Halaman

    Social Items


Ways to get your home loan rejected


Home loan application today can be tedious and hassle especially the application and approval process with many possibilities of issues springing up and causing your application to be rejected in the pile. Besides, the requirements have grown stricter over the years, ever since the U.S. subprime crisis in 2008. Although you tried using the housing loan calculator and ready to commit for the big ticket item but you still get rejected. Hence, as home loan borrower, you will need to prepare more than ever. Here are some ways you could be sabotaging your home loan application. 

288693-P6NYH1-966

Bad paymaster


Lenders often use your ability of paying bills on time as a benchmark when it comes to accessing your loan repayment ability. If you have been missing out on your monthly bill settlements will lower your credit score. If your credit score is lower than expected by the lender, your chances are slimmer to secure a home loan.

Whenever lenders process a loan, the financial institution will check your credit score through the Central Credit Reference Information System (CCRIS). It is managed by Bank Negara that will reflect your loan repayment record over the past 12 months. The report contained your credit behaviour and pattern for the past year listing out every credit product you have taken up or applied for such as hire-purchase loans, business loans, personal loans and credit cards.

If your payment pattern is irregular, the bank may give you a low credit score turning your home loan application being rejected is high chance. Lenders like to see a clean credit record and evidence of maintaining payments to previous lenders and service providers. If you are planning to get a loan in the future, make sure you spring clean your record by paying your bills vigilantly and promptly. Plus, CCRIS only store information of your active credit up to 12 hours. You can apply for a loan again a year later after you’ve cleaned your CCRIS report.

Apply for credit that you are not qualified for


CCRIS allows lenders to track your loan submissions and rejections to any other lenders. If a bank sees that more than one lender has rejected your loan application previously, they might consider you a risk to give a loan to. If a lender disapprove your application, check your CCRIS account and find out the reasons your submission is rejected and work on improving that aspect before applying for your next loan. Do your research properly and apply to a lender that would be able to cater your financial conditions.

More debt, no income


Debt-service-ratio (DSR) is a ratio of your net income and your monthly credit commitment. Credit providers are required to observe prudent debt service ratios in their credit assessment to ensure households have sufficient financial buffers to protect them against rising costs and unexpected adverse events.

This is part of the effort taken by Bank Negara Malaysia (BNM) with this calculation done by comparing your total net income (gross income minus EPF contribution and income tax) against your total credit commitments, such as monthly repayments for all the loans you have applied before. The standard DSR limit adopted by most lenders is between 60% to 70%. The higher your DSR, the riskier for your home loan application to get rejected.

Missing important documents


Credit providers require similar set of documents to process your application. Click here to check out the documents required.

For borrowers who are unable to produce the documents, the chances of your loan being approved will have higher chances to be rejected. Some may be inclined to the idea of creating fake financial documents or engaging a third party or syndicates to get this done for your home loan approval. Once the lender finds out that you have forged these documents, your home loan will get rejected and might likely to get behind bars for forgery.

Income instability


Insufficient or instability income might jeopardize your home loan applications. If you are planning to get a loan at the same time as switching jobs, this will affect your application. Generally, a bank will request for your latest three to six months pay slips and bank statements to prove consistency. Employment stability is one of the key components that lenders look for when determining if you qualify for the home loan. Continuity of employment and how long you have been with your current employer is also taken into account when assessing the security of your income and your ability to repay the loan. Stronger application will often show individuals to have worked for their current employer for at least two years or more. As for business owners, it is essential to show proof that business still generating consistent revenue and profit.

Ways to get your home loan rejected

Huawei Mate 20 telefon paling canggih wajib di miliki 


Huawei sedang menyiapkan acara besar di London untuk melancarkan telefon pintar Mate 20 dan Mate 20 Pro (dan mungkin juga telefon bimbit Mate Mate 20X) minggu depan. Tetapi hari ini kebocoran besar dari Jerman mungkin memusnahkan segala-galanya yang akan dibentangkan di atas panggung mengenai Mate 20 Pro.


Beberapa pembuat akhbar yang kelihatan rasmi juga telah bocor, di samping harga UK. Mari kita mulakan dengan itu. Untuk versi yang mempunyai 6GB RAM dan penyimpanan 128GB, yang merupakan model asas, anda perlu mengeluarkan wang sebanyak £ 899. Akan ada varian lain dengan 8GB RAM dan 256 atau 512GB storan.


Mate 20 Pro akan dikuasakan oleh chipset Kirin 980, dan ia akan mempunyai skrin sentuh berukuran 6.39 inci dengan sensor cap jari bawah paparan yang disatukan ke bahagian separuh bawahnya. Resolusi itu ialah 1440x3120, yang sepadan dengan LG G7 ThinQ dan V40 ThinQ.

Sudah tentu terdapat kedudukan tertinggi, yang menempatkan kamera selfie 24 MP dan laser IR untuk membuka kunci muka yang lebih selamat daripada pelaksanaan purata Android anda. Di belakang anda mendapat tiga kamera dalam persediaan 40 MP + 20 MP + 8 MP. Sensor 40 MP utama mempunyai f / 1.8 aperture dan menggabungkan empat piksel menjadi satu untuk kualiti yang lebih baik. Cam 20 MP adalah unit telefoto dengan f / 2.4 aperture, dan sensor 8 MP adalah sudut lebar ultra


Bersama-sama, kamera ini akan membolehkan zoom optikal 5x, serta tembakan makro ultra - dari jarak hanya 2.5cm. Dua NPUs akan menjaga menganalisis kandungan imej dan mengoptimumkan tetapan dengan sewajarnya, termasuk untuk gambar cahaya rendah. Secara luar biasa, Huawei akan memperkenalkan format Kad Memori Nanonya sendiri dengan Mate 20 Pro, yang tidak akan mempunyai sokongan untuk microSD. Kad Nano akan ditawarkan dalam kapasiti sehingga 256GB dan saiz SIM nano (dengan itu nama). Mereka harus secepat kad microSD, tetapi jelas lebih kecil. The Mate 20 Pro dilengkapi dengan bateri 4,200 mAh yang diunggulkan oleh pengecas 40W, bermakna ia harus pergi dari sifar hingga 70% dalam masa 30 minit. Di samping itu, telefon menyokong pengecasan tanpa wayar. Apa lagi, ia boleh bertindak sebagai pengecas tanpa wayar untuk Freebuds Huawei 2, juga melancarkan pada acara yang sama. Teknologi pengecasan wayarles terbalik secara teorinya boleh digunakan walaupun untuk mengepam beberapa jus ke telefon pintar lain yang menyokong pengecasan tanpa wayar, tetapi ia tidak mungkin menjadi sangat cepat. Rintangan IP68 air dan debu diperakui untuk Mate 20 Pro, yang akan menimbang 189g dan tebal 8.6mm. Sambungan bijak, anda akan mendapat Wi-Fi dwi-band, Bluetooth 5.0, NFC, dan LTE yang sangat cepat. Handset akan menghantar Android 9 Pie dengan EMUI 9.0 di atas. Empat warna akan ditawarkan: Twilight, hitam, biru, dan hijau

Huawei Mate 20 telefon paling canggih abad ini

Manchester United hampir di malukan Newcastle United


Ketinggalan 0-2 pada separuh masa pertama memberi kesan kepada Jose Mourinho tentang kedudukannya selaku pengendali Manchester United. Manchester United juga hilang rentak dan terlalu lemah pada separuh masa pertama.


Namun, pertukaran Juan Mata dan juga Alexis Sanchez menjelmakan impak pada separuh masa kedua. Dan hasilnya, Manchester United bangkit dari ketinggalan 0-2 dengan mencapai kemenangan 3-2.

Fuhhhhh....tak jadi la Zidane masuk. Cissss.....







Highlight Manchester United vs Newcastle

Radiator Viva bocor


Siapa yang pernah alami tengah pandu kereta, tiba-tiba overheat macam dalam gambar di bawah ni? Alamak, gambar bergegar. Hahaaaa... Kalau tengah pandu kereta, ada lampu kelip-kelip tu selain seatbelt, itulah tanda overheat yang akan memakan duit poket kita. Hihiiii


Kereta pun dah 10 tahun, memang banyaklah simptom-simptom penuaan dia tu. Masa kejadian tu, minggu lepas, petang tu hujan dengan kadar penurunan yang lebat. Lepas ambil Harraz dekat taska, BeWe pun singgahlah Petronas.

Elok je parkir di Petronas tu, ada 3 pasang mata yang dok perhatikan Che Beebah BeWe. Kita pun pelik juga. Kenapa diorang ni perhatikan kita.

Bila keluar kereta, pergkhhhhh...berasap bonet. Memang kompem radiator bocor. Nak buka radiator pun memag tak boleh. Enjin masih panas lagi. Boleh pula dah berhenti dekat Petronas tu tak beli air mineral. BeWe boleh pula teruskan sedikit lagi perjalanan untuk menjemput isteri tercinta.

Elok je sampai dekat-dekat nak sampai destinasi, Harraz pun inform BeWe. Dia cakap ada lampu kelip-kelip. Terus BeWe berhenti tepi. Dah berhenti masa tu, berasap lagi enjinnya. Bila dah matikan enjin, nak start balik tak boleh dah. Kena tunggu sejuk dulu.

Keadaan enjin yang berasap

Bila dah sejuk tu, berlari-lari lah BeWe cari kedai jual air. Lepas isi air tu, perjalanan di teruskan lagi terus kerumah dengan jarak destinasi 20 minit. Tak sempat nak sampai rumah, sekali lagi temperature naik. Kita pun time tu cepat-cepat bawa kereta nak sampaikan dekat rumah yang berjarak lagi 3-4 minit untuk sampai.

Bila cek radiator tu dekat rumah, nampaklah ada kebocoran seperti video di bawah ni.


Fuh.....sedih la pula bila Che Beebah kita ni tak perform. Kena warded la nampaknya Che Beebah oi....

Nanti BeWe sambung lagi kisah Che Beebah kepanasan ye.

Bila Che Beebah kepanasan

Perodua Alza 2018 lengkap dengan teknologi terkini


Ehemmm...Perodua Alza ni dah start buat kita serba salah tau. Hai...Alza...Alza. Macam cantik lagi mengancam pula Perodua Alza 2018 baru ni.







Spesifikasi Perodua Alza 2018 baru



Harga Perodua Alza 2018 baru


Harga Perodua Alza 2018 ini nampaknya ada penurunan sedikit. Tapi masih pada range harga yang lebih kurang sama. Kita ambil contoh harga Alza 2017 pada harga RM65,432.00. Tapi sekarang RM62,690.00. Oklah kan?

Alza 1.5 AV - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular62,690.0062,690.00
East Malaysia ( Sabah )64,890.0064,890.00
East Malaysia ( Sarawak )64,890.0064,890.00
Labuan59,638.8460,040.84
Langkawi58,381.8558,825.99

Alza 1.5 SE - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular56,890.0056,890.00
East Malaysia ( Sabah )59,090.0059,090.00
East Malaysia ( Sarawak )59,090.0059,090.00
Labuan54,167.9554,596.95
Langkawi53,138.2553,611.55

Alza 1.5 S - AutomaticSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular54,290.0054,290.00
East Malaysia ( Sabah )56,490.0056,490.00
East Malaysia ( Sarawak )56,490.0056,490.00
Labuan47,198.5747,575.57
Langkawi46,898.7147,372.01

Alza 1.5 S - ManualSolid (RM)Metallic (RM)
Peninsular51,490.0051,490.00
East Malaysia ( Sabah )53,690.0053,690.00
East Malaysia ( Sarawak )53,690.0053,690.00
Labuan50,254.0250,632.50
Langkawi49,632.2950,078.03

Perodua Alza baru Mengancam

Restoran dan kedai makan caj GST 6%


GST masih di kutip pada 2 September 2018. Marah weiii.... Paling banyak kedai yang caj pelanggan adalah restoran dan kedai makan. BeWe bukan menyirap lagi, dah tahap mengejus dah ni. Dah la cuti GST 3 bulan, tiba-tiba 2 September ada lagi caj GST.



Pelik betul dengan restoran ni. Sesuka hati je letak 6% GST. Padahal dah 3 bulan tak de GST. Barang yang diorang jual ni pun entah-entah stok masa bulan 8. Tiba-tiba 1 September dah caj GST balik.

Geram betul la. Korang kena caj tak hari ni atau semalam?

Koleksi kutipan GST pada 2 September 2018

Adakah nasib rakyat terus malang dengan SST?


Salam hari kemerdekaan, salam hari kebangsaan. Dan selamat datang SST. Kita telah pun melepasi tarikh 31 Ogos 2018 yang mendebarkan. Dan mulai hari ini, SST yang akan menggantikan GST mula berkuatkuasa.


Perlaksanaan SST mendebarkan


Fuh...Macam mana harga barang mulai 1 September ni ye? Korang rasa naik 10% atau sama? Kalau dulu GST memang terasa bayar semua benda ada 6% ni. Sampai kedai RM2 pun jadi RM2.12. 

Kita boleh berharap adanya pengecualian terhadap beberapa barangan. Namun, adakah harga barang tu naik ke tak, kita pun tak pasti.

Harga rumah akan turun dengan SST


Kerajaan telah pun menyatakan bahawa pengecualian terhadap bahan binaan bersempena SST ni. Dengan harapan, harga rumah akan turun.

Sejujurnya peluang untuk harga rumah turun agak tipis sebenarnya. Sebab range harga rumah sekarang untuk landed property bermula dari RM400k. Cuma berkemungkinan developer akan memberi rebat-rebat tertentu.

Rumah merupakan aset yang paling utama sekali apabila kita telah mendirikan rumah tangga. Ada orang rezeki lebih, boleh beli rumah yang mahal. Ada orang rezeki dia kurang sikit, dia beli rumah mampu milik ataupun sub-sale. Kalau korang nak cari info rumah untuk di miliki, insya allah BeWe akan update nanti. Tunggu ye.

Berbalik kepada SST tadi, kita tunggu Isnin ni, 3 September 2018. Pengumuman dari kerajaan. Kalau SST lagi membebankan, lagi 4 tahun kita akan pertimbangkan.

Bermulanya kisah SST pada 1 September 2018

Shaklee Performance produk terbaik tambah tenaga 


Kadang-kadang, walaupun tak bersukan, aktiviti harian kita yang padat membuatkan badan kita penat sangat. Apatah lagi bersukan, bila dah penat tu, minum air masak je mana nak cukup untuk tambah tenaga kita yang hilang. Ye tak? Korang pernah try Shaklee Performance?

100 plus akibatkan pedih ulu hati


Kalau BeWe main bola, selalu di hidangkan dengan air 100 plus. Tapi lepas minum sedikit, perut mula pedih. Sebab air tu bergas. Kita ni pula perut sensitif. Selalu pedih hulu hati, gastrik. Memang tak sesuai sangat kalau minum air bergas.

So, solution yang BeWe guna ialah dengan minum Shaklee Performance.

Kenapa Shaklee Performance lebih baik?


Shaklee Performance adalah produk penghidratan serbuk dari garis pemakanan sukan produk Shaklee. Shaklee Performance® secara klinikal terbukti berkhidrat lebih baik daripada air. Plus, Shaklee Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan memberikan lebih banyak tenaga daripada minuman penghidratan yang terkemuka.

Shaklee Performance is a powdered hydration product from the sports nutrition line of Shaklee products.  Shaklee Performance® is clinically proven to hydrate better than water. Plus, Performance has more electrolytes and provides more energy than the leading hydration drink. The proprietary OPTI-LYTE electrolyte blend plus the unique mix of carbohydrates delivers instant and sustained energy and supports optimal hydration.

Campuran elektrolit OPTI-LYTE ™ proprietari ditambah campuran unik karbohidrat menyampaikan tenaga segera dan berterusan dan menyokong penghidratan optimum. Dan ia memberi anda ketahanan yang anda perlukan untuk memastikan tenaga yang mengalir semasa anda bekerja, bersaing, berlari, berenang atau bahkan hanya berkebun atau melakukan kerja di halaman pada hari yang panas.

Ia mempunyai aspek penghidratan tetapi yang lebih penting ialah ia tidak mempunyai bahan-bahan pengawet, tiada warna atau pewarna yang akan mencemarkan bibir atau lidah anda.

Ia mempunyai campuran elektrolit yang lebih baik daripada jenama sukan minuman utama yang lain. Jadi ia tidak meninggalkan anda lebih dahaga daripada sebelumnya.

FAKTA TAMBAHAN:

Prestasi Shaklee mengandungi tiga jenis karbohidrat untuk tenaga dan stamina (karbohidrat mudah dan kompleks), polimer glukosa, fruktosa, dan glukosa.

-Ia mengandungi keseimbangan elektrolit untuk mencegah dehidrasi; kalsium, fosforus, natrium, kalium, klorida, ion magnesium (elektrolit adalah ion mineral yang boleh hilang melalui peluh atau najis ).
- Ia datang dalam dua perisa semulajadi: Lemon-Lime atau Orange.
- Ia tidak mengandungi lemak, tiada kolesterol, tiada pengawet atau pemanis tiruan.

Jika sesiapa nak try Shaklee Performance ni, korang boleh je Whatsapp BeWe di 017-8125655. BeWe akan bagi harga kasih sayang punya. Promise :)

Shaklee Performance bantu tambah kecergasan selepas bersukan

Essential Oil rawatan alternatif


Essential Oil, satu rawatan alternatif yang menggunakan aromatherapy sebagai alternatif kepada perubatan moden. BeWe pun baru je try Essential Oil atau EO ni. Sebenarnya ada banyak EO yang di jual di luar sana dengan harga yang berpatutan dan kualiti yang hampir ataupun mungkin lebih baik sedikit. Jom kita kenal jenama Essential Oil yang terbaik dengan harga yang berpatutan.


Apa itu Essential Oil


Essential Oil ialah minyak semulajadi yang biasanya diperolehi melalui proses penyulingan dan mempunyai ciri bau tumbuhan atau sumber lain yang mana ia di ekstrak. Senang cerita pati minyak dari tumbuhan.

Bagaimana Essential Oil berkerja


Aromaterapi adalah sejenis ubat alternatif di mana kesan penyembuhan diberikan kepada sebatian aromatik dalam minyak pati dan ekstrak tumbuhan lain. Aromaterapi mungkin berguna untuk memberikan ketenangan, tetapi tidak ada bukti yang mencukupi bahawa Essential Oil berkesan menyembuhkan penyakit.

Jangan salah anggap ye bahawa EO ni dapat sembuhkan penyakit. Sebenarnya EO dapat memberi keselesaan dan mungkin boleh mengurangkan sakit.

BeWe siap e-mail Young Living tau, tanya EO apa yang dapat kurangkan sinus. Memang diorang langsung tak jawab soalan BeWe. Tiga kali BeWe e-mail. Sampai lah staff Young Living call BeWe cerita kenapa dia tak boleh jawab direct kepada customer. Staff YL tidak boleh menjawab secara direct EO mana yang berkesan untuk memberikan kelegaan kepada sesuatu penyakit. Tapi YL menyediakan kelas dan dari mereka yang berpengalaman menggunakan EO ni, pengguna yang berpengalaman ni akan cuba memberikan EO yang sesuai untuk sesuatu penyakit tu.


Melalui sedutan


Secara amnya EO boleh bertindak dengan pantas apabila kita menyedut aromaterapi itu sendiri. Apabila EO disedut melalui hidung, saraf kecil menghantar isyarat segera ke otak dan ia akan menyampaikan aroma ke minda dan badan kita.


Penyedutan boleh menjadi kaedah penyampaian yang paling langsung bagi komponen-komponen yang sangat menyihatkan yang terkandung di dalam EO, kerana utusan kimia dari EO melalui rongga hidung mempunyai akses langsung ke otak. Mungkin dari sinilah aroma menyegarkan dari EO itu akan memberikan rangsangan yang positif untuk di agihkan di tempat-tempat yang sakit tadi.

Melalui kulit

Tempat yang sesuai untuk menggunakan EO

EO juga sangat efektif jika kita menggunakannya terus di kulit badan kita. Komponen penyembuhan ini akan diserap ke dalam aliran darah oleh liang-liang dan folikel rambut. Setelah berada di dalam aliran darah komponen di dalam EO tadi akan menyebarkan organ-organ dan sistem tertentu yang mereka bekerja.

Sapu di kawasan nadi

Titik nadi adalah kawasan badan di mana saluran darah paling dekat dengan permukaan kulit. Menerapkan minyak pati ke kawasan-kawasan ini membolehkan penyerapan yang lebih cepat dan membantu mereka bekerja lebih cepat. EO sangat efektif bila di pakai di pergelangan tangan, kepala dan belakang leher.

Sapu di kawasan leher

Image result for temples head
Sapu di kawasan kepala

Nah, kita dah pun mengenali apa itu EO. Next entri kita ke tajuk seterusnya Kebaikan Essential Oil dan juga The Best Essential Oil yang kita perlu tahu.

Cukup tak entri ni? Kalau tak cukup, boleh bagi suggestion dalam ruangan komen ye.

Jom kenal apa itu Essential Oil

Tips percepat selesaikan hutang rumah


Hutang Rumah merupakan hutang yang paling besar dalam kehidupan kita. Hutang Rumah juga paling banyak mempengaruhi bajet kewangan kita setiap bulan. Bagaimanakah kita hendak mempercepat selesaikan hutang rumah ni? Jom kita ikuti tips percepat selesaikan hutang rumah.


Berapa banyak kita habiskan gaji untuk bayar hutang rumah?


Bagi mereka yang belum mempunyai rumah sendiri, tentu tertanya-tanya berapa banyakkah kita akan membayar hutang rumah dan sampai bila ia akan tamat?

Pada masa ini, untuk mendapatkan rumah dengan harga RM300,000.00 adalah agak sukar bagi kediaman jenis rumah teres. Kalau ada pun nun jauh di pinggir bandar. Dan mungkin juga kalau ada rumah teres setingkat. Bagi rumah teres 2 tingkat pula di anggarkan harga rumah bermula dari RM350,000.00 seunit. 

Untuk pengiraan mudah, kita ambil contoh mana-mana rumah, kita ambil harga RM300,000.00. Deposit yang di perlukan ialah 10% dari harga rumah iaitu RM30,000.00. Ada developer atau pemaju yang meletakkan syarat harga deposit hanya RM10,000.00. Namun pemaju akan cuba bermain harga dengan pinjaman bank pula.

Bila pemaju meletakkan deposit RM10,000.00, apabila kita mahu apply loan, pemaju akan meletakkan harga rumah menjadi RM320,000.00 dan kita akan mendapat loan sehingga 90% maksimum. Jadinya, pemaju masih lagi dapat RM30,000 dari kita. Tapi kita perlu bayar loan lebih RM20,000.00. Kebaikkannya, kita tak perlu keluarkan RM30,000.00 dari simpanan kita. 

Apabila loan kita telah lulus, lingkungan ansuran bulanan kita perlu bayar ialah RM1,400 untuk harga rumah RM300,000.00. Ini adalah anggaran untuk mereka yang belum mempunyai rumah untuk membuat kiraan jumlah ansuran bulanan yang perlu di keluarkan dari gaji mereka. Jika rumah berharga RM350,000.00 pula di anggarkan ansuran bulanan sebanyak RM1,700.00. Pengiraan ini adalah untuk mereka yang berkerja swasta dan bukan pekerja kerajaan.

Semasa apply loan, kita perlu tahu umur semasa kita. Bank akan memberi pinjaman sehingga maksimum 40 tahun berakhir dengan umur kita 65 tahun. Ini adalah umur maksimum yang bank akan kira. Jadi jika kita membeli rumah pada umur 28 tahun, bank akan kira umur kita 65 tahun tolak 28 tahun. Jadinya, pinjaman yang akan di luluskan bank adalah selama 37 tahun. Semakin rendah jumlah tahun pinjaman, semakin tinggi ansuran bulanan rumah kita di kenakan.

Tips percepat selesaikan hutang rumah


Untuk mengetahui bagaimana cara hendak mempercepatkan menyelesaikan hutang rumah ni, jom kita tonton video ini. Video ini amat bagus sekali. Sharekan kepada rakan anda sambil-sambil makan rendang tu.


Tips langsai hutang rumah dengan cepat


Pandu berhati-hati balik kampung


Selamat Hari Raya Aidil Adha semua. Korang balik kampung dekat mana tu?




Ada yang tak balik kampung tak? Mesti ada kan? BeWe pun raya ni tak balik kampung. Cuti tinggal sikit je.

Jawabnya duduk rumah je lah. Lagipun cutinya tengah-tengah minggu.

Bagi mereka yang balik kampung jauh, pandu berhati-hati. Kalau mengantuk berhenti dahulu, minum kopi dulu.

Raya nanti jangan lupa update OOTD ye.

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2018

Shooting video iklan bersama Biobax


Aktiviti hujung minggu lepas, seperti yang BeWe share di IG dan juga FB, BeWe bersama beberapa krew telah membuat satu video pendek.


Walaupun hanya video pendek je, tapi penat badan tau. Terutamanya bahagian lutut ni.

Banyak scene yang nak kena panjat lah, duduk lah, cangkunglah. Dah la kena ulang scene tu banyak kali. Mana taknya, asyik la lupa dialog.


Yang ni scene melutut. Walaupun beberapa saat melutut, tapi kalau dah berkali-kali ulang scene ni, mau tak longgar lutut.


Bukan tu je, scene membawang pun ada juga. Sape kata lelaki tak pandai membawang?

Scene ni kena panjat tingkap tau. Banyak kali take, gigil lutut BeWe nak panjat memanjat ni.

Ok, lepas ni kita tengok scene yang paling comel.


Haaa...tu dia. Basikal budak-budak pula kena bawa. Ketaq lutut tu. Sebab tengahari rembang buat scene ni.

Lepas ni, kalau ada shooting video lagi, confirm BeWe akan bawa Biobax. Sangat berguna tau. Nak beli pun dah senang sekarang. Beli je online di https://biobax.my/product/biobax/.


Bertambah syok bila sekarang ada offer diskaun RM20 untuk pembelian 2 botol. Masukkan sahaja kod kupon "RM20" di ruangan yang disediakan selepas kita pilih untuk beli 2 unit Biobax.

DENGAN BIOBAX, HILANG SAKIT LUTUT!

Biobax bantu kurangkan sakit lutut di set pengambaran

Kali ke-2 sertai majlis Gathering AFB - AFB Fun Day di Homestay Banglo Taj Villa


Majlis yang gilang gemilang. Di hiasi dengan warna-warna indah. Di serikan dengan bunga-bunga kembang tak sudah. Di gegak gempitakan oleh kumbang mumbang dan mambang. Inilah dia, AFB Fun Day 2018 yang di bawakan oleh Homestay Banglo Taj Villa Kuala Lumpur.


Amacam intro tadi? Ada macam pengacara majlis tak?

AFB Fun Day 2018 yang berlangsung pada 13-15 Julai 2018 ni memang meriah. Tapi sayangnya BeWe tak dapat merasai kemeriahan itu. Ini kerna BeWe di serang oleh segerombolan sakit pinggang. Hihiii...BeWe sempat join beberapa jam sahaja pada hari Sabtu.


Memang banyak aktiviti yang diorang jalankan di sini selain makan, makan, makan dan mandi kolam.

Sebelum kita tengok aktiviti diorang ni, meh kita jalan-jalan di kawasan bango Taj Villa ni.

Part ni yang paling best. Ada swimming pool. Nak berendam 24 jam pun tak jadi masalah

Peralatan BBQ disediakan

Ruang tamu yang luas

Nak masak, nak basuh baju tak jadi masalah

Jom kita tidur


Jom kita tengok antara aktiviti yang menarik di jalankan,

Ha, yang ini. Siapa nak tahu, ni la guru tarian untuk penyanyi Noraniza Idris. Tu step awal nak masuk lagu dia. "Guys, ingat ye step awal ni. Tangan kena buat macam ni ha. Lepas tu muzik masuk dan nyanyi, Bermohon sembah, sembah beradab...."



Selain tu, ada juga aktiviti tiru gaya dugong. Ha, nampak tak tu?

Sekali lagi guru tarian kita tunjukkan cara-cara obor-obor terkemut ye. Mya jangan ketawa sangat tau duduk sebelah tu.

Ok, sebenarnya banyak aktiviti yang best diorang buat. Yang atas ni BeWe melawak je. Ada aktiviti sharing knowledges between blogger yang datang ni, then ada BBQ Nite, ada aktiviti pakaian seragam. Nak tengok Wakanda Foreva versi Malay tak? Jap ehhh...


Aktiviti yang paling di nanti-nantikan ialah......


Makan Durian Berirama!!!!

Kita jumpa lagi di AFB Fun Day berikutnya. Marilah kita berdikir barat timur utagha dan juga selatan
1st Gathering tahun 2016
Setelah 2 tahun berlalu, AFB Fun Day 2018 berjalan dengan lancar. Mungkin tahun depan ada lagi? Insya allah. Kita tunggu......

AFB Fun Day di Homestay Banglo Taj Villa Kuala Lumpur


carian di sini



Subscribe Our Newsletter