Skinny jeans merbahayakan kesihatan

Skinny jeans merbahayakan kesihatan

Skinny jeans merbahayakan kesihatan

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Ini adalah info terbaru Abe We dapat. Tanpa di sangka-sangka, pemakaian seluar skinny adalah merbahaya kepada kesihatan kita.

Menurut info dari pelbagai sumber, seluar yang menjadi trend sekarang ini, boleh menyebabkan penyakit berkaitan saraf kaki dan juga lutut.

Telah terjadi 1 kes di mana seorang wanita tidak boleh bergerak selama 4 hari kerana masalah saraf kaki, pada buku lali dan juga pada pehanya.

Wanita itu sebelumnya telah menolong keluarganya berpindah. Dia mencangkung terlalu lama untuk membersihkan almari. Akibat dari itu, dia tidak boleh bergerak.

Daripada pemeriksaan doktor, ianya di sebabkan oleh seluar skinny yang di pakainya menjadi terlalu ketat dan otot-ototnya tidak boleh mengembang dan menguncup seperti azali.

Trend seluar skinny ini memang semakin popular kebelakangan ini. Tidak kira lelaki atau perempuan, rata-rata ramai yang memilih seluar skinny.

Dan percayalah, hampir 100% pemakai seluar skinny tidak tahu hal ini dan kes ini agak terpencil.

Oleh itu, bertukarlah kita kepada seluar yang lebih selesa.


sumber:
http://jnnp.bmj.com/content/early/2015/05/27/jnnp-2015-310628.full
http://edition.cnn.com/2015/06/23/health/skinny-jeans-nerve-damage/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3135299/Careful-girls-skinny-jeans-health-hazard-Doctors-highlight-case-woman-35-spent-four-days-hospital-trousers-tight-cut-circulation-feet.html



Image and video hosting by TinyPic

5 comments

avatar

Pakai ikut keselesaan lah jugak, dah tahu nak buat kerja berat pi pakai seluar ketat buat apa.

Balas
avatar

haah. kalau pkai skinny susah nk cangkung. akan rse sakit dekat pelipatan lutut.

Balas
avatar

Nama pun skinny, memang ketat habis lah seluar tu kat kaki. Bahaya juga rupanya.

Balas
avatar

bahaya ek? patutlah selau skt kaki..haha

Balas
avatar

kawan dayah ada buat artikel tentang isu ni,

Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.