Denda, Penjara Jika Tidak Solat Jumaat Di Kedah





Denda, Penjara Jika Tidak Solat Jumaat Di Kedah

Alhamdulillah. Sejuk bila dengar berita dari IKIM fm pagi tadi. Susah nak jumpa negeri yang berani buat peraturan macam ni. Moga-moga semua negeri boleh buat peraturan macam ni dan jangalah kita yang lelaki terpaksa pergi masjid sebab takut kena denda.

Denda, Penjara Jika Tidak Solat Jumaat Di Kedah

Peraturan baharu denda dan penjara jika tak solat Jumaat tiga kali berturut mulai 1 Jun 2015 di Kedah. Pihak Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) kini menguatkuasakan peraturan baharu dimana umat Islam Lelaki yang ponteng solat Jumaat tiga kali berturut boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000 dan Penjara tidak melebihi 6 Bulan atau kedua-duanya sekali. Orang awam yang ingin melaporkan individu tidak solat Jumaat boleh dapatkan borang aduan ketidakhadiran solat Jumaat di pejabat-pejabat agama daerah Kedah dan maklumat pelapor akan dirahsiakan.
Denda & Penjara Tak Solat Jumaat Mulai 1 Jun 2015 Kedah
  • Denda: Tidak melebihi RM1,000
  • Penjara: Tidak melebihi 6 Bulan
Cara Buat Aduan Umat Islam Lelaki Tidak Solat Jumaat
Orang awam yang ingin melaporkan individu tidak solat Jumaat boleh mengisi borang aduan ketidakhadiran solat Jumaat di pejabat-pejabat agama daerah Kedah. Keputusan mengenakan hukuman adalah berdasarkan pemerhatan saksi terdekat yang melihat individu tersebut tidak pernah solat Jumaat. Turut dimaklumkan bahawa maklumat pelapor akan dirahsiakan.
Denda, Penjara Jika Tidak Solat Jumaat Di Kedah



sumber: melvister.com , 

Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
Nurul Shahira
AUTHOR
12 May 2015 at 10:30 delete

Alhamdulillah, bagus buat macam ni. Fair kepada semua orang. Biar mula-mula rasa terpaksa, lama-lama bertukar kepada kerelaan diri sendiri bersolat jumaat :)

Reply
avatar
Nik Ainaa
AUTHOR
14 May 2015 at 22:21 delete

harap seluruh Malaysia dpt buat camni. dan jgn pula ada yg bantah. yg bantah tu nmpk sgt lah.....

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.