Hilangnya semangat sambutan hari merdekaHilangnya semangat sambutan hari merdeka

Kurang Jalur Gemilang di kibarkan

Hanya beberapa hari lagi kita nak sambut hari kemerdekaan negara.

Apa yang Abe We perasan, kibaran Jalur Gemilang sangat sukar di dapati. Berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya, kita mudah nampak kibaran Jalur Gemilang di mana-mana.

Suasana politik tidak menentu

Sememangnya, salah satu sebab kenapa ini terjadi adalah kerna suasana politik semasa.

Abe We bukanlah seorang yang pakar dalam bidang ni. Tapi di sebabkan apa yang berlaku sekarang, kita telah melupakan detik bersejarah negara kita.

Tak tahu ulang tahun yang ke berapa

Rasanya, di sebabkan oleh perkara di atas, kita terus memandang enteng ulang tahun kemerdekaan negara kita.

Jika di tanya golongan remaja, berkemungkinan mereka tidak tahu ulang tahun kemerdekaan negara kita. Mungkin juga ada yang terpaksa mencongak dahulu.

Tebalkan rasa cinta kepada negara

Kita sebagai rakyat Malaysia, seharusnya menanam dan mensemai rasa cinta kepada negara kita ini tidak kira bangsa, agama dan jantina.

Salam kemerdekaan!Image and video hosting by TinyPic

9 comments:

 1. Betul..macam muram..kurang semangat..sambutan ramadhan dan hari raya lebih meriah..sedangkan mana mungkin kita boleh bergembira menyambut hari hari perayaan jika tidak ada suasana negara yang aman..bangkit dan berubahlah..

  ReplyDelete
 2. Rasa tersentap dgn diri sndri.. terus nak buat entri ttg kemerdekaan la...

  ReplyDelete
 3. Perkongsian yang menarik. Kami di sini (Jepun) hanya merasai kehangatan sambutan kemerdekaan Malaysia dari kejauhan melalui perkongsian di alam maya. Jemputlah singgah di http://travelogisma.blogspot.jp/

  ReplyDelete
 4. Perkongsian yang menarik. Kami di sini (Jepun) hanya merasai kehangatan sambutan kemerdekaan Malaysia dari kejauhan melalui perkongsian di alam maya. Jemputlah singgah di http://travelogisma.blogspot.jp/

  ReplyDelete
  Replies
  1. dekat sini memang sangat2 kurang terasa semangat tu. :(

   Delete

Powered by Blogger.