">

How to score 100% SEO at chkme.com

/
34 Comments

How to score 100% SEO at chkme.com

Rata-rata pengendali blog tidak menyedari akan kepentingan skor Search Engine Optimization (SEO). Dengan adanya skor 100% SEO di dalam blog, ia akan memberi implikasi yang baik untuk blog anda. Bagi yang tertanya-tanya apakah implikasinya atau kebaikannya, anda boleh search di Google atau abe we akan terangkannya kemudian di entri lain. 

How to score 100% SEO at chkme.com

Tujuan entri ini di terbitkan adalah kerana kemunculan pasukan gerak khas berhaluan sederhana iaitu #exchangefeedgroup yang menyatupadukan blogger-blogger di alam semesta untuk berkongsi rahsia, resipi, teknik, pengalaman dan banyak lagi ilmu-ilmu blog termasuk juga ilmu-ilmu alam, geografi, it, teknologi dll. (merepek sudah)

Kembali kita ke tajuk kita "How to score 100% SEO at chkme.com". Kita mulakan langkah demi langkah.

Teknik mendapatkan skor 100% SEO

How to score 100% SEO at chkme.com

Untuk menyemak skor SEO blog anda, boleh klik gambar di atas atau pergi ke https://chkme.com/

Langkah-langkah menyemak



1. Masukkan url blog tanpa http://


2. Tekan butang Check SEO Score


3. Tunggu sekejap


4. Scroll ke bawah. Tengok skor anda. Bergantung kepada template yang di gunakan. Ada pelbagai skor dari pelbagai template.


5. Lihat Heading. Biasanya skor SEO terganggu oleh ketiadaan maklumat dari tag H1. 

Langkah-langkah edit blog

Setelah anda semak segalam kekurangan SEO skor di blog, mari kita edit blog kita bagi mendapatkan skor 100%.


1. Pergi ke dashboard blog > template > dan klik Edit HTML


2. Akan terpapar pelbagai coding di sini.


3. Pergi ke <head> dan tekan butang Enter di keyboard dan buatkan jarak sedikit di bawah <head>.


4. Copy dan paste kod di bawah ini dan letakkan di bawah <head>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/><meta content='blogger' name='generator'/><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;favicon.ico&quot;' rel='icon' type='image/x-icon'/><link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl + &quot;feeds/posts/default?alt=rss&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - RSS&quot;' rel='alternate' type='application/rss+xml'/><link expr:href='&quot;http://www.blogger.com/feeds/&quot; + data:blog.blogId + &quot;/posts/default&quot;' expr:title='data:blog.title + &quot; - Atom&quot;' rel='alternate' type='application/atom+xml'/></b:if><link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/><link expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='openid.delegate'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'><meta content='noindex' name='robots'/></b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><title> <data:blog.title/>Nama Blog Anda</title><meta content='Deskripsi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><title><data:blog.pageName/> ~ <data:blog.title/></title></b:if></b:if><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'><meta content='Deskrisi Blog Anda' name='description'/><meta content='keyword1,keyword2' name='keywords'/><meta content='Kode Verifikasi Alexa' name='alexaVerifyID'/><meta content='Kode Verifikasi Google' name='google-site-verification'/><meta content='Kode Verifikasi Bing' name='msvalidate.01'/><meta content='https://plus.google.com/+JamaluddinMuhammadJe' name='author'/></b:if>

Edit tulisan yang berwarna merah sesuai dengan apa yang anda miliki.

5. Semak semula skor anda di https://chkme.com/. Jika sudah 100%, maka, tahniah. Tapi jika belum, terdapat masalah di tag H1. Apa itu tag H1 dan cara mengatasinya?


Cara ubah/edit tag H1

1. Pergi ke dashboard dan pilih layout.


2. Klik Edit pada Header dan akan keluar pop up Configure Header. Pilih opsyen Behind title and description.

3. Semak semula skor anda di https://chkme.com/.

4. Jika masih belum mendapatkan skor 100% lagi, pergi semula dari langkah 1 - 2. Isikan Blog Description dan tekan butang Save.

5. 3. Semak semula skor anda di https://chkme.com/.


You may also like

34 comments:

  1. yeahhh abang ewan dah start bukak kelas SEO. hehehe

    ReplyDelete
  2. syira baru nak buat seo ni..hehe ;)

    ReplyDelete
  3. "pasukan gerak khas berhaluan sederhana" ...kikikikikii.. ada2 je Ewan ni tau..

    gerak..gerak..khas..!! gerak.. gerak khas...!! tetiba lagu drama Gerak Khas pula kedengaran.. lepas ni berhaluan laju dan pecut pulak tau Ewan........!! ngeeee... :p

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. siap ada gambar ni. ok kot. snang fhm skit

      Delete
  5. ahli2 EFG memang power rangers lah semua... Tahniah..

    ReplyDelete
  6. good , pcl belajar dgn ewan..t.kasih mintak halakan ilmu seo

    ReplyDelete
    Replies
    1. xblh kedekut ilmu pcl. mati seksa nnt. ahahhahaha

      Delete
  7. Terbaikkk laaa abg wan punya tuto... serius tersangat-sangat fahamm. :)
    TQ abg wan
    #ExchagneFeedGroup

    ReplyDelete
  8. yessssza.. hahaa tuto nie menjadi.. dah 100%.. thanks abg wan

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. pening sikit je. tapi bila dah berjaya, mst jadi hebat lepas tu

      Delete
  10. go go power rangers!!!! heheheh

    ReplyDelete
  11. terima kasih bg tips yg sangat jelas :).. alhamdulillah SEO sy dah meningkat.. :)

    ReplyDelete
  12. terima kasih bg tips yg sangat jelas :).. alhamdulillah SEO sy dah meningkat.. :)

    ReplyDelete
  13. kalo buat sendri must pening jugak nih..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je shamiera. just folo. insya allah blh kot. mula2 mmg pening. tapi bila da bjaya, mst mudah.

      Delete
  14. Terbaik ewan!! Thanks ye jadikan blog cn 100% mesra seo

    ReplyDelete
  15. tq dgn tutorial ni..benar2 byk membantu...

    ReplyDelete
  16. peeewitttt tutorial yang sangat berguna. memang best tutorial 100% seo at chkme

    ReplyDelete
  17. Trima kasih Abg Ewan atas kod tersebut... SEO along da 100%..tggl ltak kod verifikasi alexa, google ngan bing je... :)

    ReplyDelete
  18. wahh terima kasih sgt.bg tip yg sgt jelas..step by step..dpt 100%..tq ;)

    ReplyDelete
  19. Tq ewan.. menjadi... alhamdulillah sgt membantu.. :)

    ReplyDelete
  20. TQ. dah buat. Dah 100%. Tq again.

    ReplyDelete
  21. Baru lepas buat..yeay, dpt 100%

    ReplyDelete
  22. Tq abe we tolong cik mijah dapat 100%

    ReplyDelete
  23. Perkongsian yang hebat..
    AM pun baru 95% nie..
    Kena try buat sampai 100% nie..


    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete