Wajah sebenar Planet Pluto






Planet Pluto

Rupa Planet Pluto

Kalau dulu masa sekolah rendah, kita sering terbayang macam mana rupa bentuk planet-planet ni kan?

Dan yang paling kita eksaited untuk tengok ialah Planet Pluto.

Planet Pluto
Permukaan planet Pluto di penuhi oleh gunung ganang

Sebab apa? Sebab Planet Pluto ni sangat jauh dari matahari dan cikgu-cikgu cakap dia sejuk sangat. Sebab dah jauh dari sinaran matahari.

Kita pulak dok fikir, kalau dah jauh, sejuk lagi, mesti ada ais dekat planet ni.

Imej yang telah di ambil oleh NASA ni menggunakan teleskop New Horizon. Mesti power kan teleskop ni. Sedangkan Planet Pluto yang jauh tu boleh di teropongnya, apatah lagi teknologi NASA ni dekat bumi. Entah-entah kita pun diteropongnya.

Planet Pluto
Terdapat banyak gunung ganang di Pluto


Planet Pluto
View gunung setelah di zoom
Kalau kome sume rajin dan sukakan Sains, jom kita layari https://www.nasa.gov/. Mari kita timba pelbagai ilmu sains di sana.


sumber:





Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

1 comments:

Write comments
Etuza Etuza
AUTHOR
25 September 2015 at 17:46 delete

Asalam..kenalkan blog Etuza...best blog anda
subahanallah Allah maha mencipta segala keajaiban alam buana ini

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.