Wajah sebenar Planet Pluto

Wajah sebenar Planet Pluto


Planet Pluto

Rupa Planet Pluto

Kalau dulu masa sekolah rendah, kita sering terbayang macam mana rupa bentuk planet-planet ni kan?

Dan yang paling kita eksaited untuk tengok ialah Planet Pluto.

Planet Pluto
Permukaan planet Pluto di penuhi oleh gunung ganang

Sebab apa? Sebab Planet Pluto ni sangat jauh dari matahari dan cikgu-cikgu cakap dia sejuk sangat. Sebab dah jauh dari sinaran matahari.

Kita pulak dok fikir, kalau dah jauh, sejuk lagi, mesti ada ais dekat planet ni.

Imej yang telah di ambil oleh NASA ni menggunakan teleskop New Horizon. Mesti power kan teleskop ni. Sedangkan Planet Pluto yang jauh tu boleh di teropongnya, apatah lagi teknologi NASA ni dekat bumi. Entah-entah kita pun diteropongnya.

Planet Pluto
Terdapat banyak gunung ganang di Pluto


Planet Pluto
View gunung setelah di zoom
Kalau kome sume rajin dan sukakan Sains, jom kita layari https://www.nasa.gov/. Mari kita timba pelbagai ilmu sains di sana.


sumber:





Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Share this:

Disqus Comments