Terkejut dengan Hari Bebas Plastik 2017

Terkejut dengan Hari Bebas Plastik 2017

Hari Bebas Plastik 2017 pupuk kesedaran


Sebenarnya Abe We baru tau adanya Hari Bebas Plastik 2017 ni. Itu pun dari biras Abe We.

Hari Bebas Plastik 2017

Dan beberapa hari lepas, Abe We pergi lah kedai. Memang kena la bayar RM0.20. 

Nampaknya, lepas ni, pergi mana-mana memang kena standby beg Ikea la. Tapi, selalunya mesti lupa lah. 

Lagi-lagi kalau nak pergi kedai, beli barang kecil. Terpaksalah beli plastik juga.

Tapi semalam, Abe We pergi Padini, memang diorang bagi plastik, tapi tak kena bayar. 

Bagus juga sebenarnya kempen ni. Lagipun plastik tak boleh nak reput bila kita tanam dia biarpun bertahun lamanya. So, memang tak baik untuk alam sekitar.

Cumanya, plastik ni buat masa sekarang, kita tak pakai untuk beli barang. Tapi kalau nak buat bekas sampah dekat tong sampah, kita masih gunakan plastik lagi. 

Cuma, kuantiti plastik yang kita guna hari-hari dapat berkurangan lah. Tapi kita masih juga gunakan.

Walaupun kita beli barang tak guna plastik, tapi dekat rumah, kita akan gunakan untuk bungkus barang. Contoh nak bawa bekal. Kalau kita tak pakai beg plastik, mau tumpah pula. 

Mungkin satu hari nanti, akan tercipta 1 beg yang boleh di gunakan, boleh di cuci semula yang menggantikan plastik ni.



SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


1 comments:

avatar

kalau tidak silap PC hari tanpa plastik ni ada hari2 tertentu dan dah mula setahun dua yang lepas...

Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.