UPM biak buaya guna tabung uji





UPM biak buaya guna tabung uji


Universiti Putra Malaysia (UPM) menjadi universiti pertama di negara ini yang berjaya menjalankan kajian terhadap buaya tembaga dalam usaha menambah baik proses pembiakan reptilia itu.
Ketua Penyelidiknya Prof Dr Abd Wahid Haron berkata hasil kajian itu akan dapat membangunkan teknologi pembiakan seperti permanian beradas kepada spesies ini.
Beliau berkata kajian mula dijalankan April tahun lepas dengan membabitkan empat ekor buaya tembaga jantan di Santuari Sarang Buaya di Pasir Gudang dekat sini.
WOOWWWWW!!!!

Tergezut Abe We baca. Biasa dengar bayi tabung uji. La ni, Buaya Tabung Uji uolsss!!!

Macam mana diorang buat? Jom kita cek

Cara pembiakan Buaya Tabung Uji

Apa yang kami lakukan ialah semen (air mani) akan diperolehi daripada buaya jantan dan disimpan melalui melalui proses pengawetan bagi tempoh yang lama.
Apabila kaedah ini digunakan, pembiakan buaya tidak perlu lagi dilakukan dengan cara normal sebaliknya hanya dilakukan persenyawaan dalam tabung uji
Sama je dengan bayi tabung uji. Air mani si jantan kena ambil dulu, lepas tu kena bekukan. Bila nak senyawakan nanti, cari lah buaya betina. 

Tapi, macam mana dia lakukan, wallahua'alam. Mungkin inject pakai picagari kot.


Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

4 comments

Write comments
ikhwan yusuff
AUTHOR
28 September 2015 at 18:14 delete

menarik.. pembiakan buaya tabung uji.... mungkin satu usaha untuk mengelak kepupusan..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
28 September 2015 at 20:45 delete

Mengatasi masalah kepupusan.

Reply
avatar
syira yaya
AUTHOR
28 September 2015 at 21:46 delete

bagus kajian ni. nak tingkatkan pembiakan buaya :)

Reply
avatar
Nurul Husna
AUTHOR
28 September 2015 at 22:44 delete

macam mana saya yang student UPM sendiri pun tak tahu ni..huhu malu je...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.