Apa itu Huawei Harmony OS

Jom kenali Apa itu Huawei Harmony OS


Enam bulan lalu, Huawei tidak mempunyai keperluan untuk memperkenalkan sistem operasi sendiri. Ia kerap memancarkan telefon Android lima bintang yang inovatif.Tetapi sejak Donald Trump melancarkan satu lagi larangan dan memulakan larangan yang menghalang syarikat-syarikat Amerika daripada berurusan dengan Huawei tanpa lesen khas, pembuat Mate telah dipaksa mengembangkan OS mudah alih sendiri, sekiranya ia terpaksa berpecah dengan Google untuk kebaikan.

Harmony OS bukan sekadar pengganti mudah seperti-untuk-suka untuk Android. Ia telah dibuat dengan 2019 dalam fikiran, direka untuk digunakan pada segala-galanya dari telefon ke jam tangan untuk skrin pintar. Bolehkah ketua Amerika sebenarnya telah membuat sokongan Huawei?

Apabila Harmony OS dilancarkan pada Persidangan Pemaju Huawei di China baru-baru ini, ia kelihatan seperti sistem pengendalian cahaya yang cepat yang boleh menguasai pengalaman pintar di pelbagai peranti.


Itu seolah-olah disahkan apabila Honor Vision smart TV diumumkan sehari kemudian. Dengan Harmony OS , filem, permainan dan video boleh dipancarkan langsung dengan melalui NFC dan pautan WiFi-direct, dan terdapat kamera pop-up AI untuk panggilan video.

Ia mungkin mempunyai banyak penangkapan, terutamanya apabila ia datang kepada ekosistem aplikasi, tetapi Harmony OS boleh menjadi sistem operasi telefon pintar jarak jauh yang sangat berkesan.

Sebagai permulaan, ia sepatutnya mencerminkan rupa EMUI 10, versi terbaru antara muka Huawei yang duduk di atas Android, jadi sekurang-kurangnya ia akan menjadi biasa kepada pengguna sedia ada.

Walaupun ia tidak akan mempunyai akses ke Kedai atau perkhidmatan Google Play, Harmony OS serasi dengan infrastruktur dan aplikasi Android, jadi dengan beberapa tweak pemaju harus dapat membuat aplikasi mereka berjalan pada telefon Harmoni, smartwatch, tablet, Unit kepala TV dan kereta. Huawei telah menjadikan sumber terbuka OS Harmony juga, memupuk lagi hubungannya dengan komuniti pemaju aplikasi.

Segala sesuatu mengenai subjek Harmony OS sebagai sistem operasi telefon pintar adalah tekaan pada tahap ini. Setakat ini, kami hanya menerima panggilan, jadi jika Huawei mahu membina keyakinan dengan pemaju dan pengguna, ia perlu berkongsi contoh, demo dan peranti pelancaran dengan sistem operasi yang dimuatkan, dan mereka perlu menjadi sangat baik.

Walaupun asasnya ada. Menurut Huawei, satu barisan kod OS Harmony boleh melakukan tugas 100 baris kod Android, yang menjadikannya sesuai untuk peranti dengan simpanan kecil, seperti smartwatches, pelacak kecergasan, penceramah pintar dan papan pemuka kereta.

Ia juga telah dibina dengan IoT dalam minda, supaya anda boleh pergi dari bilik ke bilik dan panggilan video anda boleh mengikuti anda merentasi peranti, dari TV ke skrin pintar ke telefon, dan akhirnya ke komputer. Tidak hairanlah mereka memanggil Harmony.

3 comments:

 1. Sebagai pengguna Huawei, ada sedikit risau juga.. :)

  ...

  ReplyDelete
 2. tak abis2 lagi perang depa ni kesian pengguna

  ReplyDelete
 3. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. Working together

  ReplyDelete

Powered by Blogger.