#Cabaran20Hari | Amalan berbalas juadah di bulan puasa





#Cabaran20Hari | Amalan berbalas juadah di bulan puasa

Semenjak menjadi warga bandar ni, Abe We dah jarang amalkan tradisi ni.

berbalas juadah di bulan puasa
foto kredit ke www.mstar.com.my
Tapi kalau dekat kampung, tradisi ni ada lagi. Tapi itu pun kalau mak abah Abe We ada dekat rumah. Sekarang ni diorang sibuk dekat kedai. 

Kalau masa Abe We sekolah dulu, memang selalu bertukar/berbalas juadah dengan jiran. Setiap hari kot rasanya. Kadang-kadang, kalau tak dapat balas hari ni, esoknya balas lebih sikit.

Tapi memang syok la tradisi ni. Kita beli 2 barang je, tapi dapat rasa 3 barang. Kan?

Harap-harap, bila duduk banting nanti, tradisi ni wujudlah lagi. Kalau wujud pun, hujung minggu je kot. Sebab hari biasa, confirm semua orang sangkut dalam jem.

Rindu tradisi ni.....



Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
4 July 2015 at 22:09 delete

ingat lagi dulu time kecik2 bila petang je mesti mak mintak tlg hantarkan juada berbuka kat jiran sebelah rumah sikit2 sorang.. huhuu

Saya ada buat segmen. Jemput join http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-by-ms-kejupenyet.html

Reply
avatar
Amanda Suria
AUTHOR
5 July 2015 at 10:37 delete

Jom ler hidupkan semula tradisi ni....

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.