carian di sini




Post Page Advertisement [Top]

Letakkan kod iklan di dalam widget di dashboard


Tahniah kepada beberapa blog yang telah lulus dalam masa beberapa minggu ini. Antaranya +aRzMoHa +Cik Candy  +Jueliza Jamani +eintan nurfuzie (yang tiada nama tu, jangan kecil hati pula ye). Mereka ni semua ahli afb.my. Tahniah sebab lulus Google Adsense. Namun persoalannya, apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense ni? Jom kita baca.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

Cara meletakkan iklan Google Adsense


Setelah anda berjaya lulus Google Adsense, apa yang kita perlu lakukan adalah seperti di bawah ini.

1. Klik Earnings di dashboard blogspot. Kemudian klik antara visit Adsense atau switch adsense account. 
apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

2. Setelah log in ke akaun Adsense, klik My Ads>Ad Units> dan klik New ad unit.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

3. Setelah itu akan keluar gambar seperti di bawah ini. Pilih yang pertama.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

4. Setelah itu, masukkan nama iklan kita. Di sini Abe We pilih iklan saiz 728x90. Nama iklan tu Abe We letak saiz iklan supaya senang nak tengok di dashboard Adsense. Lepas itu klik save. Tapi pastikan iklan yang kita pilih tu di Ad Type, kita klik Text & display ads.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

5. Kemudian akan keluar kod iklan dan sila salin (copy).

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

6. Buka semula dashboard blogspot, dan klik pada layout. Lepas itu, klik pada Add Widget.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense


7. Pilih HTML/JavaScript

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

8. Pastekan kod iklan tadi ke dalamnya dan klik save.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense

9. Gerakkan widget tadi ke tempat yang sesuai. Sebagai contoh, untuk saiz 728x90 tempat yang sesuai di kawasan Header, atas entri (kalau dalam layout di atas Main (seperti dalam gambar di bawah)). Kalau saiz 600x300 di side bar. Lepas itu klik save.

apa yang hendak di lakukan selepas lulus google adsense


18 comments:

  1. Thank you sharing. Nanti nak follow step. sbb perasan link yg ade kat header ngn footer same. hahhaha xtau cmne nk buat.
    TQ share info ni.

    ReplyDelete
  2. TQQQ... buat dah.. mekacih chekguuuu

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang bagus sangat kerana sudah ramai yang lulus..
    TAPI.... nama AM pula tiada dalam list..Ini kecewa sangat nie...

    ReplyDelete
  4. thank you abe weeee. hehehe.

    ReplyDelete
  5. Wahh tahniah... Tq jugak share tuto ni.. :)

    ReplyDelete
  6. informasi sgt berguna bgi pemula adsense

    ReplyDelete
  7. Very helpful info untuk pengguna adsense. Thanks!

    ReplyDelete
  8. aduhai..hilang pulak lepas taip..nak tanya adsense widget tu kena ada ke..atau xperlu..just add html je?

    ReplyDelete
  9. td taip hilang. sy ucapkan terima kasih sebab entry ni membantu sy macam mana nak letakkan code tu..cuma sy nak tanya sy nampak widget adsense..yg tu perlu ada juga ke..atau xperlu.just masukkan html.je...salam singgah..salam.kenal

    ReplyDelete
  10. Terujanya mama baca. Tapi mama jauh lagi baru layak apply GA

    ReplyDelete
  11. Akun adsense aku gak keterima terima, gimana tipsnya biar cepat diterima adsense ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.wayneharraz.com/2017/02/tips-lulus-adsense-bahagian-keenam-buang-widget-ping.html

      boleh baca di sini. Di bawah postingan ini, ada link dari tips pertama. Tips terakhir sekali adalah dengan menggunakan email baru untuk apply adsense

      Delete
  12. Gigih ikut step yang di ajar. Tenkiu sekgu

    ReplyDelete
  13. Akak pun dah buat...hope ok...hihi

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib