Teori kapal terbang Germanwings terhempas.

Teori kapal terbang Germanwings terhempas.

Teori kapal terbang Germanwings terhempas


Pembantu juruterbang alami masalah peribadi

pembantu juruterbang Germanwings
Andreas Lubitz
Pasukan penyiasat nahas kapal terbang milik Germanwings telah membuat analisa awal dengan menyatakan pembantu juruterbang, Andreas Lubitz mempunyai masalah peribadi semasa bertugas.

Selepas meneliti rekod kotak hitam, penyiasat mendengar bunyi ketukan yang kuat di dalam kapal terbang yang mana penyiasat menyimpulkan bahawa juruterbang terkunci dari luar  dan telah mengetuk pintu kokpit supaya pembantu juruterbang dapat membuka pintu kokpit. 

Namun setelah menyedari kapal terbang mula menjunam, juruterbang mengetuk pintu kokpit dengan lebih kuat. Namun tiada tindakbalas dari pembantu juruterbang.

Kotak hitam pesawat Germanwings
Kotak hitam pesawat Germanwings

Kotak hitam MH17
Kotak hitam MH17

Teori kapal terbang terhempas

Penyiasat juga telah membuat teori awal kemungkinan terjadinya nahas ini.

Teori kapal terbang Germanwings terhempas
Teori kapal terbang Germanwings terhempas
Pembantu juruterbang sepatutnya boleh membuka pintu kokpit kerana terdapatnya CCTV di bahagian kokpit yang membolehkan pembantu juruterbang melihat keadaan luar kokpit dari dalam kokpit. Juruterbang juga telah mengakses pintu kokpit dengan kata laluan namun di nafikan oleh pembantu juruterbang dengan menekan suis di panel kapal terbang yang mengakibatkan kata kunci dinyahaktifkan.

Penyiasat juga mendengar suara teriakan dari penumpang pesawat sebelum kapal terbang itu terhempas semasa menganalisa kotak hitam pesawat.

Dalam pada itu juga, pihak berkuasa telah menggeladah rumah Andreas Lubitz bagi mencari bukti-bukti kukuh.


8 comments

avatar

tak dapat bayangkan detik2 cemas mereka semua ketika itu..

Balas
avatar
Balas
avatar

kesian insan yang tak bersalah tu kan...

Balas
avatar

fuh....macam-macam perihal sekarang ini

Balas
avatar

makin takut nak naik flight wayne harraz

Balas
avatar

berita yang kitorang dapat dekat sini plak kata, dah geledah rumahnya, diorang jumpa rekord masalah kesihatan co-pilot tuh...mybe dia stress kot dgn penyakit dia, sebab tuh dia nak suicide...tapi wallahualam....xtaulah ape sebenarnya yang berlaku..kann

Balas
avatar

Ok, nk fly minggu dpn. Gabra lebih dah ni.

Balas
avatar
Balas

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.