Li-Fi akan menggantikan Wi-Fi dalam masa beberapa tahun





Li-Fi lebih laju dari Wi-Fi

Menggunakan kelajuan cahaya

Pernahkah anda dengar Li-Fi? Mesti tak kan? Bagi yang belum dengar lagi lah. 

Memang sesuatu yang baru Li-Fi ni. Apa agaknya ye?

Li-Fi

Li-Fi adalah satu teknologi internet terbaru yang bakal menggantikan Wi-Fi dalam masa beberapa tahun lagi.

Di katakan, Li-Fi ini berkelajuan 100 kali lebih laju dari Wi-Fi. Eheemmmm....Telekom Malaysia, sila aware pasal perkara ni. Mungkinkah line unifi tidak akan di gunakan lagi pada masa hadapan? Persoalan besar ni.

Apa itu Li-Fi

Konsep Li-Fi adalah dengan menggunakan frekuensi yang di jana oleh lampu LED. Berbeza dengan Wi-Fi di mana Wi-Fi di frekuensikan menerusi frekuensi radio yang mana ialah adalah lambat.

Li-Fi

Kelajuan Li-Fi juga tidak menurun jika terdapatnya sebarang rintangan seperti dinding dalam sesebuah bangunan. Jika Wi-Fi akan terganggu dengan rintangan seperti dinding, Li-Fi akan di sebarkan melalui lampu dan tidak terhalang oleh dinding.

Maknanya, jika anda menggunakan internet di dalam tandas pun, anda masih boleh memuat turun pelbagai cerita/movie di internet!!!

Li-Fi

Bagaimana Li-Fi menghantar data


Li-Fi

Li-Fi mampu memuat turun data 200 Gbps sesaat bersamaan dengan memuat turun 23 DVD dalam 1 saat. (Punya laju Li-Fi ni)

Li-Fi telah pun di uji di negara asal mereka iaitu Perancis, Belgium, India dan Estonia.

Apple menerusi rangkaian telefonnya I-Phone berminat untuk mengaplikasikan teknologi Li-Fi ini.

Harap-haraplah Li-Fi ni akan siap sepenuhnya pada 2017. Tak sabar nak guna. Hihiii....



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

5 comments

Write comments
PeRdU cINta
AUTHOR
24 February 2016 at 13:55 delete

semakin lama semakin pantas..

Reply
avatar
najwa zahid
AUTHOR
24 February 2016 at 15:55 delete

new info for me. tq. lpas ni laju bkn main la internettt

Reply
avatar
Uncle Zuan
AUTHOR
24 February 2016 at 22:49 delete

wow! excited plak nak merasa li-fi ni :D

Reply
avatar
25 February 2016 at 13:10 delete

kalau dah ada nanti, tak de mslh wifi slow lagi dah. semua duduk dalam rumah main internet je. huhhuuuu

Reply
avatar
25 February 2016 at 13:10 delete

betul tu. semakin lama semakin pantas

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.