Breaking


carian di sini



Tuesday, 31 January 2017

08:00:00

Izinkan ku undur diri

Undur diri - bukan mengalah, bukan menyerah


Dalam kehidupan kita, keputusan yang sukar di buat ialah undur diri.

Ia memberi pengertian yang berbeza mengikut situasi yang berbeza.


Keputusan mengubah perjalanan


Bila kita berkata mengenai undur diri ini, apa yang mengaitkan dengan kekecewaan, kekalahan, putus asa dan sebagainya.

Kebanyakan persepsi mengenai undur diri ini berkaitan dengan pemikiran dan tingkah laku negatif.

Sebenarnya, dalam kehidupan ini, tidak semestinya apa yang kita rancang itu benar. Dan tak semestinya apa yang kita tak rancang tidak benar. Kita tidak boleh berjalan di atas satu jalan sahaja. Kita boleh pilih pelbagai jalan yang ada di sekeliling kita.

Dalam kehidupan kita ini, ada banyak jalan yang kita tidak nampak. Setiap jalan ada liku-liku tersendiri. Sama ada kita kuat atau tidak untuk memilih jalan-jalan tersebut. Jika kita tidak kuat, pastinya kita akan berpatah balik.

Yakin dan istiqomah


Setiap pilihan kita semestinya ada baik dan buruknya. Hal ini di kenali sebagai kos melepas ataupun di dalam bahasa inggerisnya opportunity cost.

Kos melepas ini boleh di takrifkan jika di beri pilihan untuk pilih A, B dan C. Jika kita pilih A, kita tak kan dapat B dan C. Begitulah seterusnya.

Jadi, jika kita tekad memilih jalan yang lain, kita perlu kuat, yakin dan istiqomah.

Kita jangan terlalu cepat berputus asa. Seperti kata pepatah inggeris "every cloud has its silver lining".

Walaupun kita susah melalui jalan yang kita lalui, pastinya ada sesuatu yang baik di sebaliknya. Jangan cepat berputus asa, tetapi haruslah kita yakin dan sentiasa beristiqomah dengan jalan yang kita pilih. Insya allah, kejayaan bersama kita

Friday, 27 January 2017

17:00:00

Koleksi iklan sempena Chinese New Year 2017

Iklan Chinese New Year 2017


Setiap kali perayaan, part yang paling best bila tonton tv ialah part iklan. Dekat sini, iklan yang di keluarkan kebanyakannya menyentuh hati. Jom kita tengok koleksi iklan sempena Chinese New Year 2017 ini. Kita tengok siapa yang paling kreatif dalam menyediakan iklan ini.






















15:30:00

Taylor Swift‬ & ‪Zayn Malik - i dont wanna live forever lyrics

Taylor Swift‬ & ‪Zayn Malik - i dont wanna live forever lyrics




[Verse One: Zayn]
Been sitting eyes wide open behind these four walls, hoping you'd call
It's just a cruel existence like there's no point hoping at all

[Pre-Chorus One: Zayn]
Baby, baby, I feel crazy, up all night, all night and every day
Give me something, oh, but you say nothing
What is happening to me?

[Chorus: Zayn]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit wherever
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Verse Two: Taylor Swift]
I'm sitting eyes wide open and I got one thing stuck in my mind
Wondering if I dodged a bullet or just lost the love of my life

[Pre-Chorus Two: Taylor Swift]
Baby, baby, I feel crazy
Up all night, all night and every day
I gave you something, but you gave me nothing
What is happening to me?

[Chorus: Zayn and Taylor Swift]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit (fit, babe) wherever (wherever)
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Bridge: Taylor Swift and Zayn]
I've been looking sad in all the nicest places
Baby, baby, I feel crazy
I see you around in all these empty faces
Up all night, all night and every day
I've been looking sad in all the nicest places
Give me something, oh, but you say nothing
Now I'm in a cab, I tell 'em where your place is
What is happening to me?

[Chorus: Zayn]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit wherever
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Outro: Taylor Swift and Zayn]
I just wanna keep calling your name until you come back home
Until you come back home
11:38:00

Minum air daun rama-rama

Bantu lancarkan penghadaman perut


Ni cerita pengalaman Abe We setelah beberapa hari minum air daun rama-rama ni. Ada sesiapa yang pernah cuba?


Air daun rama-rama ni, Abe We minum hampir setiap pagi dan sebelum tidur. Abe We tak minum hari-hari pagi dan malam. Kadang-kadang pagi je, kadang-kadang pagi dan malam dan kadang-kadang malam je.

Tapi efek dia dekat perut memang boleh di anggap terbaik.

Mana taknya, bila datang sakit perut tu, memang agak tak boleh tahan lah. Kalau tahan dalam tempoh masa yang lama, boleh bertukar warna hijau muka kita ni.

Bila masuk tandas, memang berdesup lah sistem pencernaan kita tu.

Cara minum air rama-rama


Cara minum air rama-rama ni mudah je. Kita cuma perlu masak daun rama-rama kering bersama air.  Dia akan jadi macam kita minum air teh nanti. Tapi tak payah la masak banyak-banyak. Ambil segenggam, kita boleh buat air 1.5 liter. Atau segenggam lebih sikit.


Lepas dah masak, masukkan dalam jug dan sejukkan. Abe We akan simpan dalam peti ais bila air tu dah sejuk. Simpan dengan daun-daunnya sekali.

Bila kita nak minum, kita tuang sedikit air tu dalam cawan. Kadang-kadang tu, dengan daun-daun sekali masuk. Tak pe. Daun tu kita boleh masak lagi 2 - 3 kali lagi. Bila air dah habis, kita masak air baru dengan daun yang tadi tu.

Wednesday, 25 January 2017

20:00:00

Tambah duit blog dengan POPTM

POPTM jana pendapatan blog lebih tinggi


Buat duit dengan blog? Nak tunggu berapa lama ye? Banyak ke dapat? Susah tak nak apply?

Mesti kita sudah biasa dengar soalan ni samada dari diri sendiri ataupun dari rakan blogger lain. Ok, Abe We nak bagi tips sikit. Kita pun bukanlah pakar sangat kan, tapi at least kita mencuba. Kan? Jom kita daftar dengan POPTM.


Mungkin ada yang sudah pernah menggunakan khidmat POPTM ini. Tapi bagi mereka yang masih belum cuba lagi, eloklah daftar di http://viid.me/qfIdT7.

Kalau hendak di ikutkan, POPTM ini memberikan jumlah pendapat blog yang agak tinggi.

Semakin tinggi UV blog anda, semakin tinggi lah iklan yang di pamerkan.

Bagi blog yang belum daftar adsense, elok juga daftar dengan POPTM. Dan mereka yang sudah daftar dengan adsense, lagi elok POPTM. Anda akan dapat dua kali income. Menguntungkan!

Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu sign up dahulu. Kemudian masukkan url blog anda seperti no. 1 di dalam gambar di bawah ini. Apabila url blog anda sudah di approvekan (sila semak e-mail), anda perlu masukkan kod (klik no. 2) dan masukkan di dalam edit HTML.


16:22:00

Donald Trump tak benarkan 6 negara islam masuk Amerika

Amerika tak benarkan 6 negara islam masuk


Donald Trump akan mengenakan sekatan kemasukan enam (6) negara islam ke Amerika. Ini adalah berdasarkan manifestonya semasa pemilihan calon presiden yang lepas.


Antara negara islam yang tidak di benarkan memasuki Amerika ialah Syria, Iran, Iraq, Libya, Yemen, Sudan, dan Somalia.

Menurut Trump, enam (6) negara ini mempunyai nilai ekstrimis yang tinggi dan boleh menggugat keamanan Amerika.
13:52:00

Tayar kereta bocor terkena skru

Tampal dari dalam tayar


Ada sesiapa yang pernah lalui pengalaman tayar bocor?


Sebenarnya tayar yang bocor ni, Abe We dah tampal. Baru berapa hari je, dah bocor balik.

Mula-mula tak tahu tu, rasa macam kena tipu dengan bengkel je.

Ye la kan, baru beberapa hari je tampal, dah bocor semula.

Bila pergi bengkel, rupanya tercucuk skru. Panjang dan besar pulak tu.

Solusi dia, tampal dari dalam. Kalau bocor biasa, cucuk dengan cacing tu je.

Tapi ni besar, kena tampal dari dalam. Harganya RM15.

Friday, 20 January 2017

11:11:00

Pelakon Korea Rain berkahwin dengan Tahi

Rain berkahwin dengan Kim Tae Hee


Siapa peminat Rain? Aje susah bebenor bagi Abe We yang tak minat Korea ni nak sebut nama wife dia. Kalau baca sekali bunyi Kim Tahi, tapi ada lah kawan Abe We yang betulkan, Kim Te Hi. Ooooo....bukan Tahi ye. Hihiihih


Rain and Kim Tae-hee married each other on Thursday at Gahoe-dong Cathedral in a small, private wedding.
Only family members and a few close friends including Psy and Park Jin-young, who is also known as JYP, attended the service.
Rain and Kim will unveil their wedding pictures, along with a public announcement after the wedding, Rain’s agency said Thursday.


Kim Tae Hee juga telah menulis sepucuk surat tanda penghargaanya kepada peminatnya.


09:03:00

Les' Copaque Production terima Gold & Silver Play Button dari YouTube

Pencapaian jumlah subscriber seramai 1 Juta (Gold) dan 100, 000 (Silver) di YouTube Channel Les' Copaque

Tahniah Les' Copaque


Syarikat Les' Copaque Production dikejutkan dengan kiriman "Gold Play Button" dari YouTube bagi meraikan kejayaan Channel Les' Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda kerana pada pagi hari yang sama "Silver Play Button" sebagai penghargaan mencecah 100, 000 pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les' Copaque Production yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya. 

Dari Kiri : Firdaus, Hafiz, Naquyah, Hj Burhanuddin, Hajah Ainon, Mohd Zarin dan Azhar Gambar bersama team New Media yang menguruskan YouTube Channel Les' Copaque

"Most Subscribed YouTube Channel" di Malaysia


Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya "Most Subscribed YouTube Channel" di Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk "New Toys" telah memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les' Copaque Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan dalam video "Top 16: Les' Copaque Highlight Moments of 2016" yang dimuatnaik pada 13 Januari 2017. 

Karya baru siri animasi pendek


YouTube Channel Les' Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru syarikat tersebut dengan peminat. Les' Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012. 

Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang hanya ditayangkan di platform Youtube. Kini, Les' Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat dikecapi.

Thursday, 19 January 2017

10:45:00

Piala Sumbangsih : Kedah mahu leburkan impian JDT

Piala Sumbangsih : JDT tempang tanpa Mario Gomez


Menjelang perlawanan Piala Sumbangsih, JDT telah pun kehilangan Mario Gomez. Namun itu tidak menghalang juara 2 kali berturut-turut ini untuk memenangi Piala Sumbangsih 2017.


Berbekalkan inilah, Kedah mungkin akan merangkul Piala Sumbangsih 2017 kerana Kedah berada di landasan yang tepat dan motivasi tinggi setelah memenangi Piala Malaysia 2016.

Juara Piala Sumbangsih

TahunJuaraNaib JuaraJaringan
2016Johor Darul Takzim FCSelangor
1 – 1 (7 – 6) (pen.)
2015Johor Darul Takzim FCPahang
2 – 0
2014PahangLions XII
1 – 0
2013ATMKelantan
1 – 1 (4 – 3) (pen.)
2012Negeri SembilanKelantan
2 – 1
2011KelantanSelangor
2 – 0
2010SelangorNegeri Sembilan
2 – 1
2009SelangorKedah
4 – 1
2008PerlisKedah
0 – 0 (6 – 5) (pen.)
2007PerlisPahang
2 – 1
2006PerakSelangor
4 – 2
2005PerakPerlis
2 – 2 (4 – 2) (pen.)
2004MPPJ SelangorNegeri Sembilan
4 – 2
2003Pulau PinangSelangor
1 – 0
2002SelangorTerengganu
2 – 1
2001TerengganuPerak
4 – 0
2000Kuala LumpurBrunei
1 – 1 (4 – 3) (pen.)
1999PerakJohor
2 – 0
1998SarawakSelangor
3 – 1
1997SelangorKedah
2 – 0
1996SelangorSabah
2 – 0
1995Kuala LumpurPahang
3 – 2
1994KedahKuala Lumpur
1 – 0
1993PahangSarawak
5 – 0
1992PahangJohor
2 – 0
1991KedahSelangor
2 – 1
1990SelangorKuala Lumpur
0 – 0 (3 – 0) (pen.)
1989SingapuraKuala Lumpur
1 – 0
1988Kuala LumpurPahang
2 – 1
1987SelangorKuala Lumpur
1 – 0
1986JohorSingapura
1 – 1 (6 – 5) (pen.)
1985SelangorPahang
2 – 1

Wednesday, 18 January 2017

18:18:00

JDT pecat Mario Gomez

JDT tamatkan kontrak Mario Gomez


Berita Terbaru lagi terkini, JDT pecat ketua jurulatih mereka Mario Gomez di atas persefahaman kedua-dua belah pihak.


11:09:00

Remaja 13 tahun buat laporan polis

buat laporan polis terhadap Lim Guan Eng berkenaan RUU 355


Abe We terbaca pula berita pasal politik pagi ni. Tapi yang ni nampak lain sikit. Jom baca :-

Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun telah membuat laporan polis terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubung kenyataan pe­mimpin itu berkenaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 (RUU 355) yang dimuat naik ke laman blognya dua bulan lalu.



Laporan polis itu dibuat oleh remaja berkenaan, Ahmad Ali Abdul Karim di Ibu pejabat Polis Daerah Ampang Jaya dekat sini pada 24 November tahun lalu setelah membaca artikel di laman blog Guan Eng yang dilihat mengeluarkan pernyataan mengelirukan terhadap RUU355 itu.

Ahmad Ali berkata, dalam artikel terbabit, Guan Eng telah mengeluarkan empat dakwaan berbaur hasutan membabitkan rang undang-undang tersebut.

“Antara dakwaan dibuat Guan Eng itu adalah menegaskan bahawa DAP menentang hudud kerana undang-undang Islam itu bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan Setiausaha Agung DAP yang belum disahkan jawatannya itu juga mendakwa Perlembagaan Persekutuan adalah sekular yang mengangkat Islam sebagai agama Persekutuan, jadi cubaan pindaan terhadap hukuman di bawah RUU355 itu mengarah ke arah hudud,” katanya menerusi artikel yang dimuat naik di laman blognya, https://ahmadalikarim.wordpress.com/2016/11/26/police-report-on-lim-guan-engs-false-statements baru-baru ini.

Selain itu dalam artikel tersebut katanya, Guan Eng turut memberi pandangan bahawa MCA, MIC, Gerakan dan SUPP layak untuk dikritik kerana tidak berpegang pada janji dan prinsip mereka untuk bersama mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan sanggup menyokong UMNO yang bekerjasama dengan Pas sehingga membelakangkan Perlembagaan negara bagi membolehkan RUU355 dipinda.

“Akhir sekali, Ahli Parlimen Bagan itu turut mengulangi dakwaan beliau terhadap kegagalan MCA, MIC, Gerakan dan SUPP meninggalkan Barisan Nasional (BN) kini dilihat sebagai menyokong UMNO untuk bekerjasama dengan Pas sekali gus ke arah mendekati perlaksanaan hudud,” katanya.

Ahmad Ali dalam pada itu menegaskan, laporan polis yang dibuat bukan disebabkan pe­mimpin itu menentang RUU355 tetapi membabitkan kenyataan beliau mengarah ke arah hasutan yang jelas menyalahi undang-undang negara.

“Saya sayang negara saya dan tidak mahu melihat keamanan serta keharmonian yang dikecapi semua rakyat ketika ini hilang akibat beberapa perkataan hasutan yang dikeluarkan oleh individu-individu tertentu.

“Tidak sepatutnya beliau mengeluarkan kenyataan seperti ini yang boleh menimbulkan kebencian dalam kalangan rakyat memandangkan beliau adalah pemimpin tertinggi parti politik,” tegasnya.

p/s: Apa pandangan anda bila ada wakil dari parti politik mula bergambar dengan dia?

Monday, 16 January 2017

08:00:00

Maafkan ku. Aku tidak percaya Cinta Monyet

Cinta Monyet - adakah ianya sebuah cinta atau sekadar khayalan?


"Man, kau kenal Milah, budak kelas 6B?”

"Milah yang pakai spek tu ke?"

"Aah. Milah yang tu la. Takkan Milah Saires kot"

"Tu bukan Milah Saires la dol. Tu Miley Cyrus. Kau suka Milah eh?"


Itu adalah antara ayat-ayat permulaan Cinta Monyet di kalangan pelajar sekolah. Tidak di nafikan, 10% pelajar di dalam sebuah sekolah akan terlibat dengan Cinta Monyet walaupun mereka bukanlah belajar di dalam zoo.

Cinta itu adalah anugerah. Anugerah dari yang maha esa kepada kita. Cinta itu bersifat universal. Tidak terarah kepada manusia sahaja.

Makna cinta


Secara teorinya, jika kita menyukai seseorang yang berlainan jantina dengan kita, kita akan mentakrifkannya sebagai cinta.

Cinta sering di momokkan di dalam drama-drama di dalam televisyen dengan menceritakan keindahan cinta.

Bagi golongan remaja yang mula berjinak-jinak dengan cinta, mereka sering terikut-ikut adegan di dalam televisyen.

Mereka tidak mengetahui apakah yang di namakan cinta.

Makna cinta yang sebenarnya ialah tanggungjawab. Bukan sekadar kita menyukai seseorang itu sahaja, tetapi cinta penuh dengan tanggungjawab.

Jika kita menyukai seseorang itu, selesa bersamanya, kita masih belum cukup mencintainya. Ini kerana, kita masih tiada rasa tanggungjawab ke atas dirinya.

Makna tanggungjawab di dalam cinta bukanlah sekadar bertanya khabar, memberikan hadiah, tetapi setiap tingkahlakunya, tutur katanya, kesihatannya, keperluannya menjadi keutamaan dan pengorbanan kita.

Cinta monyet bukan cinta sejati


Jika kita bertanyakan pelajar sekolah mengenai cinta ini, mereka dengan yakin sekali menyatakan mereka sangat mencintai pasangan mereka.

Pelbagai pengorbanan mereka lakukan. Bermesej sehingga 3 pagi, membelikan coklat ketika hujan lebat, malah ada yang lebih ekstrim lagi dengan mengelar tangan mereka atau juga mengelar leher mereka barangkali.

Namun, jika semua ini di lakukan dengan menggunakan duit ibu bapa mereka sendiri, makanya, itu pengorbanan, penat lelah ibu bapa mereka berkerja. Mereka sanggup berlapar dahaga untuk anak mereka. Sedangkan anak mereka pula menggunakan duit ibu bapa mereka bermain cinta yang tiada jaminan.

Tanggungjawab anak-anak terhadap ibu bapa


Menjadi tanggungjawab anak-anak untuk merealisasikan impian dan harapan ibu bapa.

Titik peluh mereka, kesusahan dan pengorbanan mereka wajar di balas.

Harapan ibu bapa sangat tinggi. Ingin lihat anak mereka berjaya di dunis mahupun akhirat.

Jadi, apakah tanggungjawab anak-anak? Soal pelajaran harus di utamakan. Kerana ianya menjamin masa hadapan. 

Adakah ibu bapa mereka bangga dengan kejayaan anak mereka dari segi akedemi? Atau dengan siapa dan berapa ramai teman anak mereka ada? Tentunya kejayaan akedemi menjadi kebanggaan anak mereka.

Sesetengah mungkin tidak berjaya dalam akedemi, namun mereka lebih menyerlah di dalam sudut teknikal. Ini juga amat membanggakan ibu bapa.

Tumpukan kepada pelajaran


Sebagai akhir kata, sesudah kita berjaya dalam pelajaran nanti, pastinya kita akan menemui cinta sejati. Cinta tidak datang, tetapi kita harus mencarinya. Jangan harapkan ia datang bergolek, kerana ianya satu misteri


SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra