Akaun Adsense sudah lulus - Apa perlu buat?





Letakkan kod iklan di dalam widget di dashboard


Tahniah kepada beberapa blog yang telah lulus dalam masa beberapa minggu ini. Antaranya +aRzMoHa +Cik Candy  +Jueliza Jamani +eintan nurfuzie (yang tiada nama tu, jangan kecil hati pula ye). Mereka ni semua ahli afb.my. Tahniah sebab lulus Google Adsense. Namun persoalannya, apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense ni? Jom kita baca.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

Cara meletakkan iklan Google Adsense


Setelah anda berjaya lulus Google Adsense, apa yang kita perlu lakukan adalah seperti di bawah ini.

1. Klik Earnings di dashboard blogspot. Kemudian klik antara visit Adsense atau switch adsense account. 
apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

2. Setelah log in ke akaun Adsense, klik My Ads>Ad Units> dan klik New ad unit.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

3. Setelah itu akan keluar gambar seperti di bawah ini. Pilih yang pertama.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

4. Setelah itu, masukkan nama iklan kita. Di sini Abe We pilih iklan saiz 728x90. Nama iklan tu Abe We letak saiz iklan supaya senang nak tengok di dashboard Adsense. Lepas itu klik save. Tapi pastikan iklan yang kita pilih tu di Ad Type, kita klik Text & display ads.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

5. Kemudian akan keluar kod iklan dan sila salin (copy).

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

6. Buka semula dashboard blogspot, dan klik pada layout. Lepas itu, klik pada Add Widget.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense


7. Pilih HTML/JavaScript

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

8. Pastekan kod iklan tadi ke dalamnya dan klik save.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

9. Gerakkan widget tadi ke tempat yang sesuai. Sebagai contoh, untuk saiz 728x90 tempat yang sesuai di kawasan Header, atas entri (kalau dalam layout di atas Main (seperti dalam gambar di bawah)). Kalau saiz 600x300 di side bar. Lepas itu klik save.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense


Previous
Next Post »

18 comments

Write comments
Ummi Zarra
AUTHOR
6 July 2017 at 11:43 delete

Thank you sharing. Nanti nak follow step. sbb perasan link yg ade kat header ngn footer same. hahhaha xtau cmne nk buat.
TQ share info ni.

Reply
avatar
6 July 2017 at 12:43 delete

TQQQ... buat dah.. mekacih chekguuuu

Reply
avatar
Along Misuari
AUTHOR
6 July 2017 at 13:48 delete

Perkongsian yang bagus sangat kerana sudah ramai yang lulus..
TAPI.... nama AM pula tiada dalam list..Ini kecewa sangat nie...

Reply
avatar
Uyul Rosli
AUTHOR
6 July 2017 at 14:22 delete

thank you abe weeee. hehehe.

Reply
avatar
Lea Azleeya
AUTHOR
6 July 2017 at 14:37 delete

Wahh tahniah... Tq jugak share tuto ni.. :)

Reply
avatar
6 July 2017 at 15:05 delete

yeaaa.. tq ya tlg settingkan

Reply
avatar
lokman amirul
AUTHOR
6 July 2017 at 16:13 delete

informasi sgt berguna bgi pemula adsense

Reply
avatar
Wan Syahida
AUTHOR
6 July 2017 at 16:58 delete

Very helpful info untuk pengguna adsense. Thanks!

Reply
avatar
Irda Garmin
AUTHOR
6 July 2017 at 22:11 delete

aduhai..hilang pulak lepas taip..nak tanya adsense widget tu kena ada ke..atau xperlu..just add html je?

Reply
avatar
Irda Garmin
AUTHOR
6 July 2017 at 22:12 delete

td taip hilang. sy ucapkan terima kasih sebab entry ni membantu sy macam mana nak letakkan code tu..cuma sy nak tanya sy nampak widget adsense..yg tu perlu ada juga ke..atau xperlu.just masukkan html.je...salam singgah..salam.kenal

Reply
avatar
mamapp
AUTHOR
6 July 2017 at 23:58 delete

Terujanya mama baca. Tapi mama jauh lagi baru layak apply GA

Reply
avatar
Plater Pro
AUTHOR
19 July 2017 at 12:23 delete

Akun adsense aku gak keterima terima, gimana tipsnya biar cepat diterima adsense ?

Reply
avatar
wayne harraz
AUTHOR
19 July 2017 at 13:47 delete

http://www.wayneharraz.com/2017/02/tips-lulus-adsense-bahagian-keenam-buang-widget-ping.html

boleh baca di sini. Di bawah postingan ini, ada link dari tips pertama. Tips terakhir sekali adalah dengan menggunakan email baru untuk apply adsense

Reply
avatar
26 July 2017 at 09:07 delete

Ok..next..dh follow yg nii

Reply
avatar
26 July 2017 at 09:08 delete

Ok..next..dh follow yg nii

Reply
avatar
Miza Talib
AUTHOR
17 January 2018 at 14:36 delete

Gigih ikut step yang di ajar. Tenkiu sekgu

Reply
avatar
marsha
AUTHOR
31 July 2018 at 22:57 delete

Akak pun dah buat...hope ok...hihi

Reply
avatar