Bila pedih ulu hati di tengah malam


Dok tengah layan mata bersama Danish dalam bilik, tetiba plak Abe We pedih ulu hati.

Sebabnya, tengah hari tadi tak makan. Malam baru makan.....huhuuu

Banyak sangat kerja perlu di bereskan....

Pedih ulu hati


Kebanyakan kita pernah atau kerapkali mengalami pedih ulu hati (heartburn) jika tersilap makan sebelum tidur. Selalunya kita akan terjaga dari tidur kerana berasa sangat pedih di kawasan jantung, sehinggalah kita mengambil sedikit makanan dan ubat, barulah terasa lega.

Pedih ulu hati

Namun begitu, perlu diingat bahawa bukan semua kesakitan seperti tanda (simptom) pedih ulu hati ini disebabkan oleh pedih ulu hati semata-mata. Terdapat beberapa penyakit lain yang lebih serius menunjukkan simptom yang sama dengan simptom pedih ulu hati ini, oleh itu jangan diambil mudah atau ringan saja jika kita mendapat simptom ini. Segeralah buat pemeriksaan doktor untuk mengetahui penyakit sebenar yang dihidapi. Rawatan awal lebih baik sebelum ia menjadi lebih serius.

Di antara penyakit lain yang menunjukkan simptom hampir menyerupai simptom pedih ulu hati ini ialah:
* Sakit jantung (Angina) – terasa sakit dada yang disebabkan oleh kurangnya aliran darah ke jantung.
* Batu hempedu (gallstone) – terasa sakit di bahagian tengah atau sebelah kanan-atas abdomen, apabila batu menyumbat duktus hempedu.
* Ulser perut – terasa sakit di bahagian atas abdomen dan dada, disebabkan oleh keradangan bakteria di lapisan perut dan ia boleh dirawat dengan mengambil antibiotik.
* Hiatal hernia (pedih ulu hati) – terasa sakit di bahagian atas perut hingga membawa ke diafram dan kaviti dada, kerana makanan dan asid perut ditolak ke dalam esofagus menyebabkan terasa pedih ulu hati.
* Kanser esofagus – terasa sakit di bahagian esofagus, namun ini jarang terjadi.
* Gastroparesis – terasa sakit di perut kerana kerosakan saraf di salur penghadaman yang disebabkan diabetes yang tidak terkawal. Ini menyebabkan pergerakan makanan jadi perlahan semasa melalui perut. Kesakitan ini boleh dikurangkan dengan mengambil makanan yang sedikit dan jangan mengambil makanan berlemak dan berfiber.
* Radang esofagus (Esophagitis) – terasa sakit/pedih ulu hati disebabkan kerap terjadi refluks asid ke esofagus. Perlu ambil ubat untuk mengurangkan keradangan ini.
* Pleuritis atau Costochondritis – Pleuritis ialah radang di lapisan kaviti peparu dan dada menyebabkan terasa pedih ulu hati di bahagian dada terutamanya semasa menarik nafas panjang dan bergerak. Radang ini disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Costochondritis pula ialah radang di rawan yang menyambungkan tulang rusuk ke tulang dada (sternum) yang menyebabkan terasa sakit di sepanjang sternum (tulang dada). Kesakitannya boleh dikurangkan dengan mengambil ubat penahan sakit.
* Kebimbangan/kerisauan (Anxiety) – Ini juga boleh menyebabkan terasa pedih ulu hati. Ia boleh dikurangkan dengan cara mengurangkan rasa kebimbangan dan kerisauan dengan menyelesaikan masalah yang berkaitan sedapat mungkin, bertenang, senaman, terapi, berdoa, berzikir, dsb.


Image and video hosting by TinyPic

5 comments:

 1. Salam perkenalan dari follower ke 218....betul tu sekali kena pedih ulu hati memang sakit...Alhamdulillah sejak rajin ambil supplement ni dah lama tak kena :)

  ReplyDelete
 2. Anda pedih ulu hati? Gunalah Gaviscon.

  ReplyDelete
 3. pedih ulu hati...memang tak syiok... uhhuhuh..sakit wooo..
  nice sharing... ;)

  ReplyDelete
 4. Ermm mmg x bes kalo kena..
  Rs angin macamx keluar je

  ReplyDelete

Powered by Blogger.