Cara daftar blog di Alexa

How to register with Alexa

Ranking dari Alexa amat berkait rapat dengan blog/laman web. Alexa memberikan gambaran tepat kedudukan ranking blog/laman web di seluruh dunia. Malah Alexa juga boleh menunjukkan kedudukan ranking blog anda di negara anda sahaja.

Bagaimana cara mendaftar akaun Alexa?

Cara daftar akaun Alexa


1. Pergi ke www.alexa.com dan klik Crean an Account bagi yang belum ada akaun alexa.


2. Masukkan alamat email anda dan klik Create


3. Alexa akan memaklumkan mereka telah menghantar notifikasi ke email anda


3. Pergi ke email anda dan periksa email dari Alexa.


4. Klik link yang di beri oleh Alexa untuk mengaktifkan akaun alexa anda.


5. Masukkan password dan klik Submit Password.


6. Klik +Add My Site


7. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik View Plans & Pricing.


8. Setelah itu akan tertera plan dan harga. Anda perlu skrol ke bawah sedikit.


9. Pastikan skrol perlahan-lahan dan pastikan anda terjumpa gambar seperti di bawah dan klik Claim a site.


10. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik Continue.


11. Akan tertera 3 kaedah untuk mengklaim laman web anda. Tekan pada Method 2.


12. Sila copy <meta name="alexaVerifyID" content="xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"/>


13. Buka dashboard blog anda dan pergi ke Template>Edit HTML dan paste kod alexa tadi di bawah <head> seperti di bawah ini.


14. Setelah itu pergi semula ke page Alexa tadi dan klik Verify my ID.


Previous
Next Post »
16 Komentar untuk "Cara daftar blog di Alexa"

Thanks abg wan. Huhuuu dah lama tercari2 tuto nie...

terima kasih ckgu abe we... :)

boleh try ni abe we..thanks yer sharing good info =)

good sharing cikgu ewan..nanti akan dicuba..

ok cikgu Done .Harap-harap sukses tq so much :)

nape eh sy daftar tapi tak ada data traffic rank in Malaysia? pelik gak ni

klu baru daftar, memang data tak akan keluar. Kena tunggu beberapa ketika. mungkin sehari dua. atau sebulan sebab alexa kne buat kerja dia dulu.

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Tq Ewan, banyak share maklumay di EFG... pasai alexa ni baru yeringat, belim buka lagi since daftar hari tu hehehe.. kena check nanti

ewento marcello tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

cakap la ewento marcello yang kacak...

dah try add code.. ermmm.. ni sekali dgn rank malaysia lah eh...?
nanti minggu depan try check lagi...

tQ Ewangg... :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF