Rumah untuk Bumiputera





Taman Seri Changgang 2

Rumah Berkembar Satu Tingkat


Al kisahnya, minggu lepas. Lepas balik kerja, singgah lah makan dekat kedai siam dekat Bukit Changgang ni. Berdekatan dengan masjid Bukit Changgang.

upicon group

Elok je keluar dari kereta, ternampak pula bunting ni.

Wahh...ada taman baru nak buka lagi dekat Bukit Changgang ni. Apa yang paling menarik dalam bunting ni ialah ayat dia BUMIPUTERA UNTUK MELAYU SAHAJA.

Bermain juga persoalan di minda ni.

Berkemungkinan, taman ini akan di buka jualan untuk Bumiputera Melayu sahaja. Bagaimana pula harganya? Berapa pula unit yang di jual? Siapa developernya?

Persoalan ini haruslah di jelmakan oleh kita sebagai pembeli. Walaupun ada pelbagai lagi soalan, tapi kita ambil beberapa soalan penting ini.

Sebagai pembeli, harga memainkan peranan. Lokasi sekarang sudah menjadi persoalan kedua. Kerana jarak lokasi menentukan harga rumah kita. Sebolehnya kita mahukan lokasi yang paling dekat dengan tempat kerja. Tetapi jika kita sememangnya berkemampuan, tidak salah cari lokasi rumah yang paling berdekatan dengan rumah kita.

Tetapi, tak semua kita mampu. So, solusi yang terbaik, cari rumah yang mampu kita bayar walaupun jarak ke tempat kerja memainkan peranan.

Upicon Group of Companies

Abe We telah selidik sedikit tentang syarikat ini. Dari segi laman web dia, boleh di katakan syarikat ni berada di atas par. Boleh di yakini juga (pada pengamatan Abe We)

upicon group

Syarikat ini ada menerangkan sejarah permulaan syarikat ini. Bagaimana ia di tubuhkan dan sebagainya.

Lokasi rumah

Kawasan perumah ini terletak di Bukit Changgang, Banting. Bagi sesiapa yang pernah melalui jalan ini, kawasan ini berada di jalan Bukit Changgang - KLIA.

Rasanya mudah juga untuk kita mencari tempat ini.
upicon group

Apa yang di musykilkan di sini, kenapa taman ini ada 2 lokasi yang berlainan tetapi mempunyai nama taman yang sama.

Harga Rumah

Mampu milik atau tidak?

Kalau hendak di ikutkan dari peta dan info yang di berikan dari pemaju/developer ini, terdapat 2 taman yang sama nama namun berlainan lokasi.

Kalau kita klik pada info yang terdapat di dalam peta itu, terdapat 2 harga yang berlainan.

tips membeli rumah pertama upicon group

Bagi rumah berkembar setingkat, harga yang di tawarkan ialah minimum RM360,000.00. Manakala sesebuah setingkat ialah minimum RM460,000.00

Perlu di ingatkan minimum harga rumah ini ialah RM360,000.00. Dari pengalaman Abe We, harga rumah ini berkemungkinan rumah intermediate unit ataupun rumah unit tengah. Jika rumah corner harganya adalah lebih mahal.

Kadang-kadang, walaupun developer ini meletakkan harga RM360,000.00 namun jika ada diskaun bumiputera, harga ini akan berkurangan lagi. Jika anda berkerja di sektor awam pula, untunglah anda kerana ada beberapa keistimewaan yang di berikan dari pihak bank.

Jika anda bergaji RM3,000.00 - RM3,500.00 dan pasangan anda bergaji lingkungan ini juga, rasanya rumah ini di kategorikan rumah mampu milik.

Dari segi pengiraan kasar, purata bayaran bulanan adalah sehingga RM1,800 sebulan.

Bagaimana hendak menghubungi developer/pemaju ini?

Tiada maklumat untuk menghubungi pemaju

Dari sumber laman web developer ini, mereka tidak meletakkan alamat, nombor telefon pejabat dan juga nombor faks.

Mereka hanya meletakkan nombor telefon bimbit barangkali.

tips membeli rumah pertama

Namun, jika kita google, kita akan terjumpa alamat developer ini. Pejabat mereka terletak di Klang.

tips membeli rumah pertama

 Nasihat Abe We, siasatlah betul-betul mana-mana pemaju yang masih tiada nama dalam industri ini. Ada segelintir pemaju yang bila ada duit, dia buat rumah. Bila terkantoi di tengah jalan, rumah tak siap, pembeli kena bayar duit macam-macam.

Ada pula rumah dah siap, macam-macam defects kena tanggung.

Apa-apa pun, siasat dulu sedalam-dalamnya. Mungkin rezeki anda baik, tiada apa yang di risaukan sebelum dan selepas membeli rumah.




Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

4 comments

Write comments
29 February 2016 at 15:47 delete

Terima kasih tip untuk pembelian rumah..

Reply
avatar
29 February 2016 at 20:51 delete

nampaknya nnti kalau nk beli rumah kena calling abe we laa untuk jd penasihat...hehe

Reply
avatar
4 March 2016 at 11:09 delete

sama2. semoga bermanfaat

Reply
avatar
4 March 2016 at 11:10 delete

2.5% utk tuan penasihat

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.