#Cabaran20Hari | Kuih Raya Paling Best





#Cabaran20Hari | Kuih Raya Paling Best

Kuih raya ooo kuih raya....



Bebicara mengenai kuih raya ni, susah plak nak kategorikan kuih raya paling best. Zaman dah moden sekarang, macam-macam kuih ada. Nama pun pelik-pelik.

Terus terang, sekarang ni Abe We tak ada kuih peberet. Kalau masa kecik-kecik cili api dulu ada lah.


Kuih Old Trunk aka Batang Buruk
batang buruk
foto kredit ke alwanizolkifli.wordpress.com

Kuih Tat
resepi tat gulung
foto kredit ke www.e-putra.my


Kuih Putu Kacang
resepi putu kacang
foto kredit ke mforum.cari.com.my

Tapi, dalam banyak-banyak kuih, kuih Krunchy Almond Karamel Mama Harraz, Abe We suka. Ekceli mama harraz jual kuih ni dah 2 tahun. Tapi tahun ni tak dapat jual sebab sibuk dengan rumah baru. 

Bukan mahal pun 1 balang 200gm berharga RM20. Kalau balang besar 300gm berharga RM30. Boleh contact Mama Harraz di 019 3650540

Tapi bagi lah mama harraz masuk rumah baru ye. Kalau tak, memang tak boleh nak masak lah. Gerenti krunchy punya.

Krunchy Almond Karamel

ooooooo....ada lagi kuih yang Abe We suka.

Lupa pulak nak kabo. Tapi kuih ni lain sikit. Sedap di makan masa panas-panas je. Kuihnye panjang-panjang. Ada sayur sikit. Udang sikit. Ada kerang sikit. Memang sedap makan panas-panas. Tambah pulak ada cili jeruk. Pergkhhhh....

Nin dia nak habaq.....

Kuey teow goreng

foto kredit ke http://nota-kembara.blogspot.com/

Memang sedap makan panas-panas kan? Same je bunyinye. Kuih = Kuey.




Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

9 comments

Write comments
Amanda Suria
AUTHOR
9 July 2015 at 13:30 delete

Kuew teow dlm kategory kuih?

Reply
avatar
Mar Mansor
AUTHOR
9 July 2015 at 13:53 delete

gelak lak bab last tu

Reply
avatar
Mirabeads azi
AUTHOR
9 July 2015 at 13:56 delete

aik gambar putu kacang kite samer....kredit pada tuanpunya gambar..hehe

Reply
avatar
9 July 2015 at 14:37 delete

kategori same bunyi...hehehee

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
9 July 2015 at 15:41 delete

Oiiii kuey teow sedapnyaaaa :D

Reply
avatar
khaty aiman
AUTHOR
9 July 2015 at 16:03 delete

kuih batang buruk sedap..sep sikit

Reply
avatar
9 July 2015 at 20:40 delete

kita pun baru habis almond cruncy karamel tu... belum raya dah habis...

kuih la sangat kuey tiow tu kan...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.