Halaman

    Social Items


Muhamad Aaron meninggal dunia dilanggar kereta api bawah tanah (TUBE) di Stesen Marble Arch


Salam takziah kepada keluarga Muhamad Aaron Maseri kerana meninggal dunia setelah di langgar oleh keretapi bawah tanah di Stesen Marble Arch, London.


Satu lagi berita sedih setelah berita mengenai pelajar malaysia yang meninggal dunia akibat mengalami kemalangan bermain ski di Perancis dan juga kemalangan jalan raya di Jordan.

Kita doakan mereka di sana.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Pelajar Malaysia maut di langgar train ni London

Tips hilangkan bau mulut

nafas lebih segar dan harum


Masalah bau mulut sememangnya menggangu perbualan kita dengan seseorang. Tak kira kita terganggu atau dia yang terganggu.

Masalah bau mulut ni agak berat jugak lah. Kadang-kadang bila kita dah gosok gigi, masih ada bau yang kurang enak.

mulut berbau, tips

Punca bau mulut


Masalah bau mulut ini bukan hanya di sekitar mulut anda. Ia juga berkaitan dengan sistem penghadaman anda iaitu perut anda.

Kadang-kadang, bila kita sendawa...Bruuuuppppppp.......Pergkhhh...bau longkang ko!

Tips hilangkan bau mulut

Bagi mengatasi masalah ini, mudah sahaja. Rawatan boleh di buat di rumah, tempat kerja dan juga di mana-mana sahaja.

Anda hanya perlu dapatkan produk di bawah ini. Caranya hanya dengan menelan produk ini dalam kuantiti yang sedikit dalam 5ml - 15 ml.

Insyaallah.......wangi terus. 

Produk yang di sahkan memang wangi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hehehehe.....

kbai.....

jangan lupa senyum yeee.... :)


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Tips hilangkan bau mulut

KAD PINTAR JIMAT WANG

Mampu jimatkan belanja bulanan anda


Sememangnya tahun 2016 ini merupakan tahun yang paling mencabar bagi rakyat Malaysia. Pelbagai kenaikan kos perbelanjaan yang di hadapi oleh rakyat Malaysia.

Namun, dengan duit gaji yang ada, kadang kala kita terbeban untuk membayar pelbagai barangan seharian. Antara yang paling membebankan ialah bayaran utility bulanan.

Namun, apakah tindakan kita sebagai rakyat Malaysia untuk meringankan bebanan poket kita?

Di sini ada jawapannya. Memperkenalkan, kad jimat paling Genius di muka bumi!!!!!



Kad yang berpaksikan teknologi dari Bangladesh, Gabon dan juga Tanjikistan. Ia mampu membantu menjimatkan penggunaan wang, elektrik dan pelbagai lagi. Bak kata orang 1001 kehebatan.

Contoh penggunaan.


Komputer


Mampu mengurangkan kecerahan monitor skrin komputer anda. Ion-ion negatif akan menghalang sinaran yang tidak di perlukan dari menerjah keluar dari skrin monitor komputer anda.

Papan kekunci/Keyboard


Mampu mengurangkan kepenatan jari anda menaip di papan kekunci atau pun keyboard. Sambungan sendi-sendi di jari jemari anda akan di pulihkan oleh ionite yang di aktifkan oleh kad ajaib ini.

Air minuman


Jumlah klorin yang tidak di rawat mampu di singkirkan dan dapat mengurangkan keasidan air minuman anda.

Kalkulator


Mampu menjimatkan penggunaan bateri kalkulator anda dengan kadar 45% tambahan jangka hayat.

Roti


Bila rakan sekerja anda terlihat kad ini, secara otomatis, mereka akan menghindari dari meminta roti anda kecuali yang tidak faham bahasa. 

Dan paling menakjubkan



Jika anda ada banyak kerja yang tertangguh, letakkan sahaja kad ini! Kerja anda akan SETTLE secara AJAIB!!!

Anda berminat untuk dapatkan kad ajaib ni??????




















#inihanyagimik #inihanyaparodi #inihanyasarcastic


JANGAN JADI MANGSA SCAMMER








Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Kad Ajaib yang mampu membantu kewangan anda

Qu Puteh mengandungi merkuri


Berita yang sangat mengejutkan. Benarkah Qu Puteh akan di berhentikan? Atau di haramkan?

Qu putih di haramkan
Patutlah tadi tengok berita ada temubual dengan Dato Vida. Tapi sebab dah tengok last-last, tak tau apa kisahnya.

Tengok Whatsapp baru tau kisah sebenarnya. Tapi moga-moga la produk ni tak teruk sangat.

Abe We harap Dato Vida bersabar dan dapat menangani masalah ini.





Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Produk Qu Puteh di haramkan?

Petronas akan pertimbangkan pembuangan pekerja


Wohoooo....sedihnya tengok berita ni.

Abe We banyak kali gak apply petronas ni. Memang tak pernah lepas. Huhuuuu....


Tapi sekarang, petronas nak buang pekerja pula. Betul ke petronas nak buang pekerja?

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/petronas-staff-may-be-retrenched-says-report

https://www.malaysiakini.com/news/327674

Berita ni memang ada. Ramai pulak tu nak kena buang.

51,000 orang......

Bersyukurlah kita yang masih mempunyai kerja ni. Kerjalah dengan bersungguh-sungguh.


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Petronas akan buang pekerja

Alasan bercerai

Bila terdengar berita penceraian, ianya memang menakutkan bagi pasangan yang berumah tangga. Sedih kan?

Yang terbaru Fasha dan juga Fiza Elite.

Tapi Abe We tak nak ulas apa-apa lah. Sebab setiap pasangan ada ujian dia. Gaduh-gaduh tu memang biasalah. Orang tua-tua cakap, gaduh-gaduh manja. Baru syok maaa..... hihihih

Dan di bawah ni keratan dari akhbar alasan-alasan penceraian.


Macam-macam alasan kan? Cuci baju malam lah, lupa pam toilet lah.

Tapi, apa-apa pun, kita kena cuba tangani dengan bijak, kewarasan tanpa keegoan. Cuba tangani dulu.

Apa-apa pun, kita perlu doa banyak-banyak untuk elak perkara ini.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Alasan bercerai dari pasangan di Malaysia

D'Herbs mencari model
Casting pada 21 Januari 2016

Wahhh.... D'Herbs Terlajak Laris tengah cari model la.....huhuuu...

Tapi esok. Time kerja pula tu. Kalau weekend, Abe We boleh pergi.

D'herbs model

Bukan susah pun syarat dia kan?

Kacak. Tu dah memang kompem-kompem ada pada Abe We.

Berperwatakan menarik. Pun ada pada Abe We.

Boleh berlakon. Haaa....yang ini kalau Abe We berlakon, silap-silap boleh jadi ala-ala Rosyam Nor!!!!!



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Peluang menjadi model D'Herbs

Tiada bayaran langganan Whatsapp


Wahhh...banyak-banyak terima kasih kepada Whatsapp. Kini kita tak perlu risau lagi tentang yuran langganan Whatsapp. Kini semuanya percuma!!!!

whatsapp payment

Sebelum ini, pengguna Whatsapp paling risau apabila melihat payment info di setting Whatsapp. Pada mulanya, apabila tamat 1 tahun penggunaan Whatsapp, pihak Whatsapp akan menghantar notifikasi penyambungan tempoh 1 tahun lagi penggunaan Whatsapp sebelum kita di kenakan bayaran sebanya USD0.99.

Tetapi, pada tahun 2016 ini, tiada lagi yuran langganan. Kita boleh check di setting Whatsapp seperti ini:-

whatsapp percuma

Tiada lagi yuran langganan. Semuanya sudah percuma. Ini macam baru thorbaekkkkkk encik Whatsapp.

Lepas ni, kami akan terus menyokong Whatsapp!! hehehe......



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Whatsapp kini percuma

Boleh menyebabkan Alzheimer

Rupanya, sangat menyeramkan apabila Abe We membaca kesan buruk bauksit terhadap kesihatan kita sebenarnya. BACA DI SINI

Dalam diam-diam, jika kita terdedah, bahan kimia yang terkandung dalam bauksit itu boleh menyebabkan penyakit Alzheimer.


Masya allah...... Memang merbahaya sebenarnya.

Bayangkan, mereka yang duduk di kawasan perlombongan bauksit tu, hari-hari hirup udara yang terkandung di dalamnya debu-debu bauksit.

Mari kita bayangkan dengan lebih lagi, apabila bayi atau kanak-kanak di usia yang begitu muda, menghirup udara yang tidak sihat ini.

Apa akan jadi pada mereka dalam masa 10 tahun lagi atau 20 tahun lagi atau 30 tahun lagi? Bukan mereka seorang, mungkin ada 100 orang bayi atau 300 orang bayi di kawasan itu. Bagaimana kehidupan mereka di masa hadapan?

Adakah pihak yang berkepentingan tidak mengkaji dahulu kesan yang bakal di hadapi semata-mata mengejar wang ringgit? Kerana wang, segalanya di korbankan. Gelap mata kerana wang, gelap hati juga kerana wang.

Environmental Impact Assessment (EIA) Report

Sepatutnya, sebelum melakukan sebarang kerja-kerja perlombongan atau kerja-kerja yang berkaitan dengan kemusnahan alam sekitar, pihak yang berkaitan harus melakukan dan mendapatkan laporan Environmental Impact Assessment (EIA) atau di kenali dengan laporan Penilaian Kesan Alam Sekeliling yang di kendalikan oleh Jabatan Alam Sekitar.

Dari laporan ini, kita akan dapat mengetahui samada sesuatu projek itu boleh di teruskan atau pun tidak.

Apa itu laporan Environmental Impact Assessment (EIA)?

Info berkenaan laporan Environmental Impact Assessment (EIA) boleh di BACA DI SINI?

Tetapi, adakah sesuatu projek itu di wajibkan mengemukakan laporan EIA ini? Ianya haruslah di jawab oleh pihak yang berkaitan.

Bauksit dan Alzheimer

Menurut dari laporan berita oleh Astro Awani, kandungan kimia di dalam bauksit itu boleh menyebabkan mereka yang terdedah akan menghadapi penyakit Alzheimer.

Apa itu Alzheimer

Alzheimer secara ringkasnya di takrifkan sebagai masalah kurang daya ingatan sehingga boleh menyebabkan seseorang tidak boleh menguruskan diri sendiri.

Ada yang mengatakan Alzheimer itu nyanyuk. Namun ianya bukanlah takrifan nyanyuk yang sebenarnya. Nyanyuk di takrifkan sebagai dementia yang mana ia melemahkan pertuturan, kewarasan, ingatan, pertimbangan, perubahan personaliti dan tingkah laku yang tidak terkawal.

Tanda-tanda Alzheimer

Lupa meletakkan kunci kereta, mengambil baki wang, tidak tahu membeli barang ke kedai, lupa nombor telefon atau dos ubat yang biasa dimakan antara sebahagian gejala ringan.

Apabila pesakit lupa mencampurkan gula dalam minuman, garam dalam masakan atau cara-cara membancuh air dikategorikan sebagai peringkat sederhana.

Apabila pesakit sudah tidak mampu melakukan perkara asas seperti menguruskan diri sendiri, keliru dengan keadaan persekitaran di rumah, tidak mengenali rakan-rakan atau ahli keluarga terdekat, ia menandakan tahap pesakit di peringkat yang serius.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Kesan buruk bauksit terhadap kesihatan

Gelombang panas di Malaysia

Apa yang perlu kita tahu



Semua orang sedia maklum dengan cuaca panas sekarang ni. Siang malam rasa panas. Kalau rumah yang takde air con macam Abe We ni, malam memang buka kipas kuat la. Tapi bila nak ke pagi, sejuk kemain lagi.

Apa yang kita perlu tahu semasa menghadapi musim panas ini? Ini lah tips yang patut kita share bersama. Tips menghadapi musim panas.

Heat Wave


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Tips hadapi musim panas

Fefeeling jadi chef malam ni

Sejuk badan di cuaca panas

Sejak dua menjak ni, cuaca panas betul. Kalau nak keluar makan tengah hari tu, memang macam sauna rasanya.

So, sempena malam yang panas ni, Abe We pun berfeeling ala-ala chef potong tembikai.

Sedap ko makan di waktu cuaca panas ni.


Tu dia...... ala-ala chef sangat kan?

Hahahhaha........ O_0


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Cara potong tembikai mudah, ala-ala chef

Hadiah tak tahu dari siapa

hadiah untuk isteri


2 hari lepas. Balik dari kerja je, mak mentua Abe We cakap ada hadiah untuk mama harraz. Tapi mama harraz cakap ni hadiah Abe We.

Muka Abe We masa tu, menguntumkan keceriaan.

Ada gak orang nak bagi aku hadiah...
Dengan muka gembira, Abe We pun amek lah hadiah ni. Kotak purple.......

hadiah untuk isteri

Lepas dapat hadiah tu, Abe We dok belek. Dari siapa ye hadiah ni? Tak de nama pengirimnya........

Nak tahu tak hadiah apa?

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Libresse

Libresse kot yang bagi. Sebab dia bagi kotak ni je. Tak de nama pengirimnya.

Walaupun Abe We tak boleh pakai, tapi Abe We hadiahkan kepada mama harraz je lah.

Terima kasih ye kepada pengirim. Abe We memang tak tahu sape yang bagi. Abe We assume Libresse je lah.


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Hadiah dari Secret Admirer

Jakim sahkan halal

Salah faham punca kekalutan

Abe We ada terima gambar ini dari aplikasi Whatsapp. Cepat betul gambar ini tersebar. Terus je macam-macam komen ni facebook dan whatsapp keluar.

OK. Bila kita terima gambar atau sesuatu berita, apakah tindakan kita selepas itu?


Selalunya lah kan, bila gambar ini di upload di facebook, apa yang kita nampak beratus-ratus komen dalam masa beberapa minit.

Tapi, tak de pulak yang bagi komen sahkan perkara ini. Semuanya dok kata macam-macam. Macam juga kes yang viral di facebook 2-3 hari lepas. Kes "belanja" tuuu...........

Menurut dari sinar harian, Jakim mengesahkan kacang pagoda dan ngan yin halal. Apa yang terjadi sebenarnya, pada masa pekerja pasaraya ini meletakkan barang ini, mereka terlupa untuk mencabut label itu.

Maka terjadilah salah faham di media sosial..............

Kesimpulannya, kita ni sebenarnya lebih gemar memberikan komen yang kurang membina dari mengesahkan sesuatu fakta itu samada ianya benar atau palsu.


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Kacang cap Pagoda, Ngan Yin halal

Akibat cemburu, hilang kewarasan


Masya allah. Terkejut bila baca dan terdengar berita pagi ni. Wanita mengamuk dan serang teman lelaki menggunakan kerambit.

Bagaimana rupa kerambit tu? Jom kita lihat rupa kerambit bagi mereka yang tidak mengenalinya.

kerambit

Bila terdengar berita ni dalam radio, Abe We fikirkan wanita itu berkemungkinan wanita yang berumur sedikit. Mungkin 30-an. Mungkin juga 40-an. 

Ye lah kan, apa yang kita dengar, tak sama dengan apa yang kita baca. Macam kes yang viral pada jumaat tu. Ada lah satu kes tu. Hihihiii...

Tapi, bila baca utusan online, tukujut kita baca. Rupanya wanita tu baru berumur 19 tahun. Masya allah.....Mengucap panjang Abe We.

Sebabnya? Cemburu......

Alahaiiii.........

Si mangsa pula umur dah 39 tahun.

Kasihan kan? 

Agaknya, di mana letaknya kewarasan berfikir tu? 

Tapi kalau ikut psikologi, umur bawah 20-an ni memang tahap berfikir nya pendek sedikit. Selalu ikut perasaan. Tapi bila menginjak ke 20-an dan ke atas, cara berfikir mula berubah.

Berkemungkinan juga di sebabkan tekanan perasaan dan kurang perhatian. Kan? Hilang kasih sayang............

Apa pun, kita doakan yang terbaik buat kita semua. Kita doakan juga mereka ini. 


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Wanita serang teman lelaki dengan kerambit

Gangguan Bekalan Air di Sebahagian Kawasan Wilayah Kuala Langat dan Sepang

terdapat kandungan mangan di aliran air sungai

Wahai loji rawatan air Bukit Tampoi, awat la hang ni selalu je kena tutup? Sedih tau kita. Tahun lepas 2 hingga 3 kali juga kena tutup. Awal tahun 2016 pun kena tutup juga.

Gangguan Bekalan Air

Abe We rasa, di sepanjang sungai langat ni, mesti ada kilang. Kalau tak de kilang, mesti tak jadi gini.

Dah la penutupan tidak berjadual. Hari sabtu hari tu, balik rumah petang je, tau-tau air paip kecik. Semalam pulak, tengah hari je air kecik sampai lah pagi ni. Tensen pulak hati kita ni wak!

Paling di takutkan, kalau air tangki jadi kosong. Bila tekanan air paip tak kuat, makanya, dia nak naik ke tangki air pun tak kuat.

Hmmmm...nak buat macam mana kan. Air free tiap-tiap bulan. Tak boleh nak kritik lebih-lebih. Kang masuk pula berita, Syabas kecil hati dengan blogger.........



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Bila rumah tak ada air

Kakitangan hospital cuai

Ibu trauma


bayi baru lahir

Kesian betul bila Abe We baca kisah ni di http://www.astroawani.com/berita-malaysia/ibu-bapa-terkilan-dakwa-bayi-tertukar-di-pusat-rawatan-jitra-88499

Kalau lah jadi dekat kita pun, kompem trauma.

Menurut dari petikan Astro Awani:

"Kami mendapat panggilan daripada pusat rawatan ketika waktu Maghrib iaitu kira-kira 7.30 malam. Saya pun agak terkejut apabila tengok tanda tag di kaki bayi memang nama orang lain.

"Kalau nak dikira logiknya, sepanjang satu hari masa di hospital dalam wad berkenaan isteri saya memegang bayi berkenaan dan menyusukannya sehingga pulang ke rumah. Bagi menyusu sehingga kenyang, bayi itu sudah boleh menjadi anak susuan.

"Namun kami tidak sedar dan hospital pun tidak sedar sehinggalah pasangan satu lagi itu memberitahu bayi berkenaan bukan anaknya dan memberitahu hospital. Mereka kemudiannya ke hospital untuk tunjuk bukti bahawa bayi kami sudah tertukar," tambah beliau.

Macam mana lah kan, boleh tertukar bayi ni? Siap da bagi susu dan bawa pulang ke rumah.

Ibu bapa lepas ni pun kena berhati-hati. Bila dapat je bayi dari jururawat, cepat-cepat tengok tag pada bayi tu. Takut lah kejadian ni berulang lagi.

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Tertukar anak selepas bersalin di hospital

Cari panda dan kucing tersembunyi

Seperti yang di janjikan pada tahun lepas, Abe We akan mereveal jawapan kepada Cabaran Hujung Tahun 2015 bersama Wayne Harraz.

Ada yang masih ingat?

Nak tau apa jawapannya? Jom cekidot

1. Mencari panda yang menyembunyikan diri.

SOALAN


JAWAPAN

But the panda can be seen hiding on the right hand side, on the fifth row down and it looks perturbed by its part in the line up of Star Wars characters



SOALAN




JAWAPAN

There it is! Gergely Dudás' chameleon-esque panda is hidden in amongst hundreds of festive snowman; eighth row from the top, fourth from the right. There are plenty of red herrings with bright scarves and hats


2. Mencari kucing yang di nyorokkan

SOALAN



JAWAPAN

Spotted! The cat is actually hidden on the third row from the bottom, and is the second from left within the sea of brightly-coloured owls

Dah dapat semua jawapan?

Dah jumpa ke?

Hehehe...... TAPI

Sebenarnya ada 1 lagi gambar hat ni!!!


Jeng...jeng....jeng....................................................

Cubalah cari bagi sesiapa yang masih belum jumpa......



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Jawapan kepada Cabaran Hujung Tahun 2015 bersama Wayne Harraz

Bebanan kerja mulai bertambah


Rasanya sudah 2 bulan blog ni terpaksa di anak tirikan. Bukan apa, bila bebanan kerja mulai bertambah, makanya terpaksalah alihkan fokus kepada kerja.

Bukan tu, atas beberapa faktor lain, kekangan menulis, menaip, berfikir mulai bertambah.

Jika terus di abaikan, rasanya sia-sia sahaja usaha kita selama ini. Betulkan?

Okok. Abe We terus positif dan akan cuba menulis dengan lebih baik lagi pada 2016 ini. Sekurang-kurangnya 1 hari 1 entri dan itulah yang cuba di motivasikan oleh Exchangefeedgroup.

So, hashtag kita masih kita gunakan hashtag ciptaan Bapa Rani Kulop #kipidap #dongibab.....heheheh


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Bila mula sibuk, blog pun terabai

Bonus RM500 untuk penjawat awam

Bonus RM250 untuk pesara kerajaan


Tahniah kepada semua penjawat awam dan juga pesara kerajaan. Abam Najib bagi bonus sempena buka sekolah. Boleh lah topap mana-mana yang patut tu kan?

Walaupun boleh di anggap nilainya sedikit, namun haruslah kita untuk memberikan kredit kepada abam Najib kita kerana usahanya membantu kakitangan dan penjawat awam.
Insya-Allah, Krjn akan buat bayaran khas RM500 kpd 1.6j penjawat awam & RM250 kpd pesara krjn pd hari esok spt yg diumum dlm
Mari kita tengok apa lagi abam Najib kita cakap.

"Mudah-mudahan dapat membantu terutamanya bagi yang mempunyai anak-anak yang akan memulakan persekolahan,"

Syarat bonus kakitangan awam

Pemberian khas bonus kakitangan awam 2016 diberikan kepada semua pegawai perkhidmatan awam Persekutuan yang berkhidmat pada 2015seperti yang tertakluk didalam Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2015 yang dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), 

Ia tertakluk kepada syarat bahawa pegawai telah berkhidmat sekurang-kurangnya 30 hari berturut-turut termasuk semua jenis cuti bergaji penuh dan cuti separuh gaji serta Hari Rehat Mingguan, Hari Kelepasan Mingguan dan Hari Kelepasan Am dalam tempoh 1 Jan 2015 hingga 31 Dis 2015.

Kakitangan awam yang layak dibayar pemberian khas itu termasuk pegawai lantikan tetap, sementara, perkhidmatan kontrak dan guru interim serta pegawai bercuti separuh gaji.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Bonus kakitangan awam 2016


carian di sini



Subscribe Our Newsletter