Halaman

    Social Items


Undur diri - bukan mengalah, bukan menyerah


Dalam kehidupan kita, keputusan yang sukar di buat ialah undur diri.

Ia memberi pengertian yang berbeza mengikut situasi yang berbeza.


Keputusan mengubah perjalanan


Bila kita berkata mengenai undur diri ini, apa yang mengaitkan dengan kekecewaan, kekalahan, putus asa dan sebagainya.

Kebanyakan persepsi mengenai undur diri ini berkaitan dengan pemikiran dan tingkah laku negatif.

Sebenarnya, dalam kehidupan ini, tidak semestinya apa yang kita rancang itu benar. Dan tak semestinya apa yang kita tak rancang tidak benar. Kita tidak boleh berjalan di atas satu jalan sahaja. Kita boleh pilih pelbagai jalan yang ada di sekeliling kita.

Dalam kehidupan kita ini, ada banyak jalan yang kita tidak nampak. Setiap jalan ada liku-liku tersendiri. Sama ada kita kuat atau tidak untuk memilih jalan-jalan tersebut. Jika kita tidak kuat, pastinya kita akan berpatah balik.

Yakin dan istiqomah


Setiap pilihan kita semestinya ada baik dan buruknya. Hal ini di kenali sebagai kos melepas ataupun di dalam bahasa inggerisnya opportunity cost.

Kos melepas ini boleh di takrifkan jika di beri pilihan untuk pilih A, B dan C. Jika kita pilih A, kita tak kan dapat B dan C. Begitulah seterusnya.

Jadi, jika kita tekad memilih jalan yang lain, kita perlu kuat, yakin dan istiqomah.

Kita jangan terlalu cepat berputus asa. Seperti kata pepatah inggeris "every cloud has its silver lining".

Walaupun kita susah melalui jalan yang kita lalui, pastinya ada sesuatu yang baik di sebaliknya. Jangan cepat berputus asa, tetapi haruslah kita yakin dan sentiasa beristiqomah dengan jalan yang kita pilih. Insya allah, kejayaan bersama kita

Izinkan ku undur diri

Iklan Chinese New Year 2017


Setiap kali perayaan, part yang paling best bila tonton tv ialah part iklan. Dekat sini, iklan yang di keluarkan kebanyakannya menyentuh hati. Jom kita tengok koleksi iklan sempena Chinese New Year 2017 ini. Kita tengok siapa yang paling kreatif dalam menyediakan iklan ini.






















Koleksi iklan sempena Chinese New Year 2017

Taylor Swift‬ & ‪Zayn Malik - i dont wanna live forever lyrics




[Verse One: Zayn]
Been sitting eyes wide open behind these four walls, hoping you'd call
It's just a cruel existence like there's no point hoping at all

[Pre-Chorus One: Zayn]
Baby, baby, I feel crazy, up all night, all night and every day
Give me something, oh, but you say nothing
What is happening to me?

[Chorus: Zayn]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit wherever
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Verse Two: Taylor Swift]
I'm sitting eyes wide open and I got one thing stuck in my mind
Wondering if I dodged a bullet or just lost the love of my life

[Pre-Chorus Two: Taylor Swift]
Baby, baby, I feel crazy
Up all night, all night and every day
I gave you something, but you gave me nothing
What is happening to me?

[Chorus: Zayn and Taylor Swift]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit (fit, babe) wherever (wherever)
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Bridge: Taylor Swift and Zayn]
I've been looking sad in all the nicest places
Baby, baby, I feel crazy
I see you around in all these empty faces
Up all night, all night and every day
I've been looking sad in all the nicest places
Give me something, oh, but you say nothing
Now I'm in a cab, I tell 'em where your place is
What is happening to me?

[Chorus: Zayn]
I don't wanna live forever, 'cause I know I'll be living in vain
And I don't wanna fit wherever
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home
I just wanna keep calling your name until you come back home

[Outro: Taylor Swift and Zayn]
I just wanna keep calling your name until you come back home
Until you come back home

Taylor Swift‬ & ‪Zayn Malik - i dont wanna live forever lyrics

Bantu lancarkan penghadaman perut


Ni cerita pengalaman Abe We setelah beberapa hari minum air daun rama-rama ni. Ada sesiapa yang pernah cuba?


Air daun rama-rama ni, Abe We minum hampir setiap pagi dan sebelum tidur. Abe We tak minum hari-hari pagi dan malam. Kadang-kadang pagi je, kadang-kadang pagi dan malam dan kadang-kadang malam je.

Tapi efek dia dekat perut memang boleh di anggap terbaik.

Mana taknya, bila datang sakit perut tu, memang agak tak boleh tahan lah. Kalau tahan dalam tempoh masa yang lama, boleh bertukar warna hijau muka kita ni.

Bila masuk tandas, memang berdesup lah sistem pencernaan kita tu.

Cara minum air rama-rama


Cara minum air rama-rama ni mudah je. Kita cuma perlu masak daun rama-rama kering bersama air.  Dia akan jadi macam kita minum air teh nanti. Tapi tak payah la masak banyak-banyak. Ambil segenggam, kita boleh buat air 1.5 liter. Atau segenggam lebih sikit.


Lepas dah masak, masukkan dalam jug dan sejukkan. Abe We akan simpan dalam peti ais bila air tu dah sejuk. Simpan dengan daun-daunnya sekali.

Bila kita nak minum, kita tuang sedikit air tu dalam cawan. Kadang-kadang tu, dengan daun-daun sekali masuk. Tak pe. Daun tu kita boleh masak lagi 2 - 3 kali lagi. Bila air dah habis, kita masak air baru dengan daun yang tadi tu.

Minum air daun rama-rama

POPTM jana pendapatan blog lebih tinggi


Buat duit dengan blog? Nak tunggu berapa lama ye? Banyak ke dapat? Susah tak nak apply?

Mesti kita sudah biasa dengar soalan ni samada dari diri sendiri ataupun dari rakan blogger lain. Ok, Abe We nak bagi tips sikit. Kita pun bukanlah pakar sangat kan, tapi at least kita mencuba. Kan? Jom kita daftar dengan POPTM.


Mungkin ada yang sudah pernah menggunakan khidmat POPTM ini. Tapi bagi mereka yang masih belum cuba lagi, eloklah daftar di http://viid.me/qfIdT7.

Kalau hendak di ikutkan, POPTM ini memberikan jumlah pendapat blog yang agak tinggi.

Semakin tinggi UV blog anda, semakin tinggi lah iklan yang di pamerkan.

Bagi blog yang belum daftar adsense, elok juga daftar dengan POPTM. Dan mereka yang sudah daftar dengan adsense, lagi elok POPTM. Anda akan dapat dua kali income. Menguntungkan!

Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu sign up dahulu. Kemudian masukkan url blog anda seperti no. 1 di dalam gambar di bawah ini. Apabila url blog anda sudah di approvekan (sila semak e-mail), anda perlu masukkan kod (klik no. 2) dan masukkan di dalam edit HTML.


Tambah duit blog dengan POPTM

Amerika tak benarkan 6 negara islam masuk


Donald Trump akan mengenakan sekatan kemasukan enam (6) negara islam ke Amerika. Ini adalah berdasarkan manifestonya semasa pemilihan calon presiden yang lepas.


Antara negara islam yang tidak di benarkan memasuki Amerika ialah Syria, Iran, Iraq, Libya, Yemen, Sudan, dan Somalia.

Menurut Trump, enam (6) negara ini mempunyai nilai ekstrimis yang tinggi dan boleh menggugat keamanan Amerika.

Donald Trump tak benarkan 6 negara islam masuk Amerika

Tampal dari dalam tayar


Ada sesiapa yang pernah lalui pengalaman tayar bocor?


Sebenarnya tayar yang bocor ni, Abe We dah tampal. Baru berapa hari je, dah bocor balik.

Mula-mula tak tahu tu, rasa macam kena tipu dengan bengkel je.

Ye la kan, baru beberapa hari je tampal, dah bocor semula.

Bila pergi bengkel, rupanya tercucuk skru. Panjang dan besar pulak tu.

Solusi dia, tampal dari dalam. Kalau bocor biasa, cucuk dengan cacing tu je.

Tapi ni besar, kena tampal dari dalam. Harganya RM15.

Tayar kereta bocor terkena skru

Pencapaian jumlah subscriber seramai 1 Juta (Gold) dan 100, 000 (Silver) di YouTube Channel Les' Copaque

Tahniah Les' Copaque


Syarikat Les' Copaque Production dikejutkan dengan kiriman "Gold Play Button" dari YouTube bagi meraikan kejayaan Channel Les' Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan berganda kerana pada pagi hari yang sama "Silver Play Button" sebagai penghargaan mencecah 100, 000 pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les' Copaque Production yang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya. 

Dari Kiri : Firdaus, Hafiz, Naquyah, Hj Burhanuddin, Hajah Ainon, Mohd Zarin dan Azhar Gambar bersama team New Media yang menguruskan YouTube Channel Les' Copaque

"Most Subscribed YouTube Channel" di Malaysia


Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya "Most Subscribed YouTube Channel" di Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk "New Toys" telah memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les' Copaque Production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan dalam video "Top 16: Les' Copaque Highlight Moments of 2016" yang dimuatnaik pada 13 Januari 2017. 

Karya baru siri animasi pendek


YouTube Channel Les' Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru syarikat tersebut dengan peminat. Les' Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012. 

Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang hanya ditayangkan di platform Youtube. Kini, Les' Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat dikecapi.

Les' Copaque Production terima Gold & Silver Play Button dari YouTube


carian di sini



Subscribe Our Newsletter