Edit blog menggunakan Inspect Element





Edit blog menggunakan Inspect Element

Asssalamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat datang ke tutorial ringkas pada petang yang mendung ini. Hari ini, Abe We nak ajar cara ringkas untuk menghilangkan gambar tertentu pada blog setelah kita memuatnaik template terbaru.

Sebagai contoh, Abe We menolong blog +aRz MoHa  iaitu http://www.arzmoha.com/


Di dalam blog http://www.arzmoha.com/ terdapat gambar seorang lelaki kacak yang tidak di kenalpasti gerangannya, umurnya, tarikh lahirnya dan juga tanda lahirnya. Oleh sebab itu, kita harus menyahkan dia dari template ini.

Cara-cara menggunakan Inspect Element

Bagi mereka yang kurang biasa, mungkin cara ini susah. Tapi percayalah, cara ini senang sahaja. Sehinggakan semasa anda makan ais krim Malaysia yang berharga RM0.20 tanpa di kenakan GST, anda masih mampu menggunakan teknik Inspect Element ini. 

1. Pointkan tetikus anda di gambar yang anda ingin remove itu dan right click. Kemudian klik pada Inspect Element.


2. Setelah kita klik pada Inspect Element, akan keluar coding di bawah ni. Perhatikan pada tulisan yang telah di highlightkan secara automatik oleh Inspect Element. Code itu adalah sumber gambar ini.



3. Untuk memastikan ianya betul, gerakkan tetikus pada code yang di highlightkan itu.



4. Sekarang, kita perlukan kod sumber atau source code gambar itu untuk kita mengenalpasti di mana ianya di letakkan. Gerakkan tetikus ke "src=xxxxx" dan kemudian double click tetikus anda dan copy.



5. Pergi ke dashboard>template>edit HTML>tekan CTRL+F dan pastekan code tadi seperti di bawah dan tekan enter. Sesudah itu, akan terjumpa code yang sama seperti apa yang kita paste tadi dan kita boleh delete terus.




Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Papaglamz
AUTHOR
2 June 2015 at 16:34 delete

Fuyyoo abe we.. Macam tu jer.. Main delete2..

Reply
avatar
2 June 2015 at 23:59 delete

selalu jugak buat cara ni :)

Reply
avatar
khaty aiman
AUTHOR
3 June 2015 at 10:14 delete

tak pernah cuba..lagipun baru tahu ja..good sharing ewan

Reply
avatar
Mrs. A
AUTHOR
4 June 2015 at 12:01 delete

Belum pernah mengalami masalah cenggini lagi.
Tapi kalau ada pun, macam tak confident jer... nak delete huhuuhuu...

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
4 June 2015 at 15:59 delete

terima kasih kerana mempromosikan RCC Stevia Sweetner di situ....
hikk hikk hikkk.... :)

apapun nice tutorial ni Ewan.. simple je ekk cara nak nyahkan "mat salah" tu.. hehehehe.. baru lah aRz leh bercuti dgn aman damai lepas ni... :p

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.