Sakit tumit - Adakah petanda Heel Spur?





Sakit Tumit Lebih 1 Tahun


Ada sesiapa dekat sini yang alami sakit ni tak?

Actually, Abe We dah lama sakit ni. Dah dekat 1 tahun. Tapi tak buat apa-apa pun. Abe We biarkan je. Huhuhu...


Semalam bila main bola (al maklumlah dah lama tak main), bila lepas main tu, dia punya sakit.....

Abe We kena sakit ni masa main futsal tahun lepas. Selama ni tak de pun sakit ni. Tiba-tiba ada pula. 

Kalau pakai kasut, kuranglah sakitnya. Tapi bila dalam rumah, malas betul nak jalan. 

Jom kita baca apa dia Spur Bone.

Spur Bone

Spur Bone adalah unjuran bertulang yang berkembang di sepanjang pinggir tulang. Spur Bone (osteophytes) sering membentuk di mana tulang bertemu satu sama lain - dalam sendi anda. Mereka juga boleh membentuk pada tulang tulang belakang anda. Punca utama taji tulang kerosakan sendi yang dikaitkan dengan osteoartritis.

Punca Spur Bone


Spur Bone biasanya berlaku kerana tekanan atau menggosok tulang untuk tempoh yang lama masa yang berterusan. Ini boleh disebabkan oleh osteoartritis atau keradangan seperti tendinitis. Biasanya terdapat lapisan tulang rawan di sepanjang pinggir tulang di mana mereka datang bersama-sama untuk membentuk sendi. Dengan osteoartritis, lapisan rawan ini menjadi dipakai, dan tulang boleh gosok secara langsung terhadap satu sama lain. bentuk tulang baru sebagai tindak balas kepada tekanan atau keradangan. Ia adalah kaedah yang tulang ini cuba untuk menstabilkan atau melindungi dirinya.

Terdapat keadaan perubatan lain yang sering dikaitkan dengan Spur Bone. Ini termasuk keadaan yang dikenali sebagai plantar fasciitis. Ini adalah sejenis keradangan pada fascia atau tisu penghubung di bahagian bawah kaki di mana ia melekat kepada tulang tumit atau calcaneus. Meresap hyperostosis idiopathic rangka (DISH) dan ankylosing spondylitis kedua-duanya adalah gangguan keradangan yang menjejaskan ligamen badan dan menyebabkan taji tulang di tulang belakang.

Image result for spurs bone

Image result for spurs bone



Untuk post ni, Abe We rasa macam Abe We kena Heel Spur la. Sangat lebih kurang sama sakitnya. Tapi.....................

Malas pergi jumpa doktor....hahahahah

SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
21 September 2016 at 13:21 delete

Malas jumpa doktor ke TAKUT jumpa doktor..?!
Kemon laa ewan.. kemon..!! hehehehehee.. :p


p/s : ahkak pun selalu sakit tumit.. tapi bukan sebab apa.. sebab keGEMUKkan je.. alaaahh.. tak serius pun penyakit nya.. boleh lagi minum Pepsi sebotol dua.. :)

Reply
avatar
wayne harraz
AUTHOR
22 September 2016 at 16:14 delete

hepppp...saya berani tau. cuma doktor je tak nak jumpa saya...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.