Cara daftar blog di Alexa

Cara daftar blog di Alexa

How to register with Alexa

Ranking dari Alexa amat berkait rapat dengan blog/laman web. Alexa memberikan gambaran tepat kedudukan ranking blog/laman web di seluruh dunia. Malah Alexa juga boleh menunjukkan kedudukan ranking blog anda di negara anda sahaja.

Bagaimana cara mendaftar akaun Alexa?

Cara daftar akaun Alexa


1. Pergi ke www.alexa.com dan klik Crean an Account bagi yang belum ada akaun alexa.


2. Masukkan alamat email anda dan klik Create


3. Alexa akan memaklumkan mereka telah menghantar notifikasi ke email anda


3. Pergi ke email anda dan periksa email dari Alexa.


4. Klik link yang di beri oleh Alexa untuk mengaktifkan akaun alexa anda.


5. Masukkan password dan klik Submit Password.


6. Klik +Add My Site


7. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik View Plans & Pricing.


8. Setelah itu akan tertera plan dan harga. Anda perlu skrol ke bawah sedikit.


9. Pastikan skrol perlahan-lahan dan pastikan anda terjumpa gambar seperti di bawah dan klik Claim a site.


10. Masukkan alamat blog/laman web anda dan klik Continue.


11. Akan tertera 3 kaedah untuk mengklaim laman web anda. Tekan pada Method 2.


12. Sila copy <meta name="alexaVerifyID" content="xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"/>


13. Buka dashboard blog anda dan pergi ke Template>Edit HTML dan paste kod alexa tadi di bawah <head> seperti di bawah ini.


14. Setelah itu pergi semula ke page Alexa tadi dan klik Verify my ID.


16 comments

avatar
Balas
avatar

Thanks abg wan. Huhuuu dah lama tercari2 tuto nie...

Balas
avatar

terima kasih ckgu abe we... :)

Balas
avatar

boleh try ni abe we..thanks yer sharing good info =)

Balas
avatar

good sharing cikgu ewan..nanti akan dicuba..

Balas
avatar

ok cikgu Done .Harap-harap sukses tq so much :)

Balas
avatar

nape eh sy daftar tapi tak ada data traffic rank in Malaysia? pelik gak ni

Balas
avatar

klu baru daftar, memang data tak akan keluar. Kena tunggu beberapa ketika. mungkin sehari dua. atau sebulan sebab alexa kne buat kerja dia dulu.

Balas
avatar

terima kasih cikgu ewan ;)

Balas
avatar

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Balas
avatar

Terima kasih. Info yang sgt baik =)

Balas
avatar

sama-sama. semoga berguna

Balas
avatar

Tq Ewan, banyak share maklumay di EFG... pasai alexa ni baru yeringat, belim buka lagi since daftar hari tu hehehe.. kena check nanti

Balas
avatar

ewento marcello tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Balas
avatar

cakap la ewento marcello yang kacak...

Balas
avatar

dah try add code.. ermmm.. ni sekali dgn rank malaysia lah eh...?
nanti minggu depan try check lagi...

tQ Ewangg... :)

Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.