Breaking


carian di sini



Wednesday, 20 December 2017

15:13:00

Ferdinand - Berbaloi tengok wayang

Animasi Ferdinand best, wajib tonton


Siapa yang dah tengok animasi Ferdinand di wayang? BeWe dah pun tengok cerita ni minggu lepas. Memang bestlah. Kelakar! Tapi ada pula orang kata cerita ni bosan. Siapa lah agaknya tu ek.


Cerita Ferdinand ni pasal cerita sekor lembu laga, yang matador dekat Sepanyol lawan tu, tak nak jadi lembu laga tu. Motif? Sebab lembu ni berjiwa lembut. Suka bunga. Boleh pulak kan dia tak nak jadi lembu ni.

Padahal bapak dia lembu laga yang paling gagah kot.


Ni lah si Ferdinand tu. Dari kecik sampai ke besor, suka sangat dengan bunga. Mat bunga gamaknya.

Si Ferdinand ni adalah kawan sekandang dengan dia. Kawan dia paling gagah Valiente. Nama pun dah Valiente, memang nakal natang sekor ni. Kuat gaduh. Memang taiko la dia ni.


Selain tu ada juga Bones, Angus dan yang paling kelakar sekali lembu yang senyap je. Tapi muka bengis. Macam mambang bengis.


Nama dia Maquina. Suara tak de. Tapi memang kelakar. Dia punya brutal, lalat hinggap dekat mata, dia tutup mata, lalat tu mati tersepit dekat mata dia. Memang brutal sungguh.

Paling kelakar bila part diorang ni lawan joget dengan kuda. Yang ni memang sangat-sangat kelakar.


Tapi kan, tengah-tengah layan cerita ni boleh pula si Harraz cakap cerita ni bosan. Ke BeWe yang eksaited sebenarnya? Hahaha.....

Ok, cukup lah BeWe cerita sikit. Yang lain nanti tengoklah sendiri pengembaraan Ferdinand yang lari dari kandang setelah menunggu ayahnya tidah pulang-pulang dari lawan matador tu. Sampai dia jumpa Nina, lepas tu kena tangkap balik dan di masukkan ke kandang semula.

Best korang......

Tuesday, 19 December 2017

11:20:00

Cikgu Azizan di lepaskan dan di bebaskan dari Mahkamah

Cikgu Azizan di lepaskan dan di bebaskan dari Mahkamah


Berita gembira buat penyokong Cikgu Azizan. Dengan ini mahkamah majistret seremban telah melepaskan dan membebaskan Cikgu Azizan Manap atas pertuduhan mencederakan muridnya.


Gembira rasa hati ini bila dengar berita ini. Berkat doa dari kita semua, cikgu Azizan telah pun di bebaskan.

Semoga bapa pelajar tu dapat pengajaran dari kes ini dan semoga kita semua ambil iktibar.

Jangan nak saman cikgu je kalau anak tu salah. Sukati dia je.

Kang dah besor anak tu tak jadi orang, baru nyesal.

Monday, 18 December 2017

14:46:00

Jom sokong Cikgu Azizan

Nyatakan sokongan kita terhadap Cikgu Azizan


Rata-rata dalam masa 3 hari ini, kita telah pun dengar tentang kes Cikgu Azizan ini. Kisah yang memberi tamparan hebat buat dunia pendidik. Jom kita nyatakan sokongan kita terhadap Cikgu Azizan ini.

Jom sokong Cikgu Azizan

Di hadapkan ke mahkamah kerana tegas denda pelajar


Menurut laman web pendidik2u.my:-

31 Oktober 2017: Sebutan Kes. Berhadapan dengan pertuduhan di bawah Seksyen 323 Kanun Jenayah di Mahkamah Majistret Seremban.
Beliau tidak menyangka disabitkan atas seksyen tersebut. Mengaku tidak bersalah di atas tuduhan itu sebaik sahaja Hakim membicarakan dan dibenarkan ikat jamin sebanyak RM500.
Semasa proses ikat jamin oleh seorang rakan, beliau telah di tempatkan di lokap mahkamah bersama-sama pesalah jenayah lain yang terlibat dengan dadah dan lain-lain.
Dalam lokap itu ada lebih kurang 13 org pesalah .Tangan beliau DIGARI bersama seorang pesalah dadah sepanjang perjalanan dari lokap mahkamah ke lobi mahkamah untuk urusan ikat jamin yang jaraknya 100 meter.
Dakwaan ke atas beliau dibuat atas tuduhan mendenda seorang murid. Untuk pengetahuan sahabat semua, beliau mendenda murid tersebut atas kesalahan:
  • Menghidu gam dalam kawasan sekolah dan turut mempengaruhi murid lain (3 orang) supaya turut serta.Kesalahan tersebut dilakukan sejak 2016.
  • Buli.
  • Memukul murid lain.
  • Ponteng dengan memanjat pagar sekolah.


27 November 2017: Dokumen pertuduhan telah diserah kepada beliau.
19 Disember 2017: Perbicaraan akan bermula.

Satu sokongan




👆👆 tak jadi pula copy form atas ni 😰

Saturday, 16 December 2017

Monday, 11 December 2017

Thursday, 7 December 2017

12:55:00

Maxis Postpaid kini tiada lagi pelan harian dan mingguan

Maxis tukar pelan harian dan mingguan, tambahan data 10gb


Setelah sekian lama, semenjak seteru Maxis, iaitu Celcom memperkenalkan data 60gb sebulan dan boleh gabung data harian dan mingguan, kini Maxis baru sahaja tukar pelan mereka. Maxis kini telah menukar pelan harian dan mingguan dan tambahan data 10gb di berikan kepada pengguna Maxis.


Sebenarnya, rakan seofis BeWe yang gunakan Celcom yang bagitahu BeWe Celcom boleh combine data. Cuma ada tambahan bayaran RM10 sebab combine data. 

Tapi bila BeWe call Maxis, tak boleh pula diorang cakap. Tapi tu tahun lepas lah BeWe call. Tapi tahun ni, Maxis dah pun combine data harian dan mingguan. Ada tambahan 10gb lagi sekarang ni. Tapi nak celen Celcom yang bagi 60gb sebulan memang tak dapatlah.

Tapi rasanya, cukuplah dengan 50gb sebulan. Dengan blog pun dah berkurangan update semenjak dua menjak ni, memang cukup sangat tu.

Kelas Adsense pun lama dah tak jenguk. Macam manalah anak-anak murid Adsense BeWe ni. Huhuhu.....

Tuesday, 5 December 2017

12:51:00

Adakah kuota 5 pemain import merugikan pemain Malaysia

Adakah kuota 5 pemain import merugikan pemain Malaysia


Keputusan FAM baru-baru ini memperkenalkan kuota 5 pemain import di pandang negatif sebahagian penyokong dan bekas pemain Malaysia. Adakah kuota 5 pemain import merugikan pemain Malaysia?

kuota 5 pemain import

Kejuaraan JDT di AFC jadi inspirasi


Berapa ramai yang bersetuju dengan pandangan FAM ini? Pastinya memang ramai tidak setuju. Tetapi ini adalah demi bola sepak Malaysia.

Pandangan FAM ini adalah bertepatan dengan misi pasukan Liga Super untuk beraksi di pentas AFC dan juga ACL.

Dengan kemasukan 5 pemain import yang berkualiti, pasukan dari Malaysia akan di barisi pemain yang kuat dari segi fizikal dan mental.

Kejuaraan JDT menjadi juara AFC juga telah menjadikan inspirasi buat FAM untuk menyiapkan satu pasukan yang kuat dari segi fizikal untuk bertanding di kejuaraan AFC.

Setelah JDT menjadi juara (bernasib baik kerana pasukan dari Qatar di tarik penyertaan), tahun selepas itu, JDT gagal menyinar. Pasukan Bengaluru bahkan bertambah kuat pada penyertaan selepas itu.

Ini membuktikan pemain Malaysia dengan di barisi 3 kuota import gagal bersaing di peringkat lebih tinggi.

Justeru itu, untuk bersaing di peringkat ACL bahkan lebih sukar lagi.

Jangan pertikai keputusan FAM dahulu


Setelah Vengada mengambil alih pasukan senior, ada suara-suara yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap Presiden FAM.

Kalau ikutkan, memang kita tidak berpuas hati dengan tahap pasukan senior. Tapi kita perlu ingat, Vengada bukannya melatih robot.

Untuk berjaya seperti Jepun, kita perlukan misi 10 tahun yang di gunapakai oleh Jepun. Dalam sistem ini, mereka melatih dari akar umbi.

Masalah akar umbi di negara kita sememangnya lemah. Kita tidak dapat lahirkan pemain akar umbi yang ramai dan talented.

Ada yang telented, tapi mungkin mereka tidak sambung bakat mereka itu dan terus fokus kepada pelajaran.

Monday, 20 November 2017

14:56:00

DIY Rak Stor

Bina rak stor tanpa upah orang


Aktiviti hujung minggu BeWe tak lengkap tanpa membuat kerja-kerja DIY ni. Cewah. Sebenarnya atas desakan mama Harraz. Makanya, janji 2 tahun kenalah laksanakan. Kali ini, BeWe buat rak stor secara DIY sahaja. Tak susah. Tapi mahal juga sebenarnya.


Bahan dan alatan yang di gunakan untuk membuat rak stor


Antara alatan dan juga alatan yang BeWe gunakan ialah:-

1) Mesing potong plywood
2) Gergaji besi

Manakala bahan-bahannya ialah:-

1) Plywood tebal 16mm - RM48/keping
2) Besi rak - RM16/batang
3) Skru rak - yang ni tak ingat harganya

Besi rak ni ada 2 jenis yang di jual di hardware. BeWe pun dah lupa saiz besi ni berapa inci. Tapi dia jenis yang tak berapa besar sangat lah.

BeWe rasa lebih kurang 12-16 batang besi ni BeWe beli. Mula-mula beli 6 batang. Tak cukup. Lepas tu beli 4 batang. Tak cukup lagi. Lepas tu entah berapa batang lagi tah beli. 2 minggu jugalah nak siapkan. Eh, 2 kali sabtu dan ahad juga lah nak siapkan.


Cuba tengok gambar tu. Yang ni separa siap. Dah buat rak straight, mama Harraz nak tambah bentuk L pula. Tu yang sampai 2 kali sabtu & ahad buat.

Kalau nak tengok gambar yang dah siap, memang tak boleh nak tunjuk. Sepah juga!!

Hahahaha....

Thursday, 16 November 2017

08:54:00

Tarikh keputusan UPSR 2017

Keputusan UPSR 2017 akan keluar pada 23 November 2017


Satu perkongsian di laman sosial berkaitan tarikh keputusan UPSR 2017 telah pun tular. Untuk makluman, tarikh keputusan UPSR 2017 akan di umumkan pada 23 November 2017 bersamaan hari Khamis, 4 Rabiulawal 1419 Hijriah.


Kepada adik-adik, pastinya berdebar-debar. Ibu bapa lagi berdebar sebenarnya.

Jika adik-adik yang dapat keputusan kurang memberangsangkan, usah kecewa. Banyak lagi masa untuk kita baiki. Abe We dulu ada kawan sekolah yang tidak di sangka menjadi pelajar terbaik SPM.

Masa keputusan UPSR dan PMR di keluarkan, dia bukan di kategorikan sebagai pelajar terbaik. Duduk kelas pun kelas yang ke-4.

Namun, bila SPM sahaja, dia belajar betul-betul sehingga di nobatkan sebagai pelajar terbaik sekolah. 

Lepas tu masuk UTM. Dah grad, mohon kerajaan. Dapat pula masuk PTD.

Dah jadi orang hebat. Kejayaan kita sebenarnya boleh berubah jika kita mahukan kejayaan dan berusaha bersungguh-sungguh.

Wednesday, 15 November 2017

09:54:00

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Interior Myvi 2018 memang mengancam!

Demam Myvi 2018 sudah pun melanda Malaysia. Harga murah, minyak pula jimat. Tak pakai kereta continental pun tak pe lah. Kereta Myvi pun dah cukup selesa. Moh kita tengok lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam.

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Bahagian Dalaman


Myvi 2018 ni dah pun guna sistem keyless. Pakai button sahaja! Mantop dah kereta Myvi ni. Bukan calang-calang ye. Ada LCD lagi. Kalau ambil full spec confirm memang puas hati!

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Agak-agak aircond Myvi 2018 ni ok tak? Ada yang mengadu aircond Myvi kurang power sikit. Siapa boleh bagi pencerahan?

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam

Bahagian bonet


Bahagian bonet dia luas juga nampak gayanya. Tak lah kecik sangat kan?

Lagi gambar kereta Myvi 2018 yang mengancam



p/s: Jom lah kita pergi booking sekarang.

Tuesday, 14 November 2017

09:35:00

Pasukan yang layak ke Piala Dunia 2018

Piala Dunia 2018 banyak muka baru


Edisi Piala Dunia 2018 sememangnya sukar di ramal. Itali telah tersingkir. USA pun telah tersingkir awal. Belanda pun turut tersingkir awal. Pasukan manakah yang layak ke Piala Dunia 2018?


Pada edisi Piala Dunia 2018 ini menyaksikan beberapa negara pertama kali layak ke Piala Dunia. Antaranya Iceland dan juga Panama.

Iran sekali lagi layak ke Piala Dunia setelah 2 edisi Piala Dunia mereka gagal layak. Begitu juga kemunculan semula Tunisia, Morocco dan Arab Saudi.


09:02:00

Itali tidak layak ke Piala Dunia sejak 60 tahun lepas

Sweden mara ke Piala Dunia 2018, singkir Itali


Piala Dunia 2018 banyak menyaksikan kejutan. Iceland buat kali pertama layak ke Piala Dunia 2018. Manakala Itali pula gagal ke Piala Dunia 2018. Sesuatu yang mengejutkan ramai peminat bola sepak.

Itali tidak layak ke Piala Dunia sejak 60 tahun lepas

Sejarah 60 tahun lepas berulang


Sesuatu yang amat mengecewakan peminat bola terutama penyokong Itali apabila pasukan itu terpaksa bermain play-off bagi melayakkan diri ke Piala Dunia 2018.

Itali adalah salah satu nama besar dalam dunia bola sepak yang menduduki ranking ke-15 FIFA  menjadi negara ke-3 yang gagal melayakkan diri ke Piala Dunia 2018 selepas, Chile, Peru dan Wales.

Itali tiada penyerang berprolifik tinggi


Jika di sebut sahaja pasukan Itali, peminat bola pasti akan memuji jentera pertahanan mereka yang sememangnya agak bagus.

Walaubagaimanapun, sejak kebelakangan ini, pasukan Itali di lihat kurang memiliki jentera serangan yang baik selepas Totti bersara dari arena bola sepak.

Walaupun memenangi Piala Dunia 2006, namun pada kejohanan itu, pasukan Itali hanya sekadar seri 1-1 dengan pasukan Itali. Dan permainan terpaksa di sambung sehingga sepakan penalti.


Antara penyerang Itali yang meningkat naik, Andrea Belotti yang menjadi pemain gantian pada separuh masa ke-2 juga turut membantu pasukan itu layak ke Piala Dunia 2018.

Itali tidak layak ke Piala Dunia


Walaupun tidak layak ke Piala Dunia 2018, Itali masih boleh mencuba pada edisi Piala Dunia selanjutnya sepertimana Malaysia juga.

Monday, 13 November 2017

12:05:00

Cristiano Ronaldo kini jadi ayah kali ke-4

Alana Martina anak ke-4 Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo yang baru menjadi ayah kepada 2 anak kembarnya kini sekali lagi bergelar ayah kepada anak perempuannya bernama Alana Martina


Ronaldo dan kekasihnya Georgina Rodriquez, 22 telah pun memuatnaik gambar mereka menyambut kelahiran anak perempuan mereka.





Sunday, 12 November 2017

09:16:00

Gambar Myvi baru

Myvi baru akan jadi raja jalanan Malaysia


Pasti ramai di antara kita, terutama peminat kereta perodua tertunggu-tunggu kemunculan Myvi baru atau pun Myvi 2018.


Abe We pun sama juga. Memang teruja tengok sneak peak terutama dari Paul Tan.

Kes berkaitan Myvi


Bila sebut je pasal Myvi, memang tak lari dari masalah ataupun kemalangan jalan raya.

Dalam fb, tv, atau mana-mana blog, mesti akan ada cerita berkaitan Myvi ni. Tu belum atas jalan lagi. Terutama atas highway. 

Raja jalanan


Kita ni bawa laju dah, dekat lorong kanan. Tiba-tiba tengok cermin pandang belakang, ada kereta dok main lampu. Kemahen laju dia.

Kita pun dok ingat kereta Merc ke BMW ke, sekali dia potong, chettt!!! Myvi je!

Myvi pilihan rakyat Malaysia

Memang tak dapat di nafikan, Myvi sememangnya kereta nombor 1 pilihan rakyat Malaysia terutama yang marhaen.

Myvi juga menjadi pilihan kebanyakan awek-awek!!

Tapi kalau ada awek-awek di luar sana yang beli Myvi baru ni, pergkhhhh.....memang kaum kami dok jeling lah.

Tapi jangan salah sangka, kaum kami dok jeling sambil cakap, sapelah yang bawa kereta laju macam #$*"'*"$$$**© ni!

Gambar Myvi baru


Dah bebel banyak, kita layan je la gambar Myvi baru ye. Memang cun!!!!!




Harga Myvi baru


Harga Myvi baru pun maintain pada harga lama juga tau. Tiada peningkatan yang mendadak. Kira nya harga Myvi ni memang standard RM40k-RM50k la. Dalam range ni je.







Thursday, 9 November 2017

12:13:00

Jersi World Cup 2018

Adidas telah sahkan beberapa jersi World Cup 2018


Demam World Cup 2018 sudah pun mula di rasai. Bermula dari 14 Jun 2018 sehingga 15 Julai 2018.

Jersi World Cup 2018

Adidas dengan rasminya telah mengesahkan jersi 8 pasukan yang akan bertanding di dalam piala dunia 2018 nanti.

Jersi Argentina 2018


Jersi Argentina Home 2018 tidak banyak beza dengan versi Piala Dunia 2014. Masih berlandaskan corak stripe seperti biasa. Namun kali ini stripe yang di gunakan 3 stripe berbanding 5 stripe ketika Piala Dunia 2014.

Jersi Argentina 2018
Jersi Argentina 2018

Jersi Argentina 2014
Jersi Argentina 2014

Jersi Jepun 2018


Jersi Jepun 2018 kali ini memang menarik!! Serius! Bertemakan samurai. Korang kena beli beb!!

Jersi Jepun 2018

Tengok si Kagawa ni pakai. Smart beb! Rasa macam ninja pula.

Jersi Jepun 2018

Kita compare dengan jersi Jepun 2014 pula. Jersi Jepun 2014 ni nampak biasa dan kosong je. Tapi jersi 2018, ada corak dat kalau dalam bahasa fesyennya.

jersi Jepun 2014

Jersi Mexico 2018


Chicharito! Nachos! Mr Potato!!! Mari tengok jersi Mexico!!!

Jersi Mexico 2018

Tengoklah jersi Mexico 2018 dan 2014 lebih kurang sama lah. Ada stripe halus. Ada corak gigi-gigi tu. Cuma tak de corak karen-karen tu je la. So so je lah jersi Mexico ni.


Jersi Belgium 2018


Jersi Belgium 2018 ni dah macam macam baju yang jual dekat FOS pula. Tak menarik sangatah pulak

Jersi Belgium 2018

Jersi Rusia 2018


Jersi Rusia 2018 ni berdasarkan jersi retro. Malas nak cerita sangat sebab tak cun pun.

Jersi Rusia 2018

Jersi Sepanyol 2018


Jersi Spain 2018 pun, alahai....longot je design dia. Tak menarik juga!

Jersi Spain 2018

Jersi Jerman 2018


Jersi German 2018 sepatutnya dan sewajibnya di simpan di dalam gobok! Cun bhai! Serius BeWe memang kena beli jersi ni. Jersi German memang tak mengecewakan lah. Manjang santek menarik tertarik.

Jersi German 2018

Jersi Colombia 2018


Korang penyokong Colombia ke? Yang ada pun mesti dak-dak foreigner dalam U je.

Jersi Colombia 2018