Merokok dan vape bukan aspirasi anak muda





Merokok dan vape bukan aspirasi anak muda

Kalau hendak cukai cakaplah terang-terang

Abe We sokong betul dengan kenyataan KJ dan Ayahanda Rani Kulup ni. Kalau nak ikutkan, vape ni dah lama ada dah. Tahun 2010 Abe We dah nampak ada orang hisap vape dah. Tapi dulu diorang panggil e-ciggarate.



Tapi, sejak kebelakangan ni, vape menjadi fenomena. Bila ramai nak bertukar kepada vape, apa akan jadi pada industri rokok?

Dan tiba-tiba tanpa notis, syarikat British American Tobacco naikkan harga rokok kepada RM17/kotak untuk beberapa jenama di bawah syarikat ini.

Dan kerajaan pula tiba-tiba menggulupur bangkitkan isu vape. Mula-mula nak haramkan, lepas tu macam tak jadi je.

Kenapa tiba-tiba macam tak jadi?

Pelik kan?

Akta Racun 1952

Nicotine, First Schedule, Group C

Group C Poison shall not be sold or supplied by retail to any person except—
(a) where the sale or supply of such poison, if it had been a Group B Poison, would have been authorized under or by virtue of, and is effected in accordance with section 21; or
(b) as a dispensed medicine or an ingredient in a dispensed medicine.

Akta Racun 1952

Abe We tak nak ulas sangatlah isu ni. Kita tunggu je apa yang akan di buat kerajaan. Tapi tak semua kerjaan buat tu salah. Cuma pendekatan yang sekarang ni tak kena pada masa. Bila orang tengok tindakan tu terburu-buru, pasti akan di hentam. Tapi, siapakah yang menghentam dan siapakah yang membenarkan? Siapakah yang menjawab segala persoalan ini? Siapa dia?

Beberapa isu yang menghantui isu vape ni. Antaranya

Isu kecil


  1. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/kkm-double-standard-dalam-isu-vape-rokok-79750
  2. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/isu-vape-subramaniam-macam-ada-agenda-tersembunyi-armand-79324
  3. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/11/07/ali-tinju-sedia-berdepan-dengan-subramaniam-jika-vape-diharamkan/
  4. http://www.malaysiandigest.com/bahasa-malaysia/577676-kerajaan-kaji-cukai-eksais-ke-atas-vape-subramaniam.html

Isu mengelirukan


  1. http://peraktoday.com.my/2015/11/kenyataan-bercanggah-subramaniam-enggan-ulas-isu-vape/

ISU BESAR


  1. Ismail Sabri wants M'sian vape to be world famous
  2. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/penggunaan-vape-tidak-diharamkan-ismail-sabri-78712
"Good news for vapers, vape brewers and vape salesmen. Today, the Cabinet has decided not to ban vaping. Thank you to the Prime Minister and Government who understands the aspirations of the youth," said the Rural and Regional Development Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob in a Facebook post on Friday.

Rural and Regional Development Minister Ismail Sabri Yaakob said he wants bumiputera entrepreneurs to continue making "great flavours", albeit without the use of controlled substances.
"I want to see Malaysia vape products to be world renowned, and what will make us more proud is it will be the creative works of young Malays and bumiputera," Ismail said in a Facebook posting today.

Kenyataan Mufti


IRSYAD FATWA KE-63: HUKUM PENGGUNAAN ROKOK ELEKTRONIK / VAPOR Hukum Penggunaan Rokok Elektronik / VaporAlhamdulillah,...
Posted by Mufti Wilayah Persekutuan

http://www.muftiwp.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=465:irsyad-fatwa-ke-63-hukum-penggunaan-rokok-elektronik-vapor&catid=48&Itemid=333

Adakah Vape ini inspirasi anak muda?



Antara Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan Menteri Kesihatan, SIAPA YANG LAYAK MENJAWAB PERSOALAN ini?

Kadang kita terkeliru, siapa yang patut jaga siapa sekarang ni........



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.