Crunchy Almond Caramel - Kuih raya paling pantas di buat

Crunchy Almond Caramel - siap 9 balang dalam masa 4 jam


Dah lama Abe We tak buat almond crunchy caramel ni. Last buat rasanya masa Danish umur setahun kot. Rasanya dalam tahun 2014. Masa tu memang almond crunchy caramel ni tengah top. Nak cari resipi pun sikit punya payah. Yang ada di jual masa tu, dari ejen-ejen. Kacang pun sikit. Harap banyak gula dia je.

resipi Crunchy Almond  Caramel

Kalau dulu Abe We guna loyang untuk prepare dan bakar kuih ni. Siap je bancuh semua bahan-bahan, masuk dalam loyang, lepas tu ratakan.

resipi Crunchy Almond  Caramel
Bahan-bahan crunchy almond caramel di ratakan di dalam loyang

Dah siap ratakan, bakar dalam oven. Bila dah masak, cepat-cepat keluarkan dan potong. 

resipi Crunchy Almond  Caramel
Crunchy almond  caramel yang siap di bakar dan di potong

Masa tengah potong ni la berlaku peperangan dunia kedua.

Pa, senget tu. Potong Tegak lah
Pa, tak sama besar tu. Potong ikut lah ukuran

Memang stress kalau tiba bab potong. Asyiklah senget, tak sama besar. Dah la nak potong time panas-panas.

resipi Crunchy Almond  Caramel


Nak siapkan 1 balang pun seksa guna style lama ni. Memang penat sangat. 

Alhamdulillah ada orang share video dekat facebook cara mudah dan cepat untuk sediakan crunchy almond caramel ni. Pakai bekas tat je. Memang mudah sangat. Cepat pun cepat.

Tapi Abe We tak jual dah. Kalau dulu jual pun untuk orang terdekat je.

Pernah ada orang dari kelantan nak order. Abe We cakap macam ni kat dia

Maaf kak. Saya bukan tak nak jual. Takut nanti akan makan pakai sudu je

Kalau ikutkan hati memang nak jual. Tapi kakak Abe We pernah jual dan pos dekat kawan dia. Memang makan pakai sudu. Kesian dengar.

Siapa ada buat kuih ni? Kita geng! 
Previous
Next Post »
1 Komentar untuk "Crunchy Almond Caramel - Kuih raya paling pantas di buat"

mak lela suka ni. lela pun suka buat tapi oven lahai kecik, lambat nak siapkan sakit pinggang2

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF