How to register Google Analytics

How to register Google Analytics

How to register Google Analytics

Apa itu Google Analytics


Google Analytics ialah satu aplikasi percuma dari google bagi pemilik laman web dan juga blog yang mana Google Analytics boleh memberikan report berkenaan laman web atau blog merangkumi data pengunjung, data paparan halaman atau page views, data dari mana pengunjung datang dan pelbagai data lagi.

Google Analytics adalah sangat penting kerana pemilik laman web atau blog boleh melihat Unique Visits atau UV yang mana ia dapat memberikan data tepat jumlah pengunjung dan UV ini amat di perlukan oleh pengiklan di luar bagi melihat prestasi sesebuah laman web atau blog. 

Cara mendaftar Google Analytics


2. Sign in (jika sudah memiliki akaun google) atau Create new account (jika tidak miliki akaun google)


3. Sign in


3. Tekan butang Sign up


4. Isikan maklumat seperti di bawah dan tekan butang biru (Get tracking ID)


5.  Tekan butang I Accept


6. Copy tracking id seperti di bawah


7. Buka dashboard blog. Pergi ke Templates>Edit Html. Paste tracking id tadi di bawah <head> dan save template.


8. Buka semula Google Analytics dan pergi ke Reporting untuk mencari pelbagai data di sebelah kiri.
Untuk mencari data Unique Visits, pergi ke Audience>Overiew. Di sebelahnya terdapat satu line biru seperti di bawah dan terdapat kotak kecil di bawah Overview. Anda boleh tukar kepada Users untuk melihat UV atau Session untuk melihat Page View atau apa sahaja di situ


Google Analytics di peranti telefon

Google Analytics juga telah melancarkan aplikasi nya di telefon https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.giant&hl=en. Anda boleh pergi ke Google Play dan taipkan Google Analytics.

16 comments

avatar

238user??? bapak lahhh! hebat nyaaa!

Balas
avatar

tu orang lain punya..heheheee

Balas
avatar

erm nice sharing mr wayne :)

Balas
avatar
Balas
avatar

terbaik abang ewan :D

Balas
avatar
Balas
avatar
Balas
avatar
Balas
avatar
Balas
avatar

hehehehehe.... teringat dulu2 terikut ajaran sesat pasal GA ni.. nasib baik cikgu2 kat #EFG tolong betulkan jalan yg sesat... hehehehehe...

tQ cikgu2 #EFG... :)

Balas
avatar

Gd info... Thanks... :)

Balas
avatar

info bagus... kak eny suka layout blog ewan ni, kemas dan simple... mana nak dpt template mcm ni ye

Balas
avatar

terbaikkk abe we..teruskan buat tuto ye.. senang chegu kebenaran nak explain.. :)

Balas
avatar

saya buat sambil tengok ni sambil m whatsapp iwe.... tq iwe.... brotherhood.... hheheheheh

Balas
avatar

terima kasih.. syima nak try buat..

Balas
avatar
Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.