AirAsia FC kini di kenali Petaling Jaya Rangers FC

Penjenamaan semula AirAsia FC kepada Petaling Jaya Rangers FC

AirAsia FC memulakan fasa baru di dalam arena bola sepak Malaysia dengan penjenamaan semula nama kelab ke Petaling Jaya (PJ) Rangers FC. Pengerusi kelab itu Tony Fernandes menggariskan impian dan visi kelab itu untuk beberapa tahun akan datang.


Penjenamaan semula pasukan itu juga adalah sejajar dengan langkah untuk bermain di halaman sendiri bermula 2017 di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya, Kelana Jaya. Kelab itu sebelum ini menggunakan Stadium Shah Alam sebagai laman sendiri mereka dan langkah ini sejajar dengan budaya bola sepak Inggeris.

Fernandes menjelaskan keputusan itu apabila beliau berkata, "Kami tidak mempunyai laman sendiri pada masa ini. Berapa ramai orang yang akan menyokong Air Asia All-Stars? Jika kita akan mewujudkan satu pasukan di London dan memanggil diri kita Air Asia Amerika, kita tidak akan mempunyai peminat. Jelas sekali kami akan senang untuk berada di sini [Sepang] dan Kamarudin telah bekerja untuk membina sebuah stadium baru dan mencari laman sendiri.

"Tetapi pada masa ini untuk masa depan yang boleh dijangkakan, kita akan berada di dalam stadium PJ jadi kami mengambil keputusan untuk menamakan diri kita PJ Rangers. Untuk cuba untuk membabitkan penduduk Kelana Jaya, KL dan juga Damansara untuk membuat ini kelab rumah mereka. Untuk mencuba dan membina fanbase seperti kelab-kelab bola sepak Inggeris telah lakukan.

"Kami telah sangat berjaya dalam fanbases bangunan negeri Malaysia tetapi tiada kelab telah benar-benar dibina fanbase a. Jadi itu adalah satu cabaran untuk kami. Kami ingin mencuba dan menggunakan ini untuk kelab-kelab untuk mempunyai fanbase dan menggunakan ini sebagai satu permulaan baru."

Namun, dengan kelab itu masih mencari tempat yang tepat untuk membina sebuah stadium baru dan dengan mata kepada Sepang sebagai lokasi, kita tertanya-tanya jika ia mungkin sesuai untuk memulakan melibatkan masyarakat PJ dan kemudian tiba-tiba dan meninggalkan apabila kemudahan bersedia . Bagaimanapun, Fernandes memberi jaminan bahawa perubahan itu tidak akan lama lagi dan ia masih boleh menjadi sekitar kawasan PJ itu.

"Ia benar-benar bergantung di mana stadium itu. Di mana sahaja kita membinanya, ia tidak akan menjadi jauh dari PJ juga. Akhirnya kami ingin mempunyai akademi kita sendiri dan stadium kami, ia mungkin sekitar kawasan ini. Plus ia tidak seperti esok kita yang akan membina sebuah stadium baru, ia akan mengambil masa beberapa tahun.

"Kami mahu mencuba sesuatu yang berbeza dan kita tidak tahu sama ada ia akan menjadi satu kejayaan. Fokus kerjasama itu akan berada di bidang komuniti dari segi membina akademi. Mimpi itu adalah untuk mempunyai akademi untuk menghasilkan pemain piawaian antarabangsa.

"Kita lihat di Queens Park Rangers (QPR), kanak-kanak seawal usia lima tahun masuk ke dalam kelab itu dan kami tidak sabar untuk mengeluarkan semula bahawa di sini untuk melibatkan masyarakat lebih daripada kita pernah dilakukan sebelum ini. Kita mahu melihat jika kita boleh membina sebuah kelab bola sepak dengan perasaan masyarakat yang tidak nyatakan berdasarkan, "kata Fernandes.

Satu perkara yang Fernandes dan kelab itu telah dilakukan dengan betul adalah untuk tidak mengambil jalan mudah dengan mengambil alih DRB-HICOM. Untuk mengembangkan kelab organik adalah cara yang betul ke hadapan dan pelantikan Mat Zan Mat Aris mempunyai banyak untuk melakukan perancangan untuk menarik kumpulan penyokong yang baru.

"Kami boleh mengambil alih DRB tetapi kami merasakan bahawa adalah salah. Kami merasakan bahawa kita perlu mendapatkan hak untuk berada di sana dan kita mesti naik pangkat. Kita tidak mahu untuk membeli kejayaan kami. Kami melihat banyak jurulatih. Perkara yang yang menarik kita paling adalah gaya bermain. kami mahu bermain bola sepak yang menarik. kami mahu PJ Rangers untuk mempunyai gaya tertentu bola sepak, gaya yang orang mahu menonton, "kata Fernandes.

Sebagai pemilik QPR bermakna bahawa Fernandes akan mempunyai akses kepada pengetahuan dan pengalaman daripada kelab bola sepak Inggeris dan ia adalah satu perpustakaan yang dia bercadang untuk menggunakan sepenuhnya pada musim akan datang untuk memberi PJ Rangers kelebihan tambahan ke atas pesaing mereka.

"Sehingga ini, QPR tidak benar-benar terlibat dengan kelab bola sepak tetapi musim baru ini, kami telah memutuskan bahawa QPR akan lebih terlibat dengan pasukan. Ia benar-benar bergantung kepada pengurus untuk melihat berapa banyak penglibatan. Kami sedang mencari perkara-perkara yang mudah seperti analisis video, perubatan sukan dan memberi jurulatih kami peluang untuk pergi ke Harlington (tempat latihan QPR) untuk memenuhi jurulatih di sana untuk berkongsi pengalaman, "jelas Fernandes.

Struktur pasukan negeri menjadi semakin tidak relevan dalam dunia bola sepak hari ini dan rancangan PJ Rangers FC pasti akan meletakkan teori bahawa untuk ujian. Menukar budaya yang berakar umbi dalam bola sepak Malaysia adalah yang paling sukar untuk membuat, tetapi tidak ada perselisihan bahawa sekarang PJ Rangers adalah satu langkah ke arah yang betul.

Petaling Jaya Rangers FC akan terus usaha mereka dalam Liga FAM pada tahun 2017, dengan harapan untuk mendapatkan kenaikan pangkat ke 2018 Liga Perdana Inggeris.


SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


No comments

Powered by Blogger.