Cara daftar blog di Alexa

How to register with Alexa

Ranking dari Alexa amat berkait rapat dengan blog/laman web. Alexa memberikan gambaran tepat kedudukan ranking blog/laman web di seluruh dunia. Malah Alexa juga boleh menunjukkan kedudukan ranking blog anda di negara anda sahaja.

Bagaimana cara mendaftar akaun Alexa?

Cara daftar akaun Alexa


1. Pergi ke www.alexa.com dan klik Crean an Account bagi yang belum ada akaun alexa.


2. Masukkan alamat email anda dan klik Create


3. Alexa akan memaklumkan mereka telah menghantar notifikasi ke email anda


3. Pergi ke email anda dan periksa email dari Alexa.


4. Klik link yang di beri oleh Alexa untuk mengaktifkan akaun alexa anda.


5. Masukkan password dan klik Submit Password.


6. Klik +Add My Site


7. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik View Plans & Pricing.


8. Setelah itu akan tertera plan dan harga. Anda perlu skrol ke bawah sedikit.


9. Pastikan skrol perlahan-lahan dan pastikan anda terjumpa gambar seperti di bawah dan klik Claim a site.


10. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik Continue.


11. Akan tertera 3 kaedah untuk mengklaim laman web anda. Tekan pada Method 2.


12. Sila copy <meta name="alexaVerifyID" content="xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"/>


13. Buka dashboard blog anda dan pergi ke Template>Edit HTML dan paste kod alexa tadi di bawah <head> seperti di bawah ini.


14. Setelah itu pergi semula ke page Alexa tadi dan klik Verify my ID.


16 comments

avatar

Thanks abg wan. Huhuuu dah lama tercari2 tuto nie...

avatar

terima kasih ckgu abe we... :)

avatar

boleh try ni abe we..thanks yer sharing good info =)

avatar

good sharing cikgu ewan..nanti akan dicuba..

avatar

ok cikgu Done .Harap-harap sukses tq so much :)

avatar

nape eh sy daftar tapi tak ada data traffic rank in Malaysia? pelik gak ni

avatar

klu baru daftar, memang data tak akan keluar. Kena tunggu beberapa ketika. mungkin sehari dua. atau sebulan sebab alexa kne buat kerja dia dulu.

avatar

terima kasih cikgu ewan ;)

avatar

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

avatar

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

avatar

sama-sama. semoga berguna

avatar

Tq Ewan, banyak share maklumay di EFG... pasai alexa ni baru yeringat, belim buka lagi since daftar hari tu hehehe.. kena check nanti

avatar

ewento marcello tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

avatar

cakap la ewento marcello yang kacak...

avatar

dah try add code.. ermmm.. ni sekali dgn rank malaysia lah eh...?
nanti minggu depan try check lagi...

tQ Ewangg... :)

Click to comment