Breaking


carian di sini



Wednesday, 30 September 2015

12:12:00

Tweet pekerja Maxis yang sempoi

Tweet pekerja Maxis yang sempoi

Pelanggan tak jadi marah, lebih gembira


Kalau kerja Customer Service ni memang mencabar kan? Macam-macam komplen kena hadap. Orang lain punya salah, kita gak kena hadap. Abe We memang tak pernah kerja macam ni lah. Kalau komplen pun biasanya cakap elok-elok lah. 

Apa yang mencuit hati pasal pekerja Maxis ni, dia tweet pelanggan dengan bahasa utara je. Tak terikat dengan bahasa protokol bagai. So pelanggan rasa macam cakap dengan kawan-kawan. Pelanggan pun senang hati lepaih tu. Jom kita baca sat.












Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
11:00:00

Bigorexia - penyakit Abang Sado

Bigorexia menyerang atlet bina badan

Rasanya ramai antara kita tak pernah dengar penyakit ni. Apakah Bigorexia? Jom sama-sama kita terjah.

Bigorexia

Apakah itu Bigorexia

Bigorexia adalah penyakit yang melanda kepada mereka yang suka membina badan. Pesakit Bigorexia ni merasakan badan mereka kurus walaupun dah sado gila bapak.

Kalau pesakit anorexia merasakan mereka gemuk walaupun dah kurus melidi, bigorexia pula rasa kurus walaupun dah berketak-ketak. 


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Tuesday, 29 September 2015

16:34:00

International Coffee Day

International Coffee Day

International Coffee Day

Dari pagi tadi Abe We nak tulis entri ni. Tak tertulis-tulis...hehehe....

Pagi tadi dengar Johara, diorang ada sebut lah pasal hari kopi sedunia ni. Lepas tu diorang invite group boy band namanya Copycat. Tapi entah macam mana ejaan dia. Kopiket ke Copycat ke Kopicat ke tak tahulah. hahahaha...

Sedang Abe We google menggoogle, ada pulak website cakap hari kopi sedunia ni 1 Oktober. Hmmm...Confuse pulak.

Tapi Abe We nak share lah, kopi kegemaran Abe We.........

Jeng....Jeng,......Jeng......

International Coffee Day


Nin dia....... Kopi 434! Nama lain bagi kopi ni, Kopi Muo (muar).

Memang peneman setiap pagi......


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
14:29:00

Fenomena Supermoon semalam

Fenomena Supermoon

Supermoon
Keadaan biasa bulan penuh, atau supermoon (L), dan Gerhana Bulan merah (R) di Wiesbaden, Jerman

Apa itu Supermoon

Supermoons berlaku apabila bulan mencapai fasa penuh pada atau berhampiran dengan  dengan Bumi, dan kelihatan lebih besar dan terang daripada biasa. Pada 27 September lepas, fenomena ini sangat istimewa kerana gerhana supermoon yang terakhir berlaku pada tahun 1982, dan seterusnya tidak akan berlaku sehingga 2033.

Gambar-gambar Supermoon di serata dunia

Supermoon
Supermoon penuh di Cologne, Germany

Supermoon
Supermoon penuh di Prague, Czech Republic

Supermoon
Supermoon penuh di Hamburg, Germany

Supermoon
Supermoon penuh di Washington Monument

Supermoon
Supermoon penuh di London Eye wheel in London

Supermoon
Supermoon penuh di Paris, France

Supermoon
Fasa Supermoon di Buenos Aires

Supermoon
Supermoon di Turets, Belarus

Supermoon
Supermoon penuh di St Mary's Lighthouse Whitley Bay North Tyneside

Supermoon
Helikopter penyelamat pantai kelihatan sedang terbang semasa penampakkan supermoon di Jurassic Coast di Dorset

Supermoon
Supermoon penuh di Bolsover Castle, Derbyshire

Supermoon
Supermoon penuh di Eiffel Tower

Supermoon
Sekumpulan orang sedang melihat supermoon di Glastonbury Tor

sumber:
http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/11894255/Blood-Moon-in-pictures-Total-supermoon-lunar-eclipse-seen-around-the-world.html?frame=3455317


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
10:30:00

Air di temui di Marikh

Air di temui di Marikh

Penemuan terbaru dari NASA

Air di temui di Marikh

Subhanallah....

Andai betul kajian oleh NASA ni, memang hebat kuasa Allah. Bukan sahaja di bumi ada air, tetapi juga di planet lain.

Air di temui di Marikh

Marikh bukan sebuah planet yang kering seperti yang kita sangkakan sebelum ini. Dalam keadaan tertentu, air telah ditemui di Marikh - Jim Green

Selama 4 tahun kajian, NASA telah mengkaji jalur-jalur gelap di lembah pemukaan planet Marikh. Apa yang dapat di simpulkan dari kajian dan analisis mendalam di lakukan, jalur-jalur gelap itu merupakan air.

Tetapi, adakah hidupan di Marikh? Persoalan ini yang sedang di rungkai oleh NASA.

Kenapa NASA mengkaji Marikh?

Soalan ni sering bermain ni kotak pemikiran Abe We. Apa yang best sangat Marikh ni? Kenapa tak planet lain? Kenapa dan kenapa???

Dasar kajian NASA

Humanity's interest in the heavens has been universal and enduring. Humans are driven to explore the unknown, discover new worlds, push the boundaries of our scientific and technical limits, and then push further. The intangible desire to explore and challenge the boundaries of what we know and where we have been has provided benefits to our society for centuries.
Human space exploration helps to address fundamental questions about our place in the Universe and the history of our solar system. Through addressing the challenges related to human space exploration we expand technology, create new industries, and help to foster a peaceful connection with other nations. Curiosity and exploration are vital to the human spirit and accepting the challenge of going deeper into space will invite the citizens of the world today and the generations of tomorrow to join NASA on this exciting journey.
Keinginan manusia untuk mengetahui apa yang ada di langit telah menjadi universal dan kekal. Manusia didorong rasa dan sifat untuk meneroka apa yang tidak diketahui, mencari dunia baru, menolak sempadan had saintifik dan teknikal, dan kemudian pergi lebih jaun. Keinginan tidak ketara untuk meneroka dan mencabar sempadan apa yang kita tahu dan di mana kita telah telah memberikan manfaat kepada masyarakat kita selama berabad-abad.
Penerokaan angkasa manusia membantu untuk menangani soalan-soalan asas tentang tempat kita di dalam Alam Semesta dan sejarah sistem suria kita. Melalui menangani cabaran yang berkaitan dengan penerokaan angkasa manusia kita mengembangkan teknologi, mewujudkan industri baru, dan membantu untuk memupuk hubungan yang aman dengan negara-negara lain. Rasa ingin tahu dan penerokaan amat penting kepada roh manusia dan menerima cabaran untuk pergi lebih jauh ke dalam ruang akan menjemput warga dunia hari ini dan generasi masa depan untuk menyertai NASA dalam perjalanan ini menarik.
Ini adalah dasar asas penerokaan alam semesta oleh NASA. Sifat ingin tahu mereka menebal dengan membuat kajian demi kajian. Dan mereka sememangnya ingin mendahului negara-negara lain dalam semua bidang!

Dasar penerokaan Marikh

Mars has always been a source of inspiration for explorers and scientists. Robotic missions have found evidence of water, but if life exists beyond Earth still remains a mystery. Robotic and scientific robotic missions have shown that Mars has characteristics and a history similar to Earth's, but we know that there are striking differences that we have yet to begin to understand. Humans can build upon this knowledge and look for signs of life and investigate Mars' geological evolution, resulting in research and methods that could be applied here on Earth.
A mission to our nearest planetary neighbor provides the best opportunity to demonstrate that humans can live for extended, even permanent, stays beyond low Earth orbit. The technology and space systems required to transport and sustain explorers will drive innovation and encourage creative ways to address challenges. As previous space endeavors have demonstrated, the resulting ingenuity and technologies will have long lasting benefits and applications.
The challenge of traveling to Mars and learning how to live there will encourage nations around the world to work together to achieve such an ambitious undertaking. The International Space station has shown that opportunities for collaboration will highlight our common interests and provide a global sense of community.

Marikh sentiasa menjadi sumber inspirasi kepada peneroka dan ahli sains. Misi robot telah menemui bukti air, tetapi jika kehidupan wujud di luar Bumi masih kekal misteri. Misi robot robot dan saintifik telah menunjukkan bahawa Marikh mempunyai ciri-ciri dan sejarah yang sama dengan Bumi, tetapi kita tahu bahawa terdapat perbezaan yang ketara yang kita masih belum mula memahami. Manusia boleh membina pengetahuan ini dan mencari tanda-tanda kehidupan dan menyiasat evolusi geologi Marikh, menyebabkan penyelidikan dan kaedah yang boleh digunakan di sini di Bumi.
Satu misi ke planet jiran terdekat kami menyediakan peluang terbaik untuk menunjukkan bahawa manusia boleh hidup lama, dan juga tetap, kekal di luar orbit rendah Bumi. Teknologi dan ruang sistem diperlukan untuk pengangkutan dan mengekalkan peneroka akan memacu inovasi dan menggalakkan cara-cara kreatif untuk menangani cabaran. Sebagai usaha ruang terdahulu telah menunjukkan, kepintaran yang terhasil dan teknologi akan mempunyai manfaat tahan lama dan boleh diaplikasi.
Cabaran perjalanan ke Marikh dan belajar bagaimana untuk tinggal di sana akan menggalakkan negara-negara di seluruh dunia untuk bekerjasama untuk mencapai apa-apa aku janji yang bercita-cita tinggi. Stesen Angkasa Antarabangsa telah menunjukkan bahawa peluang kerjasama akan mengetengahkan kepentingan bersama dan memberikan rasa global masyarakat.

sumber: 
http://www.astroawani.com/berita-dunia/nasa-temui-bukti-kewujudan-aliran-air-di-planet-marikh-74819
http://www.nasa.gov/exploration/whyweexplore/why_we_explore_main.html#.VgnytMuqqko
http://edition.cnn.com/2015/09/28/us/mars-nasa-announcement/

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
08:15:00

Ikea Cheras akan dibuka akhir November

Ikea Cheras akan dibuka akhir November


Yayy....berita gembira buat peminat barangan Ikea. Ikea Cheras akan di buka akhir November.

Apa yang menarik?

Ce teka....

Dari segi barangan sama je la kan?

Tapi.....................

Minta-minta Ikea Mutiara Damansara kurang sikit orang. Huhuhuh...

Ye la, kalau weekend datang, jenuh nak cari parking. Tu belum Ikea Family Day.

For info, Ikea Cheras ni 20% lagi besar dari Ikea Mutiara Damansara. WOWWWWWWW!!!

Syok gak kan kalau lebih besar. Tapi......lenguh la kaki para suami nanti....kikikiiii

Tak lama lagi, Ikea akan buka cawangan dekat JB dengan Penang pulak.

Untunglah............

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Monday, 28 September 2015

16:53:00

UPM biak buaya guna tabung uji

UPM biak buaya guna tabung uji


Universiti Putra Malaysia (UPM) menjadi universiti pertama di negara ini yang berjaya menjalankan kajian terhadap buaya tembaga dalam usaha menambah baik proses pembiakan reptilia itu.
Ketua Penyelidiknya Prof Dr Abd Wahid Haron berkata hasil kajian itu akan dapat membangunkan teknologi pembiakan seperti permanian beradas kepada spesies ini.
Beliau berkata kajian mula dijalankan April tahun lepas dengan membabitkan empat ekor buaya tembaga jantan di Santuari Sarang Buaya di Pasir Gudang dekat sini.
WOOWWWWW!!!!

Tergezut Abe We baca. Biasa dengar bayi tabung uji. La ni, Buaya Tabung Uji uolsss!!!

Macam mana diorang buat? Jom kita cek

Cara pembiakan Buaya Tabung Uji

Apa yang kami lakukan ialah semen (air mani) akan diperolehi daripada buaya jantan dan disimpan melalui melalui proses pengawetan bagi tempoh yang lama.
Apabila kaedah ini digunakan, pembiakan buaya tidak perlu lagi dilakukan dengan cara normal sebaliknya hanya dilakukan persenyawaan dalam tabung uji
Sama je dengan bayi tabung uji. Air mani si jantan kena ambil dulu, lepas tu kena bekukan. Bila nak senyawakan nanti, cari lah buaya betina. 

Tapi, macam mana dia lakukan, wallahua'alam. Mungkin inject pakai picagari kot.


Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
15:00:00

Postcards Giveaway by Doodles of Life


Postcards Giveaway by Doodles of Life

Syarat-syarat penyertaan
1. Buat satu post yang bertajuk Postcards Giveaway by Doodles of Life.
2. Upload gambar di atas dalam post Postcards Giveaway by Doodles of Life awak dan link kan ke post ini atau blog ini.
3. Tinggalkan link post awak di bahagian komen.


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
14:00:00

Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa


Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa

Syarat-syarat : 

1) Follow blog Anizz Annisa **kalau yang masih belum follow**

2) buat tajuk " Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa "

3) copy banner dan baclink ke entry ini.. dah siap copy banner, tinggalkan url blog korang di entry ini sahaja.. letak link dekat tempat lain tak dilayan taw..

4) Nyatakan nama korang dan jenis blog anda contohnya blog anis adalah blog personal..

5) tarikh tutup : 30 September 2015 jam 6 petang


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
11:02:00

Mahathir terima anugerah 'The Star of Soekarno'

The Star of Soekarno

Mahathir terima anugerah 'The Star of Soekarno'

Kim Jong Un,  Fidel Castro dan Hugo Chavez turut terima pingat

Mantan  Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir bersama 3 yang lain iaitu Pemimpin Korea; Kim Jong Un, mantan presiden Cuba; Fidel Castro dan mantan presiden Venezuela; Hugo Chavez telah di pilih untuk menerima pingat The Star Of Soekarno. 

Empat tokoh dunia ini menerima penghargaan The Star Of Soekarno kerana dinilai berjasa dalam bidang keadilan, kemerdekaan dan kemanusiaan.

Pingat ini di anugerahkan oleh pendukung Yayasan Pendidikan Soekarno (YPS), Rachmawati Soekarnoputri semalam.


Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
08:30:00

Arahan sekolah ditutup pada Isnin, Selasa oleh PM di Twitter adalah palsu


Arahan sekolah ditutup pada Isnin, Selasa oleh PM di Twitter adalah palsu

Arahan sekolah ditutup pada Isnin, Selasa oleh PM di Twitter adalah palsu

Dah namanya manusia kan, ada je tangan-tangan gatal suka buat fitnah. Apa lah nak jadi dengan manusia macam ni.

Takde kerja lain ke?

Buat lah kerja yang bermanfaat sikit.



Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Sunday, 27 September 2015

18:22:00

Jerebu datang lagi

Jerebu tebal sejak dari semalam


Tebal betul jerebu pagi ni. Bacaan pagi tadi 187 dekat Putrajaya. Malam tadi bacaan 146.

Tapi rasanya macam dah 200 je bacaan ni.

Jumaat hari tu tak lah teruk sangat. Tiba-tiba hari sabtu mendadak naik.

Dan bacaan petang ni alhamdulillah turun sikit. Tapi still gelap gak la.






Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic

Friday, 25 September 2015

14:00:00

Wajah sebenar Planet Pluto


Planet Pluto

Rupa Planet Pluto

Kalau dulu masa sekolah rendah, kita sering terbayang macam mana rupa bentuk planet-planet ni kan?

Dan yang paling kita eksaited untuk tengok ialah Planet Pluto.

Planet Pluto
Permukaan planet Pluto di penuhi oleh gunung ganang

Sebab apa? Sebab Planet Pluto ni sangat jauh dari matahari dan cikgu-cikgu cakap dia sejuk sangat. Sebab dah jauh dari sinaran matahari.

Kita pulak dok fikir, kalau dah jauh, sejuk lagi, mesti ada ais dekat planet ni.

Imej yang telah di ambil oleh NASA ni menggunakan teleskop New Horizon. Mesti power kan teleskop ni. Sedangkan Planet Pluto yang jauh tu boleh di teropongnya, apatah lagi teknologi NASA ni dekat bumi. Entah-entah kita pun diteropongnya.

Planet Pluto
Terdapat banyak gunung ganang di Pluto


Planet Pluto
View gunung setelah di zoom
Kalau kome sume rajin dan sukakan Sains, jom kita layari https://www.nasa.gov/. Mari kita timba pelbagai ilmu sains di sana.


sumber:





Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra


Image and video hosting by TinyPic
10:55:00

Digi WWWOW kembali

Digi WWWOW

Digi WWWOW kembali

Hantar pencalonan anda

Kepada mereka yang pastinya meletops di luar sana, jangan lupa sertai Digi WWWOW. Walaupun pelbagai kontroversi melanda anugerah ini (google kan aja), tetapi anugerah ini tetap akan berlangsung juga.

  1. Video & Photography = Only 1 winner
  2. Social Influencers = Only 1 winner
  3. Independent Publishers = Only 1 winner
  4. Web E-Commerce = Only 1 winner
  5. Mobile E-Commerce = Only 1 winner
  6. Social Media E-Commerce = Only 1 winner
  7. Social Impact = Only 1 winner
  8. Social Movement = Only 1 winner
Anda boleh mencalonkan diri sendiri dan juga mencalonkan orang lain. Mana tau rezeki anda, boleh menang RM10,000.00!!

Perkghhhh...banyak tu!!! Boleh belanja Abe We!!

Kepada sesiapa yang nak calonkan Abe We, Abe We terima dengan redhonya. Jangan lupa minta kawan-kawan vote lepas tu. Hehehehe....

Tukar Domain blogspot ke .com dengan hanya RM35

Hilangkan masalah JERAWAT dan JERAGAT dengan set Q'Sarra

Image and video hosting by TinyPic