Tukar kotak iklan jpeg kepada AdSense

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense


Ok kali ni abang Wayne nak share teknik menukar kotak iklan yang berformat JPEG kepada kotak iklan yang lebih menjana pendapatan iaitu Google Adsense.

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense

Pada mulanya, abang Wayne cuba pelbagai teknik untuk tukar kotak iklan ni. Search sana sini dekat google. Tak juga jumpa jawapan dia. Nah, abang Wayne pun try lah gunakan code-code iklan yang ada untuk di eksperimen. Hasil eksperimen, abang Wayne gunakan modifikasi code iklan di tengah entri/blog post

Step 1: Step pertama, tala kan mouse ke kotak iklan dan right klik mouse tersebut dan pilih Inspect (inspect element)

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense

Step 2: Langkah seterusnya, copy link url untuk gambar tersebut seperti di dalam gambar ini. Kita copy link dia sahaja tau (yang ada line biru).

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense

Step 3: Pergi ke Theme> Edit HTML> klik di dalam kotak coding blog dan tekan CTRL+F dan paste code gambar yang kita copy tadi dalam ruang search. Kemudian paste kan code di STEP 4 dan gantikan seperti di dalam kotak berwarna merah. Gantikan --Letakan kod unit adsense  disini-- dengan kod google adsense (buka google adsense)

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense


Step 4:

<div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'>
<center>
--Letakan kod unit adsense  disini--
</center>
</div>


Setelah save template tadi, buka blog dan tengok hasilnya seperti di bawah ini.

Gantikan kotak iklan format JPEG kepada iklan Google Adsense


1 comments:

avatar

Terbaik tutorial *fliptudung

Click to comment