Masalah komunikasi kerajaan Indonesia cetus panik


Pihak berkuasa di Bali mengatakan bahawa kerajaan Indonesia tahu pelancong Inggeris yang kritis di Bali telah diuji positif untuk koronavirus, tetapi gagal memberi isyarat kepada mereka sehingga selepas dia meninggal dunia.

Indonesia mencatat kematian pertama COVID-19 di Bali, Indonesia. Suspek merupakan warganegara Britain datang ke Bali untuk bercuti.

Kematian pertama suspek COVID-19 di Bali, Indonesia

Ketua Tugas Kuasa COVID-19 Bali, I Dewa Made Indra, mendakwa pihak berwajib di Jakarta jelas mengenali wanita tersebut sebagai 'pesakit nomor 25' dalam daftar kasus yang dikonfirmasi di Indonesia pada hari Selasa, tetapi mengatakan dia tidak diberitahu tentang kondisinya. 
Jurucakap Kerajaan Indonesia telah menghubungi media di Jakarta pada petang Selasa, mengesahkan bahawa pada masa itu terdapat 27 kasus koronavirus di negara ini.
Jumlah itu telah meningkat kepada 34 orang.
Encik Indra berkata kakitangannya hanya mendapati wanita itu telah positif dihidapi virus itu selepas dia meninggal dunia pada pagi Rabu. 
Wanita berusia 53 tahun itu adalah kematian COVID-19 yang pertama di Indonesia. Suaminya bersamanya ketika dia meninggal dunia.
Wanita itu sudah mempunyai beberapa keadaan kesihatan asas, termasuk kencing manis, hipertiroidisme, tekanan darah tinggi dan keadaan kardio-pulmonari.
Dia tiba di Bali pada 29 Februari dan diuji negatif kepada sensor haba di lapangan terbang, tetapi dalam beberapa hari dia mengalami gejala yang konsisten dengan coronavirus.
Swabs dari wanita itu dihantar ke Jakarta untuk ujian kerana tiada hospital atau klinik di Bali mempunyai kit ujian yang diperlukan.
Encik Indra berkata hasilnya tidak disampaikan kepada pihak berkuasa di Bali sehinggalah kematiannya di Rumah Sakit Sanglah, Bali. 

1 comment:

  1. Perodua You'd better wear a mask to perotect yourself and get away from the crowd! Perodua Malaysia

    ReplyDelete

Powered by Blogger.