Suspek pengebom Manchester di kenal pasti

Suspek pengebom Manchester di percayai ada kaitan dengan militan islam


Salman Abedi, 22, salah satu suspek pengebom Manchester semasa konsert Ariana Grande yang telah mengorbankan 22 nyawa dan mencederakan sekurang-kurangnya 119 orang.

Suspek pengebom Manchester

Siapa sebenarnya Salman Abedi


Salman Abedi dilaporkan lahir pada bulan Disember 1995 di Manchester.

Beliau dipercayai berasal dari Libya dan mempunyai sekurang-kurangnya tiga adik-beradik. 

Abedi di lihat seperti seorang kanak-kanak yang suka bersendirian menurut rakan lamanya Akram Ben Ramadan, yang mengenali Abedi dan adiknya, Ismael. 

Ramadan, yang tidak pernah melihat Abedi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, telah melihat Abedi telah mula berpakaian "sangat Islamik," dengan jubah yang panjang, dan berjambang. Anggota masyarakat Libya Manchester memberitahu CNN, bapa Abedi telah kembali ke Libya pada masa revolusi pada tahun 2011, manakala ibunya tinggal di England untuk menjaga kanak-kanak. 

Dia kembali ke Libya dalam tempoh beberapa bulan lalu, kata Ramadan. Terdapat empat kanak-kanak dalam keluarga, termasuk Abedi - tiga lelaki dan seorang perempuan. Seorang dari antara saudara Abedi juga mempunyai rumahnya dicari Tuesday, walaupun tidak ada maklumat mengenai sama ada apa-apa yang ditemui. Abedi adalah seorang pelajar di University of Salford - universiti ketiga terbesar Manchester - di mana beliau belajar perniagaan dan pengurusan pada 2015-2016 tahun akademik. 

Beliau telah mendaftar untuk tahun kedua, tetapi tidak pernah menghadiri kelas, dan tidak pula dia aktif dalam kehidupan sekolah, menurut orang-orang yang mengenalinya. Abedi, tidak tinggal di kampus di Salford, dan sebaliknya tinggal di South Manchester.

1 comment:

Powered by Blogger.