Mudahnya kita lupa





Mudahnya kita lupa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tetiba pula Abe We terasa nak menulis sebuah coretan. Hehee...


Bukan apa, memang sifat kita ni tak sempurna. Mudah lupa. Tapi kali ni Abe We nak mencoret permasalahan mudah lupa. Tapi, ini tak berkaitan kita lupa letak kunci dekat mane ke atau kita lupa dekat mane jumpa awek ni. Heee

Tapi cerita mudah lupa ni berkaitan dengan sifat. Ye lah kan. Nama pun tak sempurna. Terkadang kita terlupa kebaikan orang terhadap kita.

Kita lupa pertolongan yang pernah di hulurkan kepada kita.

Bila kita dapat sesuatu yang baru, yang bagi lebih dekat kita, kita lupa jasa mereka.

Mereka tu lah yang banyak tolong kita masa kita terkial-kial.

Contoh lah kan. Dulu, kita ni susah. Duduk ramai-ramai dalam rumah buruk. Walaupun buruk, tapi kita hepi je. 

1 rumah kentut busuk, di wangikan jugak.

Tapi, bila ada je rumah baru, kawan baru, segala kelengkapan cukup, ntah macam mana, kita lupa mereka semua tu. 

Tak tau la nak cakap macam mana LUPA tu boleh datang.

Kalau nak datang jenguk pun, bila ada masalah je. Ye lah, orang baru mana lah tau masalah kita kan?

Mereka yang lama tu lah yang tau masalah kita ni.

Tapi, bila hepi je, hilang. Susah datang. Kalau datang sekadar tunjuk muka pun, sekejap je.

Macam mana kita nak buang sikap macam tu ek?

Yang benar,

............................
(Insan yang di terlupakan)



Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

7 comments

Write comments
10 July 2015 at 12:51 delete

kalau yang perangai mudah lupa gitu, tepuk dada tanya hati.. hee~ dalam bahasa mudah faham, kacang.. ( tetiba nak nyanyi macam david teo plak.. ) haish.. mintak dijauhkan.. aamiin..

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
10 July 2015 at 15:01 delete

Siapalah yang suka kentut tu

Reply
avatar
Index Apk
AUTHOR
10 July 2015 at 17:11 delete

saya masih muda pun masih bisa lupa

Reply
avatar
10 July 2015 at 20:57 delete

rasanya kentut tu wangi :p

Reply
avatar
10 July 2015 at 21:00 delete

yang benar,

kembar kebenaran.

#lawakbenar

Reply
avatar
Maria Firdz
AUTHOR
11 July 2015 at 06:21 delete

Lumrah manusia... Tapi boleh diatasi dengan iman dan doa... Mgkin kawan kita tak pernah lupakan kita dalam doanya walaupun dia tak pernah berhubung dengan kita... Selagi kita buat baik dgn orang... Insha Allah... Kebaikan juga yg kita terima...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.