Cerita Si Kopi





Asal usul nama minuman berkaitan kopi


Kopi, walaupun hitam, tetapi mendapat sambutan hangat dari orang ramai. Kebanyakan dari kita suka minum kopi. Ada yang suka kopi 434 yang famous di Johor, ada yang suka kopi cap Tupai dan pelbagai jenama tempatan sehingga ke jenama antarabangsa terutamanya Starbucks dan lain-lain. Tapi, tahukah kita macam mana nama minuman berteraskan kopi ini di buat? Jom kita tengok asal usul nama minuman berteraskan kopi.

Americano/long black


Americano. Hitam, pahit. Pernah minum tak? Campuran dia senang je. Kopi pekat campur air = americano. Kalau kat sini, kita panggil kopi o kaw. Kan?


Latte/flat white/piccolo


Ni kopi susu bahasa mudahnya. Kan?


Cappucino


Kalau cappucino ni dah campur susu dia campur lagi frothed milk. Apa tu frothed milk? BeWe pun tak reti nak terangkan. Google je la. Tapi efek dia, susu tu akan membuatkan kopi tu berbuih2. Favourite BeWe ni. Hihiii


Macchiato


Mscchiato ni BeWe tak pernah minum pula.  Tak tahu macam mana rasa dia.


Mocha


Mocha pun favourite BeWe. Kalau buat kat rumah, campurkan dengan coklat agak-agak boleh tak jadi mocha?


Affogato


Affogato yang dah bunyi macam alligator ni BeWe tak pernah try lagi. Macam mana agaknya rasa dia ek.


Turkish Coffee


Kopi campur dengan rempah ratus ribu juta? Lagi lah kita tak pernah minumnya.


Espresso Romano


Aneyyyy....kopi lemon satuuuu. Aje pelik aney ni mandang aku. Kopi lemon di mintaknya.


Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
mama tisya
AUTHOR
22 June 2018 at 17:08 delete

mcm2 jenis coffee ye...tq for sharing...pernh minum latte, Macchiato, Affogato, Cappucino tp tk brp minat sgt cofee sbb pahit hehe

Reply
avatar
Irda Garmin
AUTHOR
23 June 2018 at 20:19 delete

banyak pula jenis kopi ni ye,tapi sy paling suka minum kopi di indoneisa,yang dibuat di rumah sahaja..sedap dia lain mcam..

Reply
avatar
Fendi Rocka
AUTHOR
4 July 2018 at 10:15 delete

Kalau kopi tempatan...saya suka kopi sabah.

boleh bha kalau kau

Reply
avatar