How to score 100% SEO at chkme.com





How to score 100% SEO at chkme.com

Rata-rata pengendali blog tidak menyedari akan kepentingan skor Search Engine Optimization (SEO). Dengan adanya skor 100% SEO di dalam blog, ia akan memberi implikasi yang baik untuk blog anda. Bagi yang tertanya-tanya apakah implikasinya atau kebaikannya, anda boleh search di Google atau abe we akan terangkannya kemudian di entri lain. 

How to score 100% SEO at chkme.com

Tujuan entri ini di terbitkan adalah kerana kemunculan pasukan gerak khas berhaluan sederhana iaitu #exchangefeedgroup yang menyatupadukan blogger-blogger di alam semesta untuk berkongsi rahsia, resipi, teknik, pengalaman dan banyak lagi ilmu-ilmu blog termasuk juga ilmu-ilmu alam, geografi, it, teknologi dll. (merepek sudah)

Kembali kita ke tajuk kita "How to score 100% SEO at chkme.com". Kita mulakan langkah demi langkah.

Teknik mendapatkan skor 100% SEO

How to score 100% SEO at chkme.com

Untuk menyemak skor SEO blog anda, boleh klik gambar di atas atau pergi ke https://chkme.com/

Langkah-langkah menyemak



1. Masukkan url blog tanpa http://


2. Tekan butang Check SEO Score


3. Tunggu sekejap


4. Scroll ke bawah. Tengok skor anda. Bergantung kepada template yang di gunakan. Ada pelbagai skor dari pelbagai template.


5. Lihat Heading. Biasanya skor SEO terganggu oleh ketiadaan maklumat dari tag H1. 

Langkah-langkah edit blog

Setelah anda semak segalam kekurangan SEO skor di blog, mari kita edit blog kita bagi mendapatkan skor 100%.


1. Pergi ke dashboard blog > template > dan klik Edit HTML


2. Akan terpapar pelbagai coding di sini.


3. Pergi ke <head> dan tekan butang Enter di keyboard dan buatkan jarak sedikit di bawah <head>.


4. Copy dan paste kod di bawah ini dan letakkan di bawah <head>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/><meta content='blogger' name='generator'/><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;favicon.ico&quot;' rel='icon' type='image/x-icon'/><link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default?alt=rss&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - RSS&quot;' rel='alternate' type='application/rss+xml'/><link expr:href='&quot;http://www.blogger.com/feeds/&quot; + data:blog.blogId + &quot;/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/></b:if><link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='openid.delegate'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'><meta content='noindex' name='robots'/></b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><title> <data:blog.title/>Nama Blog Anda</title><meta content='Deskripsi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title></b:if></b:if><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'><meta content='Deskrisi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><meta content='Kode Verifikasi Alexa' name='alexaVerifyID'/><meta content='Kode Verifikasi Google' name='google-site-verification'/><meta content='Kode Verifikasi Bing' name='msvalidate.01'/><meta content='https://plus.google.com/+JamaluddinMuhammadJe' name='author'/></b:if>

Edit tulisan yang berwarna merah sesuai dengan apa yang anda miliki.

5. Semak semula skor anda di https://chkme.com/. Jika sudah 100%, maka, tahniah. Tapi jika belum, terdapat masalah di tag H1. Apa itu tag H1 dan cara mengatasinya?


Cara ubah/edit tag H1

1. Pergi ke dashboard dan pilih layout.


2. Klik Edit pada Header dan akan keluar pop up Configure Header. Pilih opsyen Behind title and description.

3. Semak semula skor anda di https://chkme.com/.

4. Jika masih belum mendapatkan skor 100% lagi, pergi semula dari langkah 1 - 2. Isikan Blog Description dan tekan butang Save.

5. 3. Semak semula skor anda di https://chkme.com/.
Previous
Next Post »

29 comments

Write comments
Inani Hazwani
AUTHOR
3 April 2015 at 12:48 delete

yeahhh abang ewan dah start bukak kelas SEO. hehehe

Reply
avatar
Anizz Annisa
AUTHOR
3 April 2015 at 13:03 delete

terbaikkk abg wann... :D

Reply
avatar
syira yaya
AUTHOR
3 April 2015 at 13:40 delete

syira baru nak buat seo ni..hehe ;)

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
3 April 2015 at 14:15 delete

"pasukan gerak khas berhaluan sederhana" ...kikikikikii.. ada2 je Ewan ni tau..

gerak..gerak..khas..!! gerak.. gerak khas...!! tetiba lagu drama Gerak Khas pula kedengaran.. lepas ni berhaluan laju dan pecut pulak tau Ewan........!! ngeeee... :p

Reply
avatar
Mirabeads azi
AUTHOR
3 April 2015 at 14:18 delete

baru nak cuba nihh ..

Reply
avatar
anajingga
AUTHOR
3 April 2015 at 15:07 delete

ahli2 EFG memang power rangers lah semua... Tahniah..

Reply
avatar
3 April 2015 at 17:31 delete

good , pcl belajar dgn ewan..t.kasih mintak halakan ilmu seo

Reply
avatar
3 April 2015 at 17:39 delete

bestkn nama pasukan kita...hahahaa

Reply
avatar
3 April 2015 at 17:40 delete

xblh kedekut ilmu pcl. mati seksa nnt. ahahhahaha

Reply
avatar
3 April 2015 at 17:40 delete

siap ada gambar ni. ok kot. snang fhm skit

Reply
avatar
Cik Candy
AUTHOR
3 April 2015 at 19:11 delete

Terbaikkk laaa abg wan punya tuto... serius tersangat-sangat fahamm. :)
TQ abg wan
#ExchagneFeedGroup

Reply
avatar
3 April 2015 at 20:09 delete

yessssza.. hahaa tuto nie menjadi.. dah 100%.. thanks abg wan

Reply
avatar
Ummul Azkee
AUTHOR
4 April 2015 at 02:50 delete

hm...pening jugekk nihhh

Reply
avatar
Eny Abdullah
AUTHOR
4 April 2015 at 10:56 delete

go go power rangers!!!! heheheh

Reply
avatar
kisah_hearty
AUTHOR
4 April 2015 at 12:51 delete

terima kasih bg tips yg sangat jelas :).. alhamdulillah SEO sy dah meningkat.. :)

Reply
avatar
kisah_hearty
AUTHOR
4 April 2015 at 14:44 delete

terima kasih bg tips yg sangat jelas :).. alhamdulillah SEO sy dah meningkat.. :)

Reply
avatar
5 April 2015 at 20:52 delete

kalo buat sendri must pening jugak nih..hihi

Reply
avatar
6 April 2015 at 08:10 delete

senang je shamiera. just folo. insya allah blh kot. mula2 mmg pening. tapi bila da bjaya, mst mudah.

Reply
avatar
6 April 2015 at 08:11 delete

pening sikit je. tapi bila dah berjaya, mst jadi hebat lepas tu

Reply
avatar
8 April 2015 at 17:52 delete

Terbaik ewan!! Thanks ye jadikan blog cn 100% mesra seo

Reply
avatar
ahkak gojes
AUTHOR
13 April 2015 at 11:45 delete

tq dgn tutorial ni..benar2 byk membantu...

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
28 April 2015 at 14:11 delete

peeewitttt tutorial yang sangat berguna. memang best tutorial 100% seo at chkme

Reply
avatar
6 May 2015 at 00:47 delete

Trima kasih Abg Ewan atas kod tersebut... SEO along da 100%..tggl ltak kod verifikasi alexa, google ngan bing je... :)

Reply
avatar
15 May 2015 at 16:08 delete

terima kasih ewan.. dah 100%.

Reply
avatar
siti mdish
AUTHOR
21 May 2015 at 12:13 delete

wahh terima kasih sgt.bg tip yg sgt jelas..step by step..dpt 100%..tq ;)

Reply
avatar
Reena Sidek
AUTHOR
3 June 2015 at 19:06 delete

Tq ewan.. menjadi... alhamdulillah sgt membantu.. :)

Reply
avatar
15 June 2015 at 13:34 delete

TQ. dah buat. Dah 100%. Tq again.

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.