Tips memilih menu makanan seafood di Bagan Lalang





Jangan terpedaya menu yang di cadangkan

Pilih menu yang biasa makan


Sabtu lepas, Abe We dan famili Mama Harraz pergilah menjamu selera di Bagan Lalang. Bukan jauh sangat pun kalau dari rumah Abe We. Dalam 30 minit je. Kalau nak pergi ke tempat lain, jauh sikit lah.

Tempat yang biasanya kami pergi ialah HM Sri Bagan.

hm sri bagan lalang

Rasanya kedai ni dah memang femes sangat dah. Memang kebiasaan orang akan pergi kedai ni.

Tapi hari Sabtu lepas, tak ramai pulak orang yang datang. Mungkin mereka ada tempat lain agaknya. Abe We pun bukan selalu pergi sini. Setahun sekali je.

Bila dah datang setahun sekali, banyak lah benda baru dekat sini. Ok, jom kita pergi lihat menu yang kitorang pilih. (maaf gambar menu tak de. Sebab malas amek gambar bila makanan sampai. hehehe)

1. Pepahat
2. Ketam
3. Kupang
4. Sotong
5. Ikan Sebelah
6. Ikan Talapia
7. Udang

Semasa memilih menu dekat atas ni, kitorang pun tanyalah brader yang jual tu. Macam malas nak fikir nak masak apa yang best, so kitorang suruh dia suggest lah kecuali udang & sotong. Sebab sotong ni Mama Harraz paling suka goreng tepung. Udang ni pulak kitorang order lambat. So, order paling senang ialah udang butter.

So, apakah menu yang di cadangkan?

*gambar amek dekat google je la ye. Share dari blog/web orang lain. Gambar ini adalah sekadar gambaran dari segi rupa luaran menu tersebut.

1. Pepahat


Pepahat Masak Pedas/Sambal

foto kredit eyriqaza.com

Sebab tak berapa pasti antara pepahat masak pedas/sambal dengan sweet sour yang mana sedap, kitorang serahkanlah kepada brader tu untuk suggest.

Sekali makan, failed di tekakku dan mereka yang lain. Tak sedap pulop.....

Makan pun sekali sekala, so tak tahu la masakan mana yang sedap. Huhuuuu

2. Ketam


Ketam Masak Telur Masin

foto kredit sheilaarshad.blogspot.com

Ketam masak telur masin. Kalau dengar menu ni, PASTI nak cuba!!!! Sebab apa? Sebab lain dari lain. Gambar ketam ni tak sama dengan ketam yang kitorang order. Kitorang order ketam bunga kot. Ketam dalam gambar ni lain. Tapi cara masakan dia lebih kurang.

Ketam masak telur masin ni ada kuah sikit. Ada telur masin bersepah.

Sekali makan, oooohhh... Abe We terus cakap dekat Mama Harraz. Tak pe lah. 

Lagi satu, ada macam bau aneh yang Abe We hidu dari ketam ni. Memang tak sentuh langsung la.

Dan ketam bukan feveret Abe We pun.

Pak mertua Abe We cakap, baik order ketam black pepper. Lagi sedap


3. Kupang


Kupang Masak Sos Tiram

foto kredit www.anajingga.com

Kupang masak sos tiram ni Abe We tak rasa pun. Sebab antara bukan feveret Abe We. Tapi diorang kata boleh la. Tak sedap mana


4. Ikan Sebelah & Ikan Talapia


Bakar


Talapia bakar - foto kredit vkeong.com

tak jumpa plak ikan sebelah bakar. Tapi tunjuk je la gambar ikan sebelah

Masa pilih ikan di HM Seri Bagan, Abe We nampak je ikan sebelah ni, terus amek tanpa berbelah bagi. Memang lama dah nak makan ikan ni.

Ikan talapia tu suggestion dari brader tu. Ikan ni lain dari talapia sungai lah. Bela dekat muara lah. Apelah.

Ye lah bang. Saya amek sekor talapia.

Tak di nafikan, ikan sebelah bakar ni sedap. Lembut je isi dia. Memang nyum-nyum. Tapi ikan talapia bakar biasa-biasa je. Ada part dekat talapia tu rasa pahit. Tak tau la pebenda yang pahit tu. Layan ikan sebelah lagi syok.


5. Udang


Udang masak butter


foto kredit aziejaya.blogspot.com

Mama Harraz cakap
Sedap udang butter dia!

Tapi Abe We tak makan pun. Hehehe.... Udang, sotong memang Abe We kurang makan. Tapi kalau bagi belangkas tu Abe We memang laju makan. Heheeee.........

Kesimpulan 

Kesimpulan dari pengalaman Abe We ni, rasanya menu yang di cadangkan oleh mereka tu amat mengecewakan. Better kita makan menu yang biasa kita makan.

Tapi nak try boleh. Takde masalah. Maybe tekak Abe We ni tak sesuai dengan menu yang di cadangkan.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
tenku butang
AUTHOR
17 March 2016 at 09:25 delete

hehehe.. abe we ni.. semua menda dalam gambar tak berapa nak suka.. dan tak berapa nak makan.. Tapi belangkas makan pulak? errr.. teman tak makan belangkas..hihi.. acaner tu.. heee.. Tapi dalam banyak2 gambar diatas.. Ketam jugak yang teman suka.. bau kureng tu sebab cuci ketam tak bersih kot? eh.. entah lah.. agak2 je..

Reply
avatar
17 March 2016 at 12:10 delete

haah...seafood ni memang kurang sikit seleranya. kalau ikan tu memang ok la makan. tapi bagi belangkas lagi ok. hihihih. Ketam sy suka gak. tapi masakan tu yg membuatkan saya tak ok. saya sorang je yang bau pelik kat ketam tu. orang lain makan selamba je

Reply
avatar
aswaleyla
AUTHOR
22 March 2016 at 22:08 delete

alamak sedap nya seafoodddd

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.