iHerb - Pengalaman beli online dari luar negara





iHerb - menjual pelbagai produk berasaskan natural


Korang pernah dengar website iHerb?


Abe We pun baru je jumpa website ni. Sebab apa? Ce teke.......

Kulit Danish kasar


Actually, mama Harraz la dok bising-bising.
Kulit Danish kasar la...tak macam kulit baby lain
So, bila dah banyak kali cakap macam ni, dan Abe We telah cuba beberapa produk, tapi macam tak jumpa keserasian dia.

Ada yang produk A ni, bila pakai, dah siap mandi semua, rasa macam licin je kulitnya. Macam ada sabun.

So, bila mama Harraz dah dok ulang-ulang cakap cenggitu, Abe We pun search la dekat en google. Terjumpalah website  iHerb ni.

Shea Moisture baby head to toe shampoo


Bila dah baca beberapa produk, Abe We pilih la sabun Shea Moisture ni. Kandungan dia ada Argan Oil, Chamomile dan Shea Butter.


Lepas tu review dari orang lain pun macam menarik jew. Lantas Abe We pun pilih la produk ni lepas buat kajian review produk-produk lain.

Bila dah place order dan bayar rasa macam seram je nak dapat barang ni. Harga dia pun tak mahal sebenarnya.

Untuk sabun ni baru RM34.76. Ok lah. Setakat mandikan Danish, bukan pakai banyak mana pun sabun. Boleh tahan berbulan gak lah kan?

Tapi, Abe We bukanlah beli 1 botol ni je. Ada lagi 3 barang lain. Nak dapatkan postage murah sikit. Lepas tu, Abe We pilih postage paling murah sekali. Dalam RM16 je. Ada tracking number, tapi tak boleh track dalam website mana-mana courier. Memang agak gila lah masa menunggu barang sampai.

Mau tak, estimate sampai dia 1 bulan. Setiap minggu cek dekat kakak receptionist. Bila dah sampai due date tarikh dia sampai tu, iHerb hantar pula email. Email nak buat survey. Tapi dalam email tu ada lah dia mentioned sepatutnya barang dah sampai.

Adududu....risau je dalam hati ni. Barang dah 1 bulan ni. Tak sampai-sampai.

6 minggu baru sampai


Last-last, masuk minggu ke-6, baru lah sampai........


Fuhlamak.....first time kot Abe We shopping online dekat luar negara. Rasa macam nak tulis novel bila dapat kotak ni.

Tapi bila dapat kotak, rasa pelik sikit. Kotak ni macam kena air. Ada bekas basah. Tapi, kenapa ek???? Tak pe lah, kita buka barang dulu........


Ni lah barangnya. Nampak tak ada buih-buih dekat botol shampoo tu?

Sebenarnya, seal dekat cap dia tu tercabut. So, sabunnya dah tumpah dan menodai botol-botol lain. Walaupun dia bungkus dalam plastik, tapi still sabun tu menodai botol-botol lain sebab seal dekat plastik tu pun terbuka.

Complain di iHerb


Disebabkan adanya kelemahan dari pihak iHerb, Abe We pun komplen la dekat iHerbs...

Sebenarnya, Abe We bukanlah komplen sangat pun. Tapi just nak inform pihak iHerb bahawasanya barang yang diorang hantar tu sudah pun tertumpah sedikit.

Lepas tu, Abe We pun suggest la dekat diorang supaya pakai plastik bubble wrap dan plastik tambahan supaya barangan berasaskan cecair tidak mudah tumpah.

Dapat refund


Bila Abe We komplen, diorang jawab dengan baiknya. Last-last, iHerb bagilah mesej macam ni. Tapi Abe We memang tak minta pun diorang refund. In fact, memang Abe We tak terfikir sikit pun suruh diorang refund.

Inilah mesej diorang:-

Dear Mohd,

Thank you for your inquiry.

I have issued a refund for the bottle of shampoo in the amount of RMxx.xx back to your credit card.  Please allow a few days for the credit to post. 

We truly value the information and will be sharing your feedback with our supporting teams, as we are always looking for ways to create a better shopping experience for our customers.
Sincerely, 
  
Molly Jauregui
iHerb Customer Service 

Memang bagus layanan dari iHerb ni. Siap bagi refund lagi. Memang berbaloi!!


SSPN i Plus Online, Segalanya Mudah? Klik Disini!

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
suzie hamdan
AUTHOR
18 August 2016 at 13:14 delete

Salam..bole x bagi tips mcm mn nak beli barang kat i herbs..saya berminat nak beli supplement, tapi takut, sbb x tau cara..tq

Reply
avatar
suzie hamdan
AUTHOR
18 August 2016 at 13:16 delete

Salam..bole x bagi tips mcm mn nak beli barang kat i herbs..saya berminat nak beli supplement, tapi takut, sbb x tau cara..tq

Reply
avatar
wayne harraz
AUTHOR
18 August 2016 at 15:54 delete

saya akan buat tutorial ye.

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.