Halaman

    Social Items


Perodua Alza 2018 lengkap dengan teknologi terkini


Ehemmm...Perodua Alza ni dah start buat kita serba salah tau. Hai...Alza...Alza. Macam cantik lagi mengancam pula Perodua Alza 2018 baru ni.







Spesifikasi Perodua Alza 2018 baru



Harga Perodua Alza 2018 baru


Harga Perodua Alza 2018 ini nampaknya ada penurunan sedikit. Tapi masih pada range harga yang lebih kurang sama. Kita ambil contoh harga Alza 2017 pada harga RM65,432.00. Tapi sekarang RM62,690.00. Oklah kan?

Alza 1.5 AV - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular62,690.0062,690.00
East Malaysia ( Sabah )64,890.0064,890.00
East Malaysia ( Sarawak )64,890.0064,890.00
Labuan59,638.8460,040.84
Langkawi58,381.8558,825.99

Alza 1.5 SE - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular56,890.0056,890.00
East Malaysia ( Sabah )59,090.0059,090.00
East Malaysia ( Sarawak )59,090.0059,090.00
Labuan54,167.9554,596.95
Langkawi53,138.2553,611.55

Alza 1.5 S - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular54,290.0054,290.00
East Malaysia ( Sabah )56,490.0056,490.00
East Malaysia ( Sarawak )56,490.0056,490.00
Labuan47,198.5747,575.57
Langkawi46,898.7147,372.01

Alza 1.5 S - ManualSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular51,490.0051,490.00
East Malaysia ( Sabah )53,690.0053,690.00
East Malaysia ( Sarawak )53,690.0053,690.00
Labuan50,254.0250,632.50
Langkawi49,632.2950,078.03

Perodua Alza baru Mengancam

Restoran dan kedai makan caj GST 6%


GST masih di kutip pada 2 September 2018. Marah weiii.... Paling banyak kedai yang caj pelanggan adalah restoran dan kedai makan. BeWe bukan menyirap lagi, dah tahap mengejus dah ni. Dah la cuti GST 3 bulan, tiba-tiba 2 September ada lagi caj GST.



Pelik betul dengan restoran ni. Sesuka hati je letak 6% GST. Padahal dah 3 bulan tak de GST. Barang yang diorang jual ni pun entah-entah stok masa bulan 8. Tiba-tiba 1 September dah caj GST balik.

Geram betul la. Korang kena caj tak hari ni atau semalam?

Koleksi kutipan GST pada 2 September 2018

Adakah nasib rakyat terus malang dengan SST?


Salam hari kemerdekaan, salam hari kebangsaan. Dan selamat datang SST. Kita telah pun melepasi tarikh 31 Ogos 2018 yang mendebarkan. Dan mulai hari ini, SST yang akan menggantikan GST mula berkuatkuasa.


Perlaksanaan SST mendebarkan


Fuh...Macam mana harga barang mulai 1 September ni ye? Korang rasa naik 10% atau sama? Kalau dulu GST memang terasa bayar semua benda ada 6% ni. Sampai kedai RM2 pun jadi RM2.12. 

Kita boleh berharap adanya pengecualian terhadap beberapa barangan. Namun, adakah harga barang tu naik ke tak, kita pun tak pasti.

Harga rumah akan turun dengan SST


Kerajaan telah pun menyatakan bahawa pengecualian terhadap bahan binaan bersempena SST ni. Dengan harapan, harga rumah akan turun.

Sejujurnya peluang untuk harga rumah turun agak tipis sebenarnya. Sebab range harga rumah sekarang untuk landed property bermula dari RM400k. Cuma berkemungkinan developer akan memberi rebat-rebat tertentu.

Rumah merupakan aset yang paling utama sekali apabila kita telah mendirikan rumah tangga. Ada orang rezeki lebih, boleh beli rumah yang mahal. Ada orang rezeki dia kurang sikit, dia beli rumah mampu milik ataupun sub-sale. Kalau korang nak cari info rumah untuk di miliki, insya allah BeWe akan update nanti. Tunggu ye.

Berbalik kepada SST tadi, kita tunggu Isnin ni, 3 September 2018. Pengumuman dari kerajaan. Kalau SST lagi membebankan, lagi 4 tahun kita akan pertimbangkan.

Bermulanya kisah SST pada 1 September 2018


carian di sini



Subscribe Our Newsletter