Cara edit template - edit panel navigasi





Cara mengedit template

Setelah kita berjaya mengubah template kita, kini tiba masanya berhari raya, kita mengedit atau mengubah suai template kita mengikut cita rasa kita. Apa yang kita perlu mulakan ialah dengan mengenalpasti Labels yang hendak di gunakan di muka hadapan blog kita. Selain itu teknik SEO juga boleh di praktikkan dengan menggunakan kaedah Heading, Sub Heading, Minor Heading dan juga Customs Permalink seperti di bawah.



Edit panel navigasi

Di bab pertama ini, kita akan cuba menukar panel navigasi yang berada di halaman utama kita yang memudahkan pencarian oleh pengunjung.


Apa itu panel navigasi?

Panel navigasi di gunakan bagi memendekkan pencarian sesuatu entri di dalam blog. Untuk mengenalpasti panel navigasi amatlah mudah. Di panel itu terletak perkataan Home, Features, Freedom dan lain-lain lagi mengikut kesesuaian template (lihat gambar di atas sebagai contoh)

Untuk mengedit panel ini, kita boleh meletakkan Labels yang kita telah buat semasa di dalam entri kita. Seeloknya, kita menggunakan Labels yang sedikit dan tidak perlu terlalu banyak. 

Contoh Labels yang kita buat seperti pada gambar pertama tadi ialah resipi. 

Oleh itu, sedikit pengubahsuaian terhadap template perlu di lakukan dengan mengacau coding di dalam blog.

Mengenal pasti menu di panel navigasi

Menu di panel navigasi boleh di pelbagaikan. Kita harus mengenal pasti menu yang kita mahu di dalam blog kita. Antara contoh menu yang ada ialah:-

Single Menu

Drop Menu

Drop Down Menu
Pengendali blog kadang-kadang mempunyai pelbagai Labels di blog yang berkaitan dengan apa yang di ceritakan di blog mereka. Jadi, sebagai pengendali blog, kita perlu sorting Labels kita untuk di muatkan di dalam Menu di panel navigasi.

Sesetengah template blog juga tidak menyediakan Drop Down Menu dan hanya menyediakan Drop Menu. Semua ini bergantung kepada template.

Bagi memudahkan kita, kita ambil contoh menggunakan Single Menu dan juga Drop Menu.

Edit Panel Navigasi

1. Pergi ke template dan klik Edit HTML


2. Tekan tetikus di dalam ruangan coding dan tekan CTRL+F dan akan keluar kotak Search seperti di dalam nombor 1 di bawah ini. Kemudian masukkan menu yang terdapat di dalam panel navigasi template blog. Di dalam panel navigasi kita, terdapat perkataan Home, Features, Freedom dll. Kita ambil perkataan selain dari Home iaitu Features dan boleh juga ambil perkataan Freedom supaya pencarian kita tepat seperti pada nombor 2 di bawah.



3. Kenal pasti Menu yang hendak di gunakan. Di sini kita akan menggunakan Single Menu dan Drop Menu sahaja. Oleh itu, kita boleh deleta sahaja coding Drop Down Menu di bawah ini. 


Sila pastikan terlebih dahulu Drop Down Menu kita sama dengan apa yang ada di panel navigasi kita sebelum kita delete. Jika betul, maka, boleh lah kita delete.


Untuk delete coding Drop Down Menu highlightkan perkataan yang kita hendak delete.


Setelah kita highlight perkataan itu, pastikan jangan kita delete ikut sesedap rasa. Pastikan kita delete sebelum code <ul> dan juga </nav> seperti di bawah.



4. Untuk memasukkan labels kita, kita perlu masukkan coding ini di dalam tanda ' ' yang terletak di href= ' ' seperti pada anak panah merah sebelah kiri. Masukkan ini http://NAMABLOGKITA.blogspot.com/search/label/resipi. Dan juga tukar perkataan Features kepada Resipi.


Contoh coding yang telah di masukkan. Sebagai contoh, Labels resipiasia di letakkan sebagai pecahan kepada Menu Resipi kita. Dengan ini, pembaca akan cepat mencari apa yang mereka mahu. Labels yang di gunakan ini adalah Labels apa yang ada di blog anda. Jika kita mengketegorikan Labels kita, maka, panel navigasi kita akan lebih tersusun.



Setelah kita masukkan coding tadi, kita buka blog kita dan lihat hasilnya.


Previous
Next Post »

16 comments

Write comments
Ezwan Amrin
AUTHOR
7 April 2015 at 13:43 delete

bagus la buat tutorial ni... :)

Reply
avatar
7 April 2015 at 16:13 delete

tq bro. tapi setiap template tak sama coding dia. yg ni blh buat reference

Reply
avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
7 April 2015 at 16:21 delete

Wah tutorial Ewan complete..Senang dan mudah jer bila baca kan kan kan tapi hambek kau bila Kak Lya tgk coding2 yang bagai2 gtuu tu tu tu naik poning kepala sudahh..Pasni mintak tlg edit template ahkak yaa hehehe... Singgah dari #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari

Reply
avatar
7 April 2015 at 16:48 delete

hahaha...mula2 mmg pening. tp bila da fhm, senang je

Reply
avatar
7 April 2015 at 16:57 delete

sy suka, sy suka... dengan tuto ni

Reply
avatar
7 April 2015 at 17:13 delete

kena fahamkan supaya tak pening, ...agak2 boleh ka?? hurmm

Reply
avatar
Wayne Harraz
AUTHOR
7 April 2015 at 17:32 delete

kalau pening gak, kena pki video

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
7 April 2015 at 19:30 delete

patut lah Shahira kata kenyang makan coding......!! hehehehehee... :)

Reply
avatar
Cik Candy
AUTHOR
7 April 2015 at 22:14 delete

duk baca punya baca... nampak senang tapi bila buat jem.. help..helppp
#Exchangefeedgroup

Reply
avatar
Cikk Mimin
AUTHOR
8 April 2015 at 11:06 delete

yg ada sub menu tab yg malas nak update listing.. huhu

Reply
avatar
8 April 2015 at 17:50 delete

Boleh cuba ni,setakat ni cn berani edit template dkt blog lain,blog ori tak beraniblg,mau menangis klu tak jadi

Reply
avatar
Anizz Annisa
AUTHOR
8 April 2015 at 18:26 delete

klau la berseni mcm abe we..buat je jadi... adoiii.... tengok pon dh pening..huhu

Reply
avatar
ena
AUTHOR
24 April 2015 at 23:36 delete

pening juga main dgn coding ni kan

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
28 April 2015 at 14:45 delete

teknik edit panel navigasi yang awesome

Reply
avatar
aRz MoHa
AUTHOR
14 June 2015 at 21:56 delete

terima kasih diatas tutorial panjang lebar ni. baru nak amalkan

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.