Cara daftar blog di Alexa





How to register with Alexa

Ranking dari Alexa amat berkait rapat dengan blog/laman web. Alexa memberikan gambaran tepat kedudukan ranking blog/laman web di seluruh dunia. Malah Alexa juga boleh menunjukkan kedudukan ranking blog anda di negara anda sahaja.

Bagaimana cara mendaftar akaun Alexa?

Cara daftar akaun Alexa


1. Pergi ke www.alexa.com dan klik Crean an Account bagi yang belum ada akaun alexa.


2. Masukkan alamat email anda dan klik Create


3. Alexa akan memaklumkan mereka telah menghantar notifikasi ke email anda


3. Pergi ke email anda dan periksa email dari Alexa.


4. Klik link yang di beri oleh Alexa untuk mengaktifkan akaun alexa anda.


5. Masukkan password dan klik Submit Password.


6. Klik +Add My Site


7. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik View Plans & Pricing.


8. Setelah itu akan tertera plan dan harga. Anda perlu skrol ke bawah sedikit.


9. Pastikan skrol perlahan-lahan dan pastikan anda terjumpa gambar seperti di bawah dan klik Claim a site.


10. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik Continue.


11. Akan tertera 3 kaedah untuk mengklaim laman web anda. Tekan pada Method 2.


12. Sila copy <meta name="alexaVerifyID" content="xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"/>


13. Buka dashboard blog anda dan pergi ke Template>Edit HTML dan paste kod alexa tadi di bawah <head> seperti di bawah ini.


14. Setelah itu pergi semula ke page Alexa tadi dan klik Verify my ID.


Previous
Next Post »

16 comments

Write comments
Cik Candy
AUTHOR
22 April 2015 at 13:21 delete

Thanks abg wan. Huhuuu dah lama tercari2 tuto nie...

Reply
avatar
Anizz Annisa
AUTHOR
22 April 2015 at 14:03 delete

terima kasih ckgu abe we... :)

Reply
avatar
adk dayah
AUTHOR
22 April 2015 at 14:26 delete

boleh try ni abe we..thanks yer sharing good info =)

Reply
avatar
khaty aiman
AUTHOR
22 April 2015 at 16:08 delete

good sharing cikgu ewan..nanti akan dicuba..

Reply
avatar
anajingga
AUTHOR
22 April 2015 at 19:37 delete

ok cikgu Done .Harap-harap sukses tq so much :)

Reply
avatar
Jia Rizaira
AUTHOR
23 April 2015 at 05:24 delete

nape eh sy daftar tapi tak ada data traffic rank in Malaysia? pelik gak ni

Reply
avatar
23 April 2015 at 08:27 delete

klu baru daftar, memang data tak akan keluar. Kena tunggu beberapa ketika. mungkin sehari dua. atau sebulan sebab alexa kne buat kerja dia dulu.

Reply
avatar
23 April 2015 at 11:37 delete

terima kasih cikgu ewan ;)

Reply
avatar
NATRA ISMAIL
AUTHOR
23 April 2015 at 15:44 delete

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Reply
avatar
NATRA ISMAIL
AUTHOR
23 April 2015 at 15:44 delete

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Reply
avatar
23 April 2015 at 16:15 delete

sama-sama. semoga berguna

Reply
avatar
Eny Abdullah
AUTHOR
25 April 2015 at 10:18 delete

Tq Ewan, banyak share maklumay di EFG... pasai alexa ni baru yeringat, belim buka lagi since daftar hari tu hehehe.. kena check nanti

Reply
avatar
YB Shehan
AUTHOR
9 September 2015 at 15:41 delete

ewento marcello tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Reply
avatar
9 September 2015 at 16:10 delete

cakap la ewento marcello yang kacak...

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
3 November 2015 at 09:52 delete

dah try add code.. ermmm.. ni sekali dgn rank malaysia lah eh...?
nanti minggu depan try check lagi...

tQ Ewangg... :)

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.