Apple akan keluarkan iPhone berciri baru di kenali "Smart Bumper"

Apple akan keluarkan iPhone berciri baru di kenali "Smart Bumper"

"Smart Bumper" - ciri terbaru iPhone


Apple telah dianugerahkan paten yang boleh menyelamatkan iPhone anda apabila ia tergelincir daripada tangan anda. Aplikasi baru ini menerangkan bahawa sistem bumper automatik yang bertindak sebagai kusyen apabila ia jatuh dan boleh menjadi alat pengapungan jika terjatuh di dalam air.

Smart Bumper  iPhone


Teknologi ini dibina di sekeliling sensor yang dapat mengesan peranti apabila ia terjatuh. Paten itu telah difailkan pada Mei 2014 dan telah dianugerahkan pada 4 April 2017. 

Apple melabelkan permohonan dengan nama, 'Electronic Device Housing', kerana peranti selongsong menyerap hentakan dari jatuh disamping melindungi telefon daripada air. 

Sensor akan mengesan pergerakan telefon, mencatatkan perubahan halaju dan pecutan, bersama-sama dengan pergerakan lain yang menunjukkan ia sedang terjatuh. Sistem ini akan diletakkan di empat penjuru iPhone, mengenal pasti pergerakan itu sedang jatuh, spring yang dimuatkan akan menyerap kejutan dengan menolak keluar dari casing telefon.

Smart Bumper  iPhone
Kusyen bumper yang di letakkan di penjuru telefon akan di perbuat dari plastik, getah atau bahan lain

Rod sokongan khusus yang menggunakan kusyen bumper (di setiap penjuru telefon) diperbuat daripada plastik, getah, atau bahan-bahan lain. Kusyen boleh digantikan jika rosak atau merosot, dan akan berfungsi sebagai apungan walaupun sistem "shock absorber" belum digunakan. 

Sistem ini juga akan membolehkan telefon terapung di permukaan air.

Menurut kajian dari pihak Apple, sebanyak 39% pengguna iPhone telah terjatuhkan telefon mereka semasa berada di dalam bilik air.

Dengan adanya sistem baru ini, di jangkan ia dapat mengelakkan telefon dari sebarang kecelakaan di dalam bilik air.

Namun, jika sistem ini diaplikasikan, ia akan menjadikan harga iPhone jauh lebih mahal.


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.