How to upload blog template





How to upload blog template

Entri ini adalah atas permintaan pasukan gerak khas berhaluan sederhana #efg

How to upload blog template

Cara memilih template blog

Sebenarnya banyak website yang provide free blog template. Tapi atas kecanggihan teknologi, kehenseman sesebuah blog akan terletak di mana ia di baca, samada di pc, handphone ataupun tab. Dan kehenseman sesebuah blog akan terserlah apabila ketiga-tiga medium ini boleh di baca sama seperti apa yang tertera di PC. Dan template itu di kenali sebagai Responsive Template.

Contoh Responsive Blog Template.

Seperti contoh di atas, kelihatan blog yang mempunyai paras rupa yang menawan. Antara template yang paling famous dan di pakai ramai yang mempunyai kemesraan SEO yang tinggi ialah template dari Catatan Info. Tapi kali ni abe we hendak berkongsi satu lagi website yang provide template blog iaitu http://www.kaizentemplate.com/. Blog ini juga mempunyai template yang boleh tahan cantik dan mempunyai template responsive. Tapi jika anda tidak menjumpai template yang anda kehendaki, anda boleh sahaja search di google.

Cara membina blog

Cara membina dummy blog

Sebaik-baiknya, dan bagi menyelamatkan blog kita, kita mulakan dengan membina blog tak rasmi yang mana ia bertujuan untuk menguji template baru kita. Blog tidak rasmi ini juga di kenali sebagai dummy blog.

1. Klik New Blog


2. Isikan maklumat yang di perlukan.


Langkah-langkah menukar template

1. Pergi ke website yang kita hendak download templatenya. Lakukan carian berkenaan template jenis Responsive.



2. Pilih template yang di kehendaki dan download template menggunakan samada Googledrive atau Dropbox. Tapi kita pilih kaedah Googledrive.



3. Gerakkan tetikus ke atas dan klik butang download.



4. Template yang telah di download telah di compress dan kita perlu un-zip



5. Jika menggunakan google chrome, file template berada di kiri bawah browser. Right click pada file itu dan klik Show in folder.



4. Setelah itu, satu folder akan terbuka. Right Click pada file template itu dan pilih Extract to here.



5. Pastikan file template dengan gambar bumi berwarna hijau ada setelah kita un-zip file template tadi.



6. Pergi ke dashboard blog, pergi ke dummy blog kita dan pilih Template



7. Klik Backup/Restore



8. Jika kita menggunakan dummy blog, kita terus ke anak panah merah. Tetapi bila kita menggunakan blog rasmi kita, kita perlu simpan template asal kita dengan klik Download full template agar template asal kita terjamin keoriginalannya.



9. Setelah klik Choose File, pergi ke folder template yang kita download tadi dan klik pada file yang mempunyai logo bumi berwarna hijau dan klik butang Open.



10. Pastikan file yang kita buka tadi tertera namanya seperti pada anak panah biru. Kemudian kita Upload.



11. Setelah berjaya, akan kelihatan thumbnail wajah baru template kita seperti anak panah merah. Kemudian, klik View Blog bagi melihat rupa paras blog kita sepenuhnya.



12. Inilah wajah terbaru blog kita. Jika anda berpuas hati, maka aplikasikannya pada blog rasmi anda. Jika masih belum berpuas hati, sila pilih  template yang lain pula.

Entri selepas ini akan menceritakan bagaimana kita mahu edit blog kita mengikut citarasa kita dengan menggunakan gambar kita, navigation bar kita dll.



Previous
Next Post »

13 comments

Write comments
syira yaya
AUTHOR
6 April 2015 at 18:11 delete

boleh buat ni :) :)

Reply
avatar
Anizz Annisa
AUTHOR
6 April 2015 at 18:21 delete

oriteee..nak buat dummy blog dulu la.. nak try test tengok :D

Reply
avatar
anajingga
AUTHOR
6 April 2015 at 19:22 delete

erm kak ana nampak jingga jinggu di sana, blog siapa kah itu wahai ewan huhu :)

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
6 April 2015 at 20:07 delete

macam nak try buat je. hikssss :D

Reply
avatar
Cik Iput
AUTHOR
6 April 2015 at 22:48 delete

boleh try buat ...tq

Reply
avatar
6 April 2015 at 23:25 delete

time kasih tunjuk ajar.. :)

Reply
avatar
Cik Candy
AUTHOR
7 April 2015 at 06:14 delete

wah macam menarik jep nie.... nak try buat juga lah...
Thanks abe wan

Reply
avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
7 April 2015 at 16:24 delete

Menarik sebab dah buat tutorial camni lagi nampak gempak kan..Sungguh hebat hebat..Memang senang belajar cara ni..Dah buat dah tapi sampai jer kat upload file fuhhhh nak kena UNZIPPED tu tak boleh la pulak huhuhu..Sabor jer laaa...Huhuhu .. Singgah dari #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
7 April 2015 at 19:27 delete

ingatkan Ewan buatkan design blog untuk kak ana tadi... hehehehe.. :)

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
7 April 2015 at 19:28 delete

nampak macam senang tu...
Insya-Allah nanti bila free2 skit kita try ekk....

tQ ewan... :)

Reply
avatar
8 April 2015 at 17:51 delete

Part upload template mmg cn terer,bab edit blk tu yg bikin nangis

Reply
avatar
Fendi Rocka
AUTHOR
15 April 2015 at 21:20 delete

bismillahirahmannirahim...

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.