Letupan Besar di China





Letupan Besar di China

Letupan Besar di China

50 rentung, 700 cedera

Sekurang-kurangnya 50 orang terkorban dan lebih 700 orang lagi ce­dera dalam dua letupan kuat di sebuah kawasan perindustrian di daerah Binhai, bandar Pelabuhan Tianjin, di timur laut China, lewat semalam.
China Central Television (CCTV) melaporkan, insiden dipercayai berlaku ketika penghantaran bahan letupan ke kawasan itu pada kira-kira pukul 11.30 malam waktu tempatan, dengan letupan pertama turut kedengaran beberapa kilometer dari tempat kejadian diikuti dengan letupan kedua yang lebih kuat 30 saat kemudian. - Utusan

Masya allah. Seram sungguh kejadian kat China ni. Macam kena bom. Apa yang menyebabkan gudang ni meletup?
It is believed the warehouse contained at least 700 tonnes of sodium cyanide, a toxic chemical that can kill rapidly if inhaled, as well as other highly flammable and dangerous materials. - Daily Mail

Tengok tu. Gila bahaya!! Jika kita terhidu Sodium Cyanide, kita boleh mati secara langsung!

Apakah itu Sodium Cyanide?

Sodium cyanide releases hydrogen cyanide gas, a highly toxic chemical asphyxiant that interferes with the body's ability to use oxygen. Exposure to sodium cyanide can be rapidly fatal. It has whole-body (systemic) effects, particularly affecting those organ systems most sensitive to low oxygen levels: the central nervous system (brain), the cardiovascular system (heart and blood vessels), and the pulmonary system (lungs). Sodium cyanide is used commercially for fumigation, electroplating, extracting gold and silver from ores, and chemical manufacturing. Hydrogen cyanide gas released by sodium cyanide has a distinctive bitter almond odor (others describe a musty "old sneakers smell"), but a large proportion of people cannot detect it; the odor does not provide adequate warning of hazardous concentrations. Sodium cyanide is odorless when dry. Sodium cyanide is shipped as pellets or briquettes. It absorbs water from air (is hygroscopic or deliquescent)

Bahaya Sodium Cyanide

Kaedah penyebaran/pencemaran

Air: Sodium sianida boleh digunakan untuk mencemarkan air.

Makanan: Sodium sianida boleh digunakan untuk mencemarkan makanan.

Pertanian: Jika natrium sianida dibebaskan sebagai titisan halus, semburan cecair (aerosol), atau zarah halus, ia mempunyai potensi untuk mencemarkan produk pertanian.


Kalau kita terkena secara langsung dengan bahan kimia ni, 99% kematian menanti kita. Tapi kenapa ada bahan kimia tu Abe We tak pasti pula. Abe We pun bukan ahli kimia.

Media in China have reported that one of the warehouses that was destroyed may have stored a number of toxic chemicals, including sodium cyanide and toluene diisocyanate, said to be "extremely toxic" even after short-term exposure to humans.
China's official state news agency, Xinhua, said on Thursday that drains from Tianjin to the Bohai sea - a gulf in the Yellow Sea - had been closed "to stem chemical leak". - BBC

Lagi gambar letupan

Semasa kejadian

Letupan Besar di China

Letupan Besar di China

Letupan Besar di China

Letupan Besar di China

Letupan Besar di China


Letupan Besar di China

Letupan Besar di China

Selepas kejadian


Wasteland: A view of the devastated landscape of the Chinese port city of Tianjin, where huge, fiery blasts at a warehouse for hazardous materials killed at least 50 people, raising questions about what potentially lethal chemicals may have been released into the air

Aftermath: In this photo released by China's Xinhua News Agency, smoke rises from the site of explosions from a nearby building in the Binhai New Area in northeastern China's Tianjin municipality. The explosions claimed the lives of at least 44 people and injured 500 more

Officials could give no reason for the disaster at a facility for dangerous chemicals, but reportedly detained the firm's senior management

Black: Fire and smoke continues to rise at the site of a massive explosion at a warehouse in the Binhai New Area  in Tianjin today

Still going: Fire and smoke at the site of the explosion that saw at least 50 people killed and more than 700 were injured

Response: Firefighters work at the explosion site in Tianjin as the death toll and injury count from the incident continued to rise

Blaze: At least 44 people have been killed and up to 500 more injured after several explosions tore through a warehouse in Tianjin



The enormous fireballs from the blasts rolled through a nearby parking lot, turning a fleet of 1,000 new cars into scorched metal husks

Obliterated: An aerial view of the explosion site in Binhai New Area of Tianjin. The detonations were so powerful they could be seen from space

Carnage: Excavators clear wreckage near the site of the explosions that crumpled shipping containers at the Binhai new district in Tianjin

 Twelve of the dead were from among the more than 1,000 firefighters sent to the mostly industrial zone to fight the ensuing blaze

Fragments of glass windows are seen sticking in the wall of a stairway in a building after the windows were blown in by the blasts

The port city is a major vehicle hub where about 10,000 imported cars were destroyed - including 2,748 Volkswagens and  1,000 Renaults

The blasts, originating from the Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics Co for hazardous material, turned buildings in the immediate vicinity into charred, skeletal shells and left hundreds of cars reduced to husks

Charred: Damaged cars are seen as smoke rises from the debris after the explosions at the Binhai new district in Tianjin, China, last night

Destroyed: Rows of burnt out Volkswagen cars  are seen near the site of a series of explosions in Tianjin, northern China, this morning

Mangled: This car was turned into a twisted lump of metal from the force of the explosion in the Binhai New Area in Tianjin, China



Enormous: A satellite photo  released by the Japan Meteorological Agency shows the explosion (ringed) above the city of Tianjin in China

Burnt: Damaged cars are seen as smoke rises from the debris after the explosions at the Binhai new district in Tianjin, China, on August 13

sumber:

daily mail
utusan
bbc
cdc


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
PeRdU cINta
AUTHOR
14 August 2015 at 09:22 delete

MasyaAllah..takutnya..luas kesan rebakkan kebakaran tu..

Reply
avatar
safurara
AUTHOR
14 August 2015 at 10:52 delete

Ya Allah, teruknyaaaa.kesian.

Reply
avatar
14 August 2015 at 10:53 delete

Masya-Allah, dasyatnya.. betullah, macam kena bom.. na'uzubillah min zaalik.. T_T

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.