">

#Cabaran20Hari | Amalan berbalas juadah di bulan puasa

/
2 Comments

#Cabaran20Hari | Amalan berbalas juadah di bulan puasa

Semenjak menjadi warga bandar ni, Abe We dah jarang amalkan tradisi ni.

berbalas juadah di bulan puasa
foto kredit ke www.mstar.com.my
Tapi kalau dekat kampung, tradisi ni ada lagi. Tapi itu pun kalau mak abah Abe We ada dekat rumah. Sekarang ni diorang sibuk dekat kedai. 

Kalau masa Abe We sekolah dulu, memang selalu bertukar/berbalas juadah dengan jiran. Setiap hari kot rasanya. Kadang-kadang, kalau tak dapat balas hari ni, esoknya balas lebih sikit.

Tapi memang syok la tradisi ni. Kita beli 2 barang je, tapi dapat rasa 3 barang. Kan?

Harap-harap, bila duduk banting nanti, tradisi ni wujudlah lagi. Kalau wujud pun, hujung minggu je kot. Sebab hari biasa, confirm semua orang sangkut dalam jem.

Rindu tradisi ni.....



Image and video hosting by TinyPic


You may also like

2 comments:

  1. ingat lagi dulu time kecik2 bila petang je mesti mak mintak tlg hantarkan juada berbuka kat jiran sebelah rumah sikit2 sorang.. huhuu

    Saya ada buat segmen. Jemput join http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-by-ms-kejupenyet.html

    ReplyDelete
  2. Jom ler hidupkan semula tradisi ni....

    ReplyDelete