Pengasingan sisa pepejal - Denda RM500 jika tak patuh





Pengasingan sisa pepejal - Bersediakah kita?


Pengasinga sisa pepejal telah pun di kuatkuasakan pada 1 September 2015 (baca DI SINI). Realitinya, perlaksanaan ini nampak tergesa-gesa dan kita masih tidak bersedia.

pengasingan sisa pepejal


Kempen kesedaran


Kempen kesedaran rasanya macam jarang-jarang nampak. Ke Abe We tak tengok berita sangat? Tapi, seriously, masa keluar dekat surat khabar, rasanya memang kurang kempen tu. Tiba-tiba terus je laksana.

Tapi nak kata salah diorang pun tak patut jugak. Actually, kempen ni dah bertahun lamanya bagi yang perasan.

Bermula dengan program kitar semula. Kita di ajar untuk mengasingkan bahan buangan seperti plastik, kertas, kaca, tin aluminium dan sebagainya di buang masuk ke tong sampah yang berwarna mengikut kategori sampah itu sendiri.

kitar semula

Kempen kitar semula ni memang dah lama dan di praktikkan semasa kita membuang sampah bukan di kawasan rumah kita. 

Biasanya tong sampah ni ada dekat tempat rekreasi, kompleks membeli belah dan beberapa tempat lain lagi. 

Kita sebenarnya dah di didik lama, cuma tidak di praktikkan di rumah. 

Jadi, sekarang ni pihak kerajaan menyuruh kita agar praktikkannya di rumah. Namun apa yang terjadi?

Sikap kita


Sebenarnya kempen-kempen yang di jalankan sudah cukup untuk memberi kita kesedaran. Cuma, kegagalan kempen ini sebernya bermula di rumah.

Kenapa Abe We cakap gagal bermula di rumah?

Cuba mengaku, siapa yang rajin nak asingkan sisa ni di rumah? Biasanya kita buang segala sampah tak kita sisa buangan, kertas, plastik dan sebagainya di buang dalam 1 tong sampah. Kita tak de pun nak asingkan di rumah. Tapi, bila di luar, nampak tong kitar semula ni, tahu pula kita nak asingkan (tapi ada je sebahagian besar nampak tong ni main pakai buang je).

pengasingan sisa pepejal

Abe We sendiri di rumah pun malas nak asingkan. Lagi senang kalau campak dalam 1 plastik je. 

Tapi sejak kempen ni di kuatkuasakan, Abe We dah mula asingkan kertas, kotak dan plastik. Kumpul dalam plastik berasingan. Letak dekat porch kereta. Bila dah banyak, jual dekat pusat kitar semula di Presint 9 Putrajaya. Setakat ni Abe We dah jual 2 kotak 2 kali. 

Kali pertama tu, berat semua kotak tu 23 kilogram. Memang gila berat semua kotak tu. Lenguh tangan nak angkat. Abe We cakap dekat mama Harraz, 

ni kotak berat-berat ni kurang-kurang kita jual boleh dapat lebih RM10.00

Tapi bila jual rupanya dapat RM4.00 lebih je.
 
Kotak yang kedua pula dalam belas-belas kilogram je. Dapatlah RM2.00 lebih. Jadilah. Rezeki...

Sekarang ni ada kotak yang ketiga dan plastik yang pertama. Plastik tu sebab beli air tong (dispenser). Memang banyak lah tong plastik tu. At least jual dapat gak lah duit.

Selain tu, minyak masak pun boleh kitar semula tau.

Cara mengasingkan sisa pepejal


Jom kita amalkan pengasingan sisa pepejal dengan mengikuti langkah-langkah di bawah ini:-

1) Sisa pepejal yang diasingkan, dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai/plastik sampah. Letakkan di tepi tong sampah pada hari kutipan

project 1

project 2

project 3

project 4

project 5

project 6

project 7

2) Sisa pukal diletakkan dengan kemas di bahu jalan hadapan rumah pada hari kutipan

project 8

project 9

3) Sisa makanan dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai/plastik sampah dan masukkan ke dalam tong

project 10

project 11

Senang je kan? Ada 3 kaedah pengasingan. Yang mana perlu di letakkan dalam tong sampah dan juga luar tong sampah.

Tengok gambarajah atas ni mesti kita dah boleh buat. 

#kalaubukankitasiapalagi

Negeri yang menjalankan pengasingan sisa pepejal


Bagi mereka yang tidak mengetahui, 6 negeri telah menguatkuasakannya iaitu Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan Kedah, juga di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Ehhh...Selangor tak de lah!!!!

Patutlah bila Abe We asingkan sisa kitar semula, diorang tak kutip. Dah 3-4 kali Abe We asingkan. Sudahnya, simpan balik sampah-sampah tu. Hihihi....

Denda tidak mengasingkan sisa pepejal


Sepertimana yang kita tahu, mereka yang melanggar peraturan ini akan dikenakan denda atau kompaun bermula dengan RM50 bagi rumah atas tanah atau teres. RM50 utk kesalahan pertama, RM100 utk kesalahan kedua, RM500 untuk kesalahan ketiga
Untuk rumah bertingkat seperti PPR (projek perumahan rakyat) ini, kita akan kenakan kompaun RM100 bagi kesalahan pertama, RM200 bagi kesalahan kedua, dan ketiga RM500


SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
Abe nick
AUTHOR
2 June 2016 at 14:48 delete

kalau buat macam nie akan datang semakin bersih negara kita

Reply
avatar
Nadia Johari
AUTHOR
2 June 2016 at 20:16 delete

nad selalu asingkan

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.