#Cabaran20Hari | Menu Wajib Bulan Puasa





#Cabaran20Hari | Menu Wajib Bulan Puasa

Hari ke-4 #Cabaran20Hari, kita bercerita pasal menu wajib berbuka puasa. Lain belalang, lain padang, lain padang, lain bola, lain bola, lain player salah pantun sudah.....

Foto kredit to amysheera.com

Berbicara  mengenai menu wajib berbuka puasa ni, kalau nak ikutkan hati, macam-macam menu nak di jadikan menu wajib.

Tapi kali ni, Abe We nak kongsi menu yang super duper handal bila kita berbuka puasa. Kalau pekena menu ni, confirm memang puas.

Resipinya mudah sangat. Bahkan budak sebaya Upin dan Ipin pun boleh melakukannya. 

Nak tak kalau Abe We kongsikan resipi Murtabak Cheese macam dalam blog Amysheera? (Abe We yang orang Johor ni pun tak pernah makan lagi!!!!)

Okok. Ni resipi wajib Abe We bersempena Ramadhan. Tapi kena rahsiakan resipi ni ye. Sebab, resipi ni turun temurun. Bukan senang nak dapatkan resipi ni. Untuk dapatkan resipi ni, ikuti cara yang di sediakan di bawah ini.

Mula-mula, ambil cerek dan tadahkan air di dalamnya. Bila sudah penuh, tutup paip air. Bagi mereka yang menggunakan cerek elektrik, masak gunakan elektri. Bagi yang menggunakan dapur gas, sila masak dengan dapur gas.

Kemudian, bila air sudah mendidih, tutup dapur gas tadi.

Ambil mug atau gelas. Tuangkan air panas tadi sebanyak suku gelas/mug.

Kemudian campurkan dengan air masak biasa bagi mendapatkan suhu suam-suam.

Pastikan air tadi di sediakan 5-10 minit sebelum waktu berbuka.

Apabila azan sudah berkumandang, boleh berbuka dengan air suam dahulu.

Sekian, menu wajib Abe We untuk bulan Ramadhan. Jumpa kita pada episod yang akan datang




Intro
Erti puasa
Pengalaman sahur
Hidangan sahur paling ringkas


Image and video hosting by TinyPic
Previous
Next Post »

9 comments

Write comments
saye niza
AUTHOR
30 June 2015 at 15:29 delete

Adehhhh. terkenang martamak muar. Sejak kawen org muar ni nak mertabak muarrrr jerk huhu. sobss. jauh pulakk. Raya nanti mesti kedai tutuppp. T_T Posto posto kesiniii huhu

Reply
avatar
Maria Firdz
AUTHOR
30 June 2015 at 16:40 delete

Nice resepi... Blh cuba juga nanti ni..

Reply
avatar
30 June 2015 at 17:06 delete

resipi dapat hadam dengan pantas, t.kasih abe we...tapi tang mana lekat lekit tuuu..nak jgak tau, semalam tgk murtabak cheese dlm tv ..

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
30 June 2015 at 19:19 delete

Sedapnyaaa lahai :)
terima kasih efg sebab bagi sokongan pada Nani. In sha allah sikit2 saya cuba bina balik semangat yang hilang. :)

Reply
avatar
kisah earty
AUTHOR
30 June 2015 at 22:07 delete

teringin nk makan hat ni tp tak jmpa lg kt mane..sob sob

Reply
avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
1 July 2015 at 06:57 delete

Murtabak amy di curikkk hahaha..ganazzz gak menu ewan eaaa huhuhu

Reply
avatar
Diana Rashid
AUTHOR
1 July 2015 at 14:05 delete

hahahah...itu resepi anak saya pun tau..kalau suka boeh tambah milo 2 sudu dan susu 1 sudu..lebih sedap kalau ada ais.hehe

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
2 July 2015 at 13:25 delete

poie blog FR den terkono..
poie blog Ewan pun den terkono jugaakkk....!!

maleh la nak poie mano2 blog laei dah..
nyampahhhsssss... :p

Reply
avatar
adk dayah
AUTHOR
2 July 2015 at 23:15 delete

>_< tekanan..dengan enuh ketekunan orang baca tetiba nak cerita pasal air suam jer..

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.