Tips lengkap lulus Google Adsense





Tips ringkas dan mudah lulus Google Adsense


Semakin hari semakin ramai blogger yang sudah lulus Google Adsense ni. Tahniah kepada semua yang telah lulus. Kali ini Abe We nak compilekan semua tips yang Abe We pernah tulis. Jom kita lihat tips ringkas dan mudah lulus Google Adsense.

Tips lengkap lulus Google Adsense

Gunakan template responsive


Pada entri pertama, Abe We telah pun berkongsi tips mengenai template blogger ini. Bagi memudahkan mendapatkan kelulusan Google Adsense, adalah penting kita menggunakan template responsive yang menyokong iklan dari Adsense ini.

Antara 3 jenis template yang sesuai di gunakan ialah:-

  1. Responsive template
  2. SEO Friendly template
  3. Ads ready template

E-mail untuk Google Adsense

Semasa kita apply Adsense ini, sila pastikan pada laman Adsense itu, url blog yang kita gunakan adalah sama dengan url blog kita sekarang. 

Tips lengkap lulus Google Adsense
contoh url blog lama yang menggunakan blogspot.com

Sebagai contoh, jika sebelum ini kita apply menggunakan url jiwakacau.blogspot.com dan pada masa ini kita telah pun menukar domain kita kepada jiwakacau.com, sila create e-mail baru untuk kita apply Adsense ini. Jika kita gunakan e-mail lama, kita tidak boleh mengubah url blog kita pada laman Adsense tadi.

Penyelesaiannya dengan menggunakan alamat e-mail baru yang telah di jadikan admin pada blog kita.

Cara apply Google Adsense di blog 


Pada Tips kedua pula, Abe We telah menceritakan Tips memohon Google Adsense di blog anda. Anda boleh baca dengan lebih lanjut tips ini pada link yang di kongsikan di atas (tulisan berwarna biru di atas). 

Tips lengkap lulus Google Adsense

Google Adsense akan reply permohonan kita paling cepat dalam masa 3 hari. Dan juga paling lama tidak terkira jumlah harinya :).

Jangan risau, tunggu sahaja e-mail dari Adsense. Pasti mereka akan reply. Namun jika terlalu lama sangat, Abe We akan kongsikan tips lain pula. 

Contoh permohonan di tolak Adsense


Semestinya permohonan pertama kali akan di tolak oleh Adsense seperti pada gambar di bawah ini.

Thank you for your interest in Google AdSense. Unfortunately, after reviewing your application, we're unable to accept you into AdSense at this time.

We did not approve your application for the reasons listed below.






  • Insufficient content: To be approved for AdSense and show relevant ads on your site, your pages need to have enough text on them for our specialists to review and for our crawler to be able to determine what your pages are about.
    To resolve this issue, please work through the following suggestions:
    • Make sure that your pages have sufficient text - websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.
    • Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.
    • Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense - do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.
    • Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.
    • Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.
    • If you’d like to monetize YouTube videos, please apply for the YouTube monetization program. Note that blogs and websites that contain only videos will not be approved.
  • Difficult site navigation: During our review of your website, we found your site difficult to navigate. Potential navigation issues include: redirects, pages behind a login or restricted access, broken links, excessive pop-ups, dialers, and pages under construction or not yet launched.

  • Cara memperbetulkan permohonan yang di tolak Adsense


    Bagi menyelesaikan masalah seperti di atas, ikuti langkah ini seperti pada entri Tips mengatasi gagal lulus Adsense.

    Insufficient content: To be approved for AdSense and show relevant ads on your site, your pages need to have enough text on them for our specialists to review and for our crawler to be able to determine what your pages are about.
    To resolve this issue, please work through the following suggestions:

    ·         Make sure that your pages have sufficient text – websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.

    Jawapan:-
    Sila draftkan semula entri yang berkaitan giveaway, wordless dan mana-mana entri yang lebih gambar dari teks. Semasa proses permohonan adsense, entri yang bersifat lebih gambar dari teks wajib di hilangkan sementara sehinggalah adsense approve permohonan kita.

    ·         Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.

    Jawapan:-
    Sila pastikan entri mempunyai teks yang cukup. Lebih baik 300 patah perkataan. Apa yang penting, entri mestilah mempunyai Heading, teks, gambar, sub-heading, teks, gambar dan seterusnya.

    ·         Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense – do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.

    Jawapan:-
    Sila pastikan blog anda sudah melebihi enam (6) bulan usianya dan juga telah beroperasi sepenuhnya. Bukannya blog yang hanya ada satu (1) atau dua (2) entri.

    ·         Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.

    Jawapan:-
    Tunggu Adsense di approvekan dahului. Kemudian baru kita letakkan kod adsense di tempat yang sesuai.

    ·         Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.

    Jawapan:-
    Sila letakkan widget Labels di dalam blog anda.

    ·         If you’d like to monetise YouTube videos, please apply for the YouTube monetisation program. Note that blogs and websites that contain only videos will not be approved.

    Jawapan:-
           Abaikan.


    Letakkan Disclaimer, Contact Us dan juga widget Labels



    Kebanyakan dari blogger tidak perasan bahawa 3 benda ni amat penting dalam blog kita. Disclaimer, Contact Us dan juga widget Labels adalah elemen yang sangat penting yang patut ada di dalam blog kita.

    Tips lengkap lulus Google Adsense

    Anda boleh ikuti contoh Disclaimer di bawah ini seperti yang pernah Abe We kongsikan pada entri Tips lulus Adsense bahagian lima

    <div class="widget-content">
    <br />
    <div style="text-align: justify;">
    [PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di EMAILANDA@gmail.com.&nbsp;</div>
    <div style="text-align: justify;">
    <br /></div>
    <span style="border: 0px; font-stretch: inherit; margin: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"><div style="text-align: justify;">
    [PENAFIAN] www.BLOGANDA.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.&nbsp;</div>
    <div style="text-align: justify;">
    <br /></div>
    <div style="text-align: justify;">
    Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.&nbsp;</div>
    <div style="text-align: justify;">
    <br /></div>
    <div style="text-align: justify;">
    Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.</div>
    </span><br /></div><center></center>
    Anda boleh create New Page pada blog anda untuk memasukkan Disclaimer ini dan juga Contact Us. Bagi widget Labels pula, tambahkan widget ini pada Layout blog anda.

    Buang widget Ping


    Bagi tips yang keenam pula, anda perlu buang widget Ping yang ada pada blog anda. Google Adsense amat menitik beratkan carian secara organik berbanding carian seperti yang di gunakan oleh akaun Ping ini.

    Tips lengkap lulus Google Adsense
    Sila buang segala widget Ping yang ada

    Gunakan e-mail baru untuk apply Adsense


    Jika anda tidak menerima sebarang jawapan dari Adsense terlalu lama (ada yang berbulan dan bertahun), sila create e-mail baru, jadikan admin di blog anda dan apply Adsense menggunakan e-mail yang baru ini. Teknik ini juga ternyata berkesan.

    Nah, inilah antara tips yang membuatkan ramai blogger yang lulus Adsense ini. Semoga penulisan ini bermanfaat untuk semua blogger di luar sana.
    Previous
    Next Post »

    13 comments

    Write comments
    Mimi Azirah
    AUTHOR
    2 August 2017 at 15:55 delete

    Perkongsian yg sgttt bagus buat saya

    Reply
    avatar
    Mimi Azirah
    AUTHOR
    2 August 2017 at 15:56 delete

    Eh saya pulak..akak..hahaha

    Reply
    avatar
    Fieza Sani
    AUTHOR
    2 August 2017 at 17:38 delete

    Okey..akak punya permohonan antara yg berbulan senyap tak ada jawapan dri adsense..

    Reply
    avatar
    2 August 2017 at 19:14 delete

    Perkongsian yg menarik abe we..

    Reply
    avatar
    Mrs Pip
    AUTHOR
    2 August 2017 at 19:29 delete

    Thanks sangat2 bagi info ni...
    Byk yang kena buat kalau mcm ni utk blog mrs pip...
    Insya allah akan try apply dalam beberapa bulan terdekat...

    Reply
    avatar
    2 August 2017 at 20:39 delete

    diya punya blog tak sampai 6 bulan pun lagi.. hehehhe

    Reply
    avatar
    mama arif
    AUTHOR
    3 August 2017 at 00:02 delete

    Terima kasih. Perkongsian sgt bagus

    Reply
    avatar
    Mrejoy
    AUTHOR
    3 August 2017 at 08:45 delete

    terima kasih sifu..

    Reply
    avatar
    Noor Azlan
    AUTHOR
    3 August 2017 at 12:57 delete

    Saya telah berjaya dengan bantuan Abe Wayne Harraz... Yang lain juga boleh berjaya kalau ikut tips di atas...

    Reply
    avatar
    mamapp
    AUTHOR
    5 August 2017 at 22:27 delete

    Mama baru nak belajar. Harus bookmark ni

    Reply
    avatar
    lokman amirul
    AUTHOR
    7 August 2017 at 15:15 delete

    tips ni harus bagi pemula adsense kena tahu..terbaik abe we.

    Reply
    avatar
    Mawar Assufi
    AUTHOR
    1 September 2017 at 19:22 delete

    Done kesemua tips abg ewan share. Nak try tengok dulu pebenda yg dah terbuat tanpa sengaja dlm blog tu. hmmm. Ohh edsen.

    Reply
    avatar
    29 October 2017 at 15:04 delete

    Pernah aplly adsense ni . Cuma 2 3 hri je betapak dalam ni lepas tue lost .. nampak gaya kenap apply semula .

    Reply
    avatar