Harga minyak turun, harga barang perlu turun – KPDNKK






Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberi tempoh seminggu mulai hari ini kepada peniaga yang masih mengaut keuntu­ngan berlebihan agar menurunkan harga barang ekoran penurunan harga minyak hari ini.
Menterinya, Datuk Hamzah Zainudin berkata, tiada alasan bagi peniaga mengenakan harga barang yang melampau biarpun harga pe­t­­rol telah turun 10 sen, manakala diesel pula turun 15 sen mulai hari ini.

Kekekeke.......

Rasa nak tergelak baca ni.

Rasanya tak payah kot nak bagitau peniaga macam ni. Sebabnya, barang datang dari kilang. Kilang dah prepare stok awal. Masa prepare stok awal, minyak mahal. Tapi bila delivery, minyak murah. Kos dah meningkat masa prepare dulu.

Kalau diorang prepare stok masa minyak murah ni, tapi delivery bulan depan minyak mahal, takkan nak ubah lagi harga.

Rasanya peniaga tak salah. Sebab semua barang dari kilang. 

Ke Abe We salah?

Kalaulah asyik turun naik harga barang, pening la pengguna. Itu kalau pengguna, kalau syarikat besar plak, nak buat budget tahunan, macam-macam harga diorang ada. Last-last amek yang mahal gak. Sebab kalau buat budget, nak budget pakai harga rendah, nanti budget kurang plak. Dah kena menjawab nanti.

Kesimpulannya,

Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
Fendi Rocka
AUTHOR
2 September 2015 at 10:32 delete

kalau dah naik susah nak turun,kalau dah turun..mudah nak naik

Reply
avatar
Farhain Azmi
AUTHOR
2 September 2015 at 12:16 delete

betul cakap abe we tu..bila nak buat budget jd pening pula. :)

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.