Sokong Petisyen hadiah Noble Aung San Suu Kyi di tarik balik

Sokong Petisyen hadiah Noble Aung San Suu Kyi di tarik balik

Sebarkan petisyen ini agar nasib Rohingya terbela


Pembunuhan di Rohingya bukanlah perkara baru. Malah sudah terjadi lama. Cumanya, berita ini tidak di siarkan ke seluruh dunia. Mungkin akibat dari sekatan pihak Myanmar ataupun ada dalang yang memang tidak mahu berita ini tersebar.

Aung San Suu Kyi

Tahanan Rumah


Dan yang seperti kita tahu, Aung San Suu Kyi sangat terkenal di serata dunia. Pemenang hadiah Nobel keamanan ini telah di tahan oleh junta tentera Myanmar dengan mengenakan tahanan rumah pada tahun 1989 sehingga 1995.

Namun dia sekali lagi di kenakan tahan rumah pada  tahun 2000 dan di bebaskan pada 2002.

Nasib Rohingya


Namun apa yang menjadi tanda tanya ialah wajarkah dia di nobatkan sebagai pemenang hadiah Nobel keamanan?

Mengapakah dia mendiamkan diri mengenai isu Rohingya? Ada yang mengatakan pengaruh tentera dan Buddha masih lagi kuat dan menyebabkan dia sukar bersuara kerana akan kehilangan kuasa. Namun apa yang berlaku masih lagi samar.

Gagal terap keamanan di Myanmar


Namun apalah maknanya jika menang hadiah Nobel keamanan namun gagal menanamkan keamanan di negara sendiri.

Satu pesanan melalui Whatsapp meminta kita untuk mengundi petisyen menarik balik hadiah Nobel dari Aung San Suu Kyi

Assalamu'alaikum semua. Mintak tolong sebarkan petition ni. Untuk kumpul suara orang ramai dan paksa Pihak Swedish Academy (yang menguruskan Nobel Prizes) untuk tarik balik Nobel Peace Prize dari Aung San Suu Kyi berkaitan isu Rohingya. Bila petition dah banyak, petition ni akan diusulkan kepada pihak Swedish Academy. Berjaya atau tidak, takde jaminan tapi sekurang-kurangnya ada usaha kita serba sedikit untuk menunjukkan kita tak setuju dengan kerajaan Myanmar menindas rakyat Rohingya.
          http://www.ipetitions.com/petition/retract-nobel-peace-prize-suu-kyi
Terima kasih semua.
SHARE SELUAS-LUASNYA



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


1 comments:

avatar

Pinjam ye nak kongsi kat blog jugak...

Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.