Cara mudah jadikan saiz video dalam Blogger bersaiz responsive

Video yang di upload di Blogger tak perlu edit saiz


Ok. Kali ni abang Wayne nak share tips blog yang paling keren gittew. Tips yang amat bermakna bagi mereka yang selalu upload video di Blogger. Kali ni, kita tak payah nak edit saiz video tu. Video tu akan automatik bersaiz responsive.

tukar saiz video di blogger

Steps: Cara masukkan kod di Edit HTML

Step 1. Login ke blogger account > Dashboard > Template > Edit HTML
Edit HTML Template
Step 2. klik di dalam coding tu dan taip (Ctrl + F):
</head>
Step 3. paste kan code ini di bawah </head>:
<script src='//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.0.3/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>
<script>
$('.YOUTUBE-iframe-video').ready(function(){
$('.YOUTUBE-iframe-video').parent().css({
    'position': 'relative',
    'padding-bottom': '56.25%',
    'height': '0',
    'clear': 'both',
    'text-align': 'center',
    'margin': '20px 0'
});

$('.YOUTUBE-iframe-video').css({
    'position': 'absolute',
    'top': '0',
    'left': '0',
    'width': '100%',
    'height': '100%',
});
});
</script>
Step 4. klik Save template.
Done !

Ia mudah, ia senang... Ingat, lepas ni tak perlu setting height & width video yabg kita upload. Coding ni dia akan automatik kan saiz video kita tu.

3 comments:

  1. mudah aje caranya.. ok mama buat skrg tq wayne

    ReplyDelete
  2. Gren bangat tips ni. Makasih ya abang wayne.

    ReplyDelete
  3. Baru je sesaat tadi cari tutorial ni, haha. Rupanya ada je depan mata. Adeh.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.