">

Harga minyak turun, harga barang perlu turun – KPDNKK

/
2 Comments

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberi tempoh seminggu mulai hari ini kepada peniaga yang masih mengaut keuntu­ngan berlebihan agar menurunkan harga barang ekoran penurunan harga minyak hari ini.
Menterinya, Datuk Hamzah Zainudin berkata, tiada alasan bagi peniaga mengenakan harga barang yang melampau biarpun harga pe­t­­rol telah turun 10 sen, manakala diesel pula turun 15 sen mulai hari ini.

Kekekeke.......

Rasa nak tergelak baca ni.

Rasanya tak payah kot nak bagitau peniaga macam ni. Sebabnya, barang datang dari kilang. Kilang dah prepare stok awal. Masa prepare stok awal, minyak mahal. Tapi bila delivery, minyak murah. Kos dah meningkat masa prepare dulu.

Kalau diorang prepare stok masa minyak murah ni, tapi delivery bulan depan minyak mahal, takkan nak ubah lagi harga.

Rasanya peniaga tak salah. Sebab semua barang dari kilang. 

Ke Abe We salah?

Kalaulah asyik turun naik harga barang, pening la pengguna. Itu kalau pengguna, kalau syarikat besar plak, nak buat budget tahunan, macam-macam harga diorang ada. Last-last amek yang mahal gak. Sebab kalau buat budget, nak budget pakai harga rendah, nanti budget kurang plak. Dah kena menjawab nanti.

Kesimpulannya,



You may also like

2 comments:

  1. kalau dah naik susah nak turun,kalau dah turun..mudah nak naik

    ReplyDelete
  2. betul cakap abe we tu..bila nak buat budget jd pening pula. :)

    ReplyDelete