Hari-hari bau asap





Kebakaran hutan tanah gambut di Kuala Langat dan Sepang

Jerebu yang melanda Lembah Klang sejak kelmarin berpunca daripada asap kebakaran di beberapa kawasan di Semenanjung termasuk kebakaran hutan tanah gambut di Kuala Langat dan Sepang, Selangor.
Kebakaran hutan tanah gambut di Kuala Langat dan Sepang

Dah pun terjawab misteri bau asap setiap kali sampai dekat rumah. Patutlah dalam minggu ni, bila sampai dekat rumah.

Bayangkan, bila balik rumah je, bila pergi dapur, kuat gila bau asap. 

Mesti kita pelikkan, sampai rumah je bau asap. Bila buka tingkap, jeling-jeling dekat luar, tak de pulak orang bakar sampah. Misteri nusantara sungguh.

Bila tak puas hati macam tu, Abe We pun mesej grup wasap taman. Tanya diorang ada bau asap ke tak.

Diorang pun kata ada bau asap. Tapi tak tau mana datang.

Rupa-rupanya ada kebakaran hutan tanah gambut la. Lega sikit dengar berita ni. At least tak lah kita berasa pelik dan misteri setiap kali balik rumah.

Kebakaran hutan tanah gambut di Kuala Langat dan Sepang

Dan semalam balik kerja, Abe We tengok matahari, penuh jerebu di sekelilingnya. Tebal juga jerebu ni sampai kita boleh tengok matahari macam tu je.

Marilah kita berdoa agar di turunkan hujan yang lebat dan dalam jangka masa panjang sedikit agar hilangnya jerebu dan juga empangan di penuhi air semula.



ref:-

http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/asap-kebakaran-cuaca-panas-punca-jerebu-di-lembah-kelang

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

1 comments:

Write comments
PeRdU cINta
AUTHOR
22 April 2016 at 12:08 delete

Amin...amin..amin...ada hujan tapi sekejap sekejap je...alhamdulillah...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.