Halaman

    Social Items

Proton SUV baharu, jelmaan Geely Boyue SUV

Teka teki rekabentuk SUV pertama keluaran Proton masih lagi menjadi teka teki rakyat Malaysia. Setelah pengambilalihan dari Geely, Proton masih belum menunjukkan rekabentuk kenderaannya. Namun, di media sosial, rata-rata ramai yang sudah dapat melihat SUV pertama dari Proton ini.

Pandanga hadapan Proton SUV

Proton SUV jelmaan Geely Boyue SUV


Dah datangnya dari syarikat Geely, keluar pun design lebih kurang juga (kalau betullah gambar di atas tu dengan di bawah ni ada persamaan).

Pandangan hadapan Geely Boyue

Pandangan sisi Geely Boyue

Pandangan sisi Proton SUV

Bahagian dalam Geely Boyue

Bahagian dalam Proton SUV

Pendapat korang macam mana? Any comment?

Proton SUV baharu, model paling mantap

Jenama BIJAN jenama mahal, bukan custome made


Heboh beg jenama BIJAN dari semalam. Bijan sana, bijan sini. Bila cerita beg Bijan, semua suruh terbalikkan perkataan tu. Katanya Najib. Salah la wak. Memang jenama Bijan tu wujud.


Bijan Pakzad pengasas jenama Bijan


Jenama Bijan ni di asaskan oleh Bijan Pakzad yang berasal dari Iran.


Kita ambil quote dari Wikipedia ye.

Bijan Pakzad (/biˌʒæn ˈpɑːkzɑːd/; Persian: بیژن پاکزاد‎, pronounced [biːʒæn pɑːkzɑːd]), generally known simply as Bijan (4 April 1940 – 16 April 2011), was an Iranian designer of menswearand fragrances.

 Latar belakang Bijan Pakzad


Born4 April 1940
TehranIran
Died16 April 2011(aged 71)
Beverly HillsCaliforniaU.S.
Cause of deathstroke
ResidenceBeverly Hills, California
NationalityIranian American
OccupationDesigner
Known forDesigning men's clothing, men's and women's fragrances
Label(s)Bijan
Untuk maklumat lebih lanjut pasal pengasas Bijan ni, boleh lawati website http://www.bijan.com/en/history

Anugerah jenama Bijan


AwardsFiFi Most Successful Men's Fragrance 1988
FiFi Best Women's Fragrance Package1988
FiFi Men's Fragrance Star of the Year Specialty/ Department Stores 1997
FiFi Best National Advertising Campaign – Men's 1997
1995 Ig Nobel Chemistry Prize
2010 Otis College of Art and Design Otis Design Legend Award
2011 Oxford University"Entrepreneur of the Year"


Dah tahu jenama Bijan kan? Kebetulan di terbalikkan jadi Najib. Huhuuuu.

Jenama BIJAN tu bukannya NAJIB

Beli barang Mr DIY kini dengan online sahaja


Hardware dengan lelaki memang tak dapat di pisahkan. Betul tak? Tapi semenjak ada Mr DIY ni, orang perempuan pun suka masuk hardware. Kalau sebelum ni kita nak beli barang hardware kena pergi kedai hardware (tak kan nak pergi kedai kek pula kan?). Nah sekarang, kot malas, kita online je Mr DIY ni kerana Mr DIY kini boleh online sahaja.

Mr DIY kini boleh online

Barang-barang dekat Mr DIY murah tau sebenarnya. Sebagai contoh BeWe ambil mentol Phillips LED 12W yang berharga RM12.17. Dekat search google Phillips LED 12W , dekat Lazada dia jual RM28.00 untuk 2 biji mentol. 

Mr DIY kini boleh online

Dekat Tesco pun mahal juga tau. Sampai doploh hengget. Ni 1 contoh je la yang BeWe dapat bagi. Item yang lain, uols compare sendiri la ye. Sebab BeWe selalu tuka mentol ni, so memang harga mentol ni yang menjadi perkiraan BeWe. Hahahaa....


Harga Postage Mr DIY


Untuk pengetahuan, terdapat 3 jenis postage yang di sediakan oleh Mr DIY ni iaitu standard delivery, express dan self collect.

Standard delivery


charges a standard shipping & handling fee of RM5.00 with every transaction for any local delivery

Express delivery


For all express deliveries MR. D.I.Y. ECOMMERCE (M) SDN BHD charges RM9.90 to RM11.90 depending on the distance and the address of the receiver


Self collect


All orders chosen to be delivered using the Collect @ MR.D.I.Y. method will not be charged any shipping or handling fees.
At this moment our Collect @ MR.D.I.Y. service will only cater to 24 selected outlets within the Klang Valley area

Mainan terbaik untuk anak lelaki


Sebenarnya kan, selain tengok barangan hardware, bapak-bapak ni suka juga tengok mainan dekat Mr DIY ni. Mainan-mainan di Mr DIY ni bagus-bagus juga. Sebagai contoh, BeWe dah beli mainan robot transformers ni.

Mr DIY kini boleh online

Mainan ni elok juga. Sendi-sendi dia kuat. Kalau nak tukar dari kenderaan ke robot atau rabot kepada kenderaan, sendi-sendi dia tak tercabut pun. Dengan harga bawah RM10, saya syorkan beli mainan ni. Best juga tau (sebab bapak dulu tak pernah dapat robot ni nak....)

Mr DIY kini boleh online

Asal usul nama minuman berkaitan kopi


Kopi, walaupun hitam, tetapi mendapat sambutan hangat dari orang ramai. Kebanyakan dari kita suka minum kopi. Ada yang suka kopi 434 yang famous di Johor, ada yang suka kopi cap Tupai dan pelbagai jenama tempatan sehingga ke jenama antarabangsa terutamanya Starbucks dan lain-lain. Tapi, tahukah kita macam mana nama minuman berteraskan kopi ini di buat? Jom kita tengok asal usul nama minuman berteraskan kopi.

Americano/long black


Americano. Hitam, pahit. Pernah minum tak? Campuran dia senang je. Kopi pekat campur air = americano. Kalau kat sini, kita panggil kopi o kaw. Kan?


Latte/flat white/piccolo


Ni kopi susu bahasa mudahnya. Kan?


Cappucino


Kalau cappucino ni dah campur susu dia campur lagi frothed milk. Apa tu frothed milk? BeWe pun tak reti nak terangkan. Google je la. Tapi efek dia, susu tu akan membuatkan kopi tu berbuih2. Favourite BeWe ni. Hihiii


Macchiato


Mscchiato ni BeWe tak pernah minum pula.  Tak tahu macam mana rasa dia.


Mocha


Mocha pun favourite BeWe. Kalau buat kat rumah, campurkan dengan coklat agak-agak boleh tak jadi mocha?


Affogato


Affogato yang dah bunyi macam alligator ni BeWe tak pernah try lagi. Macam mana agaknya rasa dia ek.


Turkish Coffee


Kopi campur dengan rempah ratus ribu juta? Lagi lah kita tak pernah minumnya.


Espresso Romano


Aneyyyy....kopi lemon satuuuu. Aje pelik aney ni mandang aku. Kopi lemon di mintaknya.


Cerita Si Kopi

Highlight FIFA 2018 World Cup Russia Match day 2 


Russia selaku tuan rumah, menang sekali lagi pada perlawanan ke-2 menentang Egypt. Salah bersama pasukannya ternyata tidak mampu bangkit menentang kemaraan Russia.


Portugal vs Morocco, Uruguay vs Saudi Arabia


Malam ni, match yang paling kita tunggu, Portugal vs Morocco. Di jangka Ronaldo kembali meletup bam boom tababo.




Iran vs Spain



Denmark vs Australia, France vs Peru, Argentina vs Croatia


Denmark vs Australia, France vs Peru, Argentina vs Croatia

Highlight Matchday 2 FIFA 2018 World Cup Russia

Majlis Angkat Sumpah MB Selangor, Amiruddin Shaari


Amiruddin Shaari ganti Dato Seri Azmin Ali sebagai MB Selangor


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=997077550468970&id=122162981293769

Portfolio: Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan



Live Streaming Angkat Sumpah MB Selangor

Highlight Gameweek 1 FIFA 2018 World Cup Russia


Apa khabar pasukan favourite uols? Spain seri dengan Portugal. German kalah. Argentina seri. Brazil seri. France selamat menang. Malam ni kita tengok England pula. Tapi yang paling kita tunggu game Belgium. Mesti best tahun ni. Player pun semua gempak-gempak.














Highlight Gameweek 1 FIFA 2018 World Cup Russia

Warna lukisan, aktiviti tidak pergi beraya di kampung


Macam mana aktiviti beraya uols? Bagi yang berada di kampung, aktiviti beraya memang syok. Jumpa kawan-kawan, lepas tu mulalah mengOnion. Kan???? Tapi, bila tak pergi beraya, apa yang uols buat?


Di sebabkan dah lama tak mengasah bakat dalam aktiviti mewarna, bertahun juga lah. Lalu BeWe pun beli lah water colour bagi Harraz asah bakat menjadi pelukis yang berjaya. Aminnnn....

BeWe pergilah beli kelengkapan mewarna ni di Mr DIY. Water Colour berharga RM8.00 lebih. Berus warna ada 5 jenis RM3.00 lebih. Bekas warna tu dalam RM2.00 lebih kot. Drawing block BeWe beli dekat Tesco RM2.50.


Dengan aktiviti mewarna ni, dapatlah kurangkan sedikit aktiviti tengok TV si Harraz ni. Asyik tengok TV je.


Cuba tengok Harraz warna matahari tu. Punya panas membara. Hahaaaaa.....

Dengan kereta warna pink dia, rumah pun warna pink. Hahaaa.....

Seronok sangat dapat buat aktiviti mewarna ni. Boleh la BeWe asah bakat yang dah lama tenggelam di telan bumi.


Tengoklah BeWe lukis tu. Pokok kelapa bukan main besar lagi. Sampai rumah tu dah nampak macam reban. Huhuuu

Aktiviti tidak beraya di kampung

Hantu Kak Limah 2018 akan di tayangkan Ogos 2018


Sekuel Hantu Kak Limah 2018 akan di tayangkan Ogos ini. Fuh, haraplah kali ni filem Hantu Kak Limah tidak menghampakan.


Bagi BeWe, Hantu Kak Limah yang first je yang kelakar betul. Filem yang seterusnya biasa saja.

Harap-harap kali ni kelakar dia macam yang first dulu.

Tengok preview dia macam kelakar. Boleh la kita tunggu bulan Ogos nanti.





Hantu Kak Limah 2018

Cantona, Bolt dan Robin Williams buat penampilan di Soccer Aid 2018


Soccer Aid 2018 yang di janakan kepada Unicef telah menampilkan pelbagai bintang terdiri daripada pemain bola sepak, artis dan juga atlit sukan yang lain. Mereka bermain untuk pasukan England dan juga World XI.


Pertandingan ini menyaksikan kedua-dua pasukan seri 3-3 yang mana gol-gol England di jaringkan oleh Darren Bent, Micheal Owen dan Jeremy Lynch. Manakala gol World XI di jaringkan oleh Robbie Keane, Juan Sebastian Veron dan juga Clarence Seedorf.

Rest of the World Squad

  1. Usain Bolt: Jamaican Olympic sprint hero who is a genuine world star
  2. Clarence Seedorf: Dutchman seems to have played for just about every top club
  3. Robert Pires: Former French star who really made his name at Arsenal
  4. Gordon Ramsay: Scottish chef who is star of Kitchen Nightmare
  5. Brendan Cole: Former Strictly Come Dancing professional dancer
  6. Yaya Touré: Ivory Coast international recently released by Manchester City
  7. Kevin Pietersen: Former England batsman known for his forthright views
  8. Juan Sebastian Veron: Another ex-Man United man also played for Sampdoria
  9. Hayden Christensen: Played a young Darth Vader in the Star Wars prequels
  10. Jaap Stam: Dutch defender used to play for Manchester United
  11. Dan Carter: Famed All Black fly half will play in goal for World XI
  12. Patrick Kluivert: Dutch legend played for Barcelona and Ajax
  13. Edwin van der Sar: Keeper played 130 times for the Netherlands
  14. Eric Cantona: Hasn’t played for 20 years but still a Manchester United legend
  15. Robbie Keane: Long career at likes of Inter Milan, Spurs and Liverpool
  16. Ashley Fongho: Rapper is another member of the X Factor band Rak Su
  17. Martin Compston: Gritty Scottish actor famous for role in Line of Duty
  18. Ioan Gruffudd: Welsh actor was Mr Fantastic in the Fantastic Four
  19. Danny O’Carroll: Plays Buster Brady in hit TV show Mrs Browns Boys
  20. Nicky Byrne: Former Westlife singer is now a TV and radio presenter
Manager
Harry Redknapp


England squad

  1. Robbie Williams: A famed singer and former member of Take That
  2. Sir Mo Farah: Olympic hero in London and Rio over 10,000m and 5,000m
  3. Olly Murs (captain): Popular singer who has also hosted the X Factor
  4. Paddy McGuinness: Comedian famous for Phoenix Nights and Take Me Out
  5. Joe Wicks: Celebrity chef and fitness expert
  6. Mark Wright: Star of TOWIE and now a famous DJ
  7. Michael Owen: Former England, Liverpool and Real Madrid striker
  8. Jamie Redknapp: Ex-Liverpool favourite now a Sky Sports pundit
  9. Wes Brown: Former England and Manchester United defender
  10. Lee Mack: Comedian famous for panel shows and ‘Not Going Out’
  11. Robbie Fowler: Former Liverpool great who fans nicknamed ‘God’
  12. Freddie Flintoff: Former England cricketer now star of ‘League of their Own’
  13. Myles Stephenson: One fourth of the band Rak-Su with hits such as ‘Dimelo’
  14. Phil Neville: Ex-Manchester United and now boss of England Ladies
  15. Danny Murphy: Former Liverpool star and now a BBC pundit
  16. Damian Lewis: Huge star of series like Homeland and Billions
  17. David Seaman: Former England and Arsenal goalkeeper
  18. Blake Harrison: Will always be known as Inbetweeners’ Neil
  19. Jack O’Connell: Rising star actor who made his name in Skins
  20. Jeremy Lynch: One half of the popular F2 Freestylers
Manager
Sam Allardyce

Highlight Soccer Aid 2018



Highlight Soccer Aid 2018

Main baling Gnome - Catat markah tertinggi


Pagi ni siapa yang ada main baling gnome? Kalau ada yang main tu, memang kita geng lah. Di sebabkan bosan pagi ni,terpaksalah BeWe main gnome ni.


Cara dia bukan susah. Klik je pada gambar google tu. Nanti boleh la main game dan lawan high score BeWe macam dalam gambar di bawah ni.


Main baling Gnome di Google

Harga skru chamber tayar hanya RM10


Beberapa hari lagi sahaja kita nak sambut hari raya kan? Nak balik kampung ni, antara kedai yang paling sibuk ialah bengkel kereta. Ada yang nak servis, ada yang nak tukar tayar. Bila nak tukar tayar pula, tiba-tiba kedai tayar suruh buat chamber. Harga sebatang skru chamber pula RM45. Mahal gila kot.


Cek kondisi kereta di Capture Garage


Hari ni BeWe pun check la beberapa bunyi yang tak sedap di dengar ketika bawa kereta. Macam biasa, BeWe mesti cek kereta BeWe di bengkel Capture Garage di Dengkil ni. Dah memang loyal customer lah BeWe kat sini. Lagi pun, pomen bengkel ni jujur. Kalau condition kereta kita ok, dia tak akan simply tukar. 

Macam hari ni, BeWe cek brake drum tayar belakang. Sebelum ni, masa BeWe tukar tayar, kedai tayar tu suruh tukar drum brake kedua-dua tayar belakang. Dia cakap bocor. Tapi BeWe tak pernah nampak pula ada minyak di lantai garaj.
Lepas tu dia suruh buat chamber sebelah tayar. Sebab tayar sebelah lagi dah buat. Harga buat chamber ni pula RM45. Mahai bak ang. Sebelum ni, BeWe pernah baca, skru ni tak lah mahal sangat. Memang murah je. 


Ni BeWe beli skru chamber dekat bengkel Capture Garage ni baru RM10. Bayangkan beza dengan kedai tayar. Kalau 2 tayar baru RM20. Tak kan kita nak bayar RM90 kot. Huiiii.....Rugi pokchik gitu.


Kenapa perlu buat chamber


Bagi yang nak tahu kenapa kita perlu buat chamber, boleh rujuk blog http://firestartingautomobil.blogspot.com/2011/12/aligment-toe-camber-caster-tayar-kereta.html. Blog ni telah menjelaskan tentang alignment tayar, chamber dengan lebih detail. BeWe ni tak pakar sangat. Kang salah cerita, jadi ajaran sesat pula.

Bagi sesiapa yang nak buat chamber, boleh tanya harga di bengkel kereta dulu. Kalau murah, minta bengkel pasang dan lepas tu proceed ke kedai tayar untuk buat alignment.

Harga skru chamber tayar

Cara memasang iklan adsense di tengah entri

Salam semua. Macam mana juadah berbuka anda semua hari ni? Ok. Sempena hari cuti hari ni, jom kita belajar cara meletakkan iklan adsense di tengah entri.

Cara Memasang Iklan Adsense Ditengah Artikel Postingan

Iklan adsense boleh di letakkan di mana-mana sudut blog


Bagi mereka yang belum mengetahui, sebenarnya iklan adsense ni boleh di letakkan di mana-mana sudut di dalam blog. Samada di widget ataupun di dalam entri/posting kita.

Kebanyakkan dari kita meletakkan iklan adsense di bahagian widget kerana ianya mudah untuk di alihkan ke kiri, kanan, atas dan juga bawah. Kita just drag sahaja widget tu.

Untuk kali ini, kita lihat cara memasang iklan adsense di dalam entri/posting. Caranya mudah sahaja. Tetapi ia perlukan sedikit ketelitian kita ketika memasang iklan adsense ini.


Cara Memasang Iklan Adsense Ditengah Artikel Posting


Cara memasang iklan ditengah artikel sangatlah mudah, untuk cara ini dilakukan dengan memasang kod iklan di dalam template blog dan tidak menggunakan widget blog. Cara-caranya adalah berikut ini :

Langkah ke #1. Login ke blog Anda, kemudian masuk ke menu "Template" lalu pilih "Edit HTML".

Langkah ke #2. Setelah berada dihalam "Edit HTML" pada template blog Anda, sila cari kod <data:post.body/>. Terdepat beberapa kod tersebut, silakan pilih salah satu yang benar-benar menampilkan entri anda. Di sinilah trick akan bermula. Ada template yang mempunyai <data:post.body/>  di tiga tempat (macam blog BeWe). 

Untuk memastikan kedudukan iklan di tengah-tengah entri, kita perlu copy dan paste kod di langkah #5. Kita perlu buat satu satu dahulu. Jangan tukar serentak. Nanti tak tahu yang mana satu tempat yang betul. Jika kita dah paste kod di Langkah #5 dan memasukkan kod adsense, kita view blog dan pilih salah satu entri kita. Ingat, kita perlu view blog terus. Jangan sesekali kita save template dan klik ke bahagian post. Ataupun paling mudah, kita buka browser baru (new tab) dan masukkan url blog kita dan klik mana-mana entri kita.

Jika iklan masih tidak keluar juga, kita klik tab pada halaman edit html tadi dan klik ctrl+z (undo). Lepas tu kita search <data:post.body/>  yang ke dua pula dan paste kod di Langkah #5 tadi dan paste kod adsense sekali lagi. Kemudian kita view blog sekali lagi

Langkah ke #3. Login ke Google Adsense, kemudian pilih kod unit iklan yang akan ditampilkan.


Langkah ke #4. Copy code unit adsense anda (300 x 250 , 700 x 90 dsb).

Langkah ke #5. Selanjutnya sila paste kod <data:post.body/> dengan kode dibawah ini.
<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/>
<div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'>
<center>
--Letakan kod unit adsense  disini--
</center>
</div>
<div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>
var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;);
var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;);
var s=obj1.innerHTML;
var t=s.substr(0,s.length/2);
var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;);
if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);}
</script>



Catatan : text yang saya beri tanda warna biru disitu posisi untuk meletakan kode unit iklan yang sudah diparse, sedangkan nomor yang saya beri tanda warna pink itu merupakan untuk meletakan posisi iklan. Silahkan jika Anda ingin menggantinya, maka ganti dengan angka 3 atau 4. Jika Anda mengganti dengan angka 3, maka iklan akan naik ke atas sepertiga dari halaman postingan, dan jika mengganti dengan angka 4 maka iklan akan naik lagi posisinya menjadi seperempat halaman postingan. Semakin besar Anda mengganti angka tersebut, maka posisi iklan akan semakin ke atas.

Langkah ke #6. Silahkan "Save Template".

Bagaimana, mudah bukan?, Jika Anda telah melakukan semua langkah diatas makas sekarang Anda memiliki iklan yang muncul ditengan artikel. Sekian dulu uraian dari saya semoga bermanfaat dan selamat mencoba.




Cara memasang iklan adsense di tengah entri

Gadis petugas keselamatan Palestin mati di tembak tentera Israel


The Martyrdom of Palestinian medic Razan Najjar 21 years old after being shot in the chest by Israeli snipers while she was trying to save the injured protesters at the eastern borders of #Gaza today


This video of her was taken only a few weeks ago. She would volunteer to treat the injured for 13 consecutive hours every Friday and then continue her shift at the hospital


Tentera Israel tembak mati gadis petugas keselamatan


carian di sini



Subscribe Our Newsletter