Mengatasi gagal lulus adsense

Mengatasi gagal lulus adsense

Tips lulus Adsense


Seperti yang kita ketahui, antara requirement untuk lulus adsense ialah blog kita mestilah menggunakan template responsive.

Setelah kita mengaplikasi kan template responsive ni, kita apply adsense terus dari dalam blog kita di widget Earning. Google Adsense akan mengambil masa tiga (3) hari untuk review blog kita. Setelah di review, antara email permulaan yang di hantar oleh Google Adsense seperti berikut:-

lulus adsense

Cara atasi gagal permohonan Adsense


Kaedah ini adalah berdasarkan pengalaman Abe We sendiri yang telah menolong beberapa blog lain lulus Adsense. Anda boleh praktikkan kaedah ini yang Abe We selesaikan menerusi email yang di hantar oleh Adsense.

Insufficient content: To be approved for AdSense and show relevant ads on your site, your pages need to have enough text on them for our specialists to review and for our crawler to be able to determine what your pages are about.
To resolve this issue, please work through the following suggestions:

·         Make sure that your pages have sufficient text – websites that contain mostly images, videos or Flash animations will not be approved.

Jawapan:-
Sila draftkan semula entri yang berkaitan giveaway, wordless dan mana-mana entri yang lebih gambar dari teks. Semasa proses permohonan adsense, entri yang bersifat lebih gambar dari teks wajib di hilangkan sementara sehinggalah adsense approve permohonan kita.

·         Your content should contain complete sentences and paragraphs, not only headlines.

Jawapan:-
Sila pastikan entri mempunyai teks yang cukup. Lebih baik 300 patah perkataan. Apa yang penting, entri mestilah mempunyai Heading, teks, gambar, sub-heading, teks, gambar dan seterusnya.

·         Ensure that your website is fully built and launched before you apply for AdSense – do not apply while your site’s still in a beta or “under construction” phase or only consists of a website template.

Jawapan:-
Sila pastikan blog anda sudah melebihi enam (6) bulan usianya dan juga telah beroperasi sepenuhnya. Bukannya blog yang hanya ada satu (1) atau dua (2) entri.

·         Place the ad code on a live page of your website. It does not have to be the main page, but test pages that are empty except for the AdSense ad code will not be approved.

Jawapan:-
Tunggu Adsense di approvekan dahului. Kemudian baru kita letakkan kod adsense di tempat yang sesuai.

·         Provide a clear navigation system for your visitors so that they can easily find all of the sections and pages of your website.

Jawapan:-
Sila letakkan widget Labels di dalam blog anda.

·         If you’d like to monetise YouTube videos, please apply for the YouTube monetisation program. Note that blogs and websites that contain only videos will not be approved.

Jawapan:-
       Abaikan.

18 comments

avatar

Terima kasih tips dan panduan ini..sangat membantu ...sebelum ni PC banyak kali apply GA ni..tapi banyak kali itu jugalah ditolak..bila tukar responsive template alhamdulillah diterima kemudian ditolak semula sebab masalah content...

Balas
avatar

tips yang bagus untuk blogger yang dah lama, kalau yg baru nak menulis macam sy ni mampu tengok jelah kan haha. singgah dan follow blog ni, jemputlah singgah blog sy hehe.

Balas
avatar

masih gagal apply adsense.. mungkin sebab takde perkataan 'abe we' dalam blog tu.. errmmm.. *garu-garu kening*

:p

...

Balas
avatar

errmmm....boleh cuba buat dulu. nanti saya pimpin

Balas
avatar

boleh punya. insya allah. tapi tunggu 6 bulan lagi. mungkin kalau nak semangat menulis lagi, boleh cuba mengenali AFB.my.

Balas
avatar

mungkin boleh di baiki content yang bermasalah tu.

Balas
avatar

maklumat bagus...klu nk lebeh mudah dpt..pasti ada disclaimer, policy n privacy...

Balas
avatar

ak plak masih gagal sampai sekarang. hehe. pakai je la yg apa ada skrang. hehe

Balas
avatar

Boleh kot. Kne cek entri yg x comply

Balas
avatar

as salam.sy masih menunggu google adsense approval..huhu..utk approval ke dua.

depa akan email ya.bytheway sy follow ya.jemput singgah ke.htpp//irdagarmin.blogspot.com

Balas
avatar

Perkongsian yang menarik sekali..
Blog AM dah dapat selesaikan isu wordless tapi timbul isu lain pula..

Ikhlas Dari
Along Misuari

Balas
avatar

Good sharing.. alhamdullilah berhasil dgn pimpinan Abe we. Thanks..

Balas
avatar

Kadang saya terfikir ini daftar dan sukses GA adalah faktor nasib. Nice artikel, salam saya dari Indonesia

Balas
avatar

Bernasib baik lulus guna blog lama dulu. Sekarang gunakan kod adsense utk blog baru.

Follow sini dan jemput datang ke blog baru saya.
https://ariazir.blogspot.com/

Balas
avatar

bukan nasib sebenarnya. Saya sudah menolong beberapa blog dan mereka berjaya lulus adsense. Tips yang saya berikan ini boleh membantu. Tuan boleh email saya jika ada sebarang pertanyaan.

Balas
avatar

tahniah. jgn lupa belanja bila dah start cash out ye

Balas
avatar

kalau dah lulus, letakkan saja di mana-mana blog. kalau boleh nk letak dekat blog kawan-kawan jugak. hihihi....

Balas
avatar

ingat kata kunci ni. draftkan semua giveaway, wordless, download. tambahkan disclaimer.

Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.