Maksud Made in P.R.C





Maksud Made in P.R.C

Maksud Made in P.R.C

Ramai tak tahu maksud Made in P.R.C

Semalam macam biasalah, aktiviti orang bujang lepak kat Alamanda bersama Mama Harraz. Baru remaja. Tak gittew?

So, masa survey barangan gadis-gadis di Aeon Big, Mama Harraz pun tanya. "PRC ni apa?"

Masa tu Abe We dengan pantas menggunakan kepakaran dalam bidang Geografi Tingkatan 3 segera menjawab "People Republic of China kot."

Itu memang jawapan super spontan geografi tingkatan 3 dari Abe We. Sebab Abe We pernah menggoogle map ternampak perkataan People Republic of China dekat atas map tu. 

Lepas tu Abe We try search lagi sekali bagi mengkompemkan jawapan bernas Abe We tadi.

"Made in PRC" means "made in the People's Republic of China."Historically, products manufactured in this nation bore the inscription "made in China." Beginning in 2013, the use of "made in PRC" is becoming ever more common on products manufactured in that Asian nation
Chinese manufacturers have stopped using "made in China" labels on clothes sold in Japan in an effort to improve sales, it's reported.
Instead, clothes are being labelled "made in PRC" - the People's Republic of China - because many Japanese customers don't know what this stands for, the website says
Some import and export analysts suggest that China is making this change as means of improving its "brand." Some people perceive a label bearing "made in China" to be indicative of lower-quality or even counterfeit merchandise. China is a major manufacturer due to cheap labor costs and its generally lax regulatory environment when it comes to producing goods


sumber:

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-30694663
http://www.ask.com/geography/made-prc-mean-c83d5d2196bed6f1



Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Maria Firdz
AUTHOR
29 July 2015 at 18:15 delete

Oo.. Baru tahu.. Thanks sharing..

Reply
avatar
Nadia Johari
AUTHOR
29 July 2015 at 19:50 delete

hahaha..baru tau jugak

Reply
avatar
suhaila Johar
AUTHOR
29 July 2015 at 21:42 delete

saya pun baru tahu...biasa duk tulis made in china je..hihi

Reply
avatar
Nur Arifa
AUTHOR
30 July 2015 at 09:43 delete

trima kasihla sebab tulis entry ni...ambe baru tau jugak huhu....china pun nk ade 'branding' ye dak? hehe

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
30 July 2015 at 12:46 delete

Ihikss, Nani pun baru tahu :D

Reply
avatar
29 January 2016 at 19:51 delete

Laa made un chaina jgk ke..cisss

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.