Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST

Senarai barangan yang dikenakan GST

Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST

Goods and Services Tax (GST) akan di laksanakan kurang dari 24 jam.

Memahami GST

GST dilevi dikenakan dicaj ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat dalam menjalankan atau meneruskan perniagaan di Malaysia oleh orang kena cukai. GST juga dikenakan ke atas pengimportan barang dan perkhidmatan.

Pembekalan bercukai adalah pembekalan yang berkadar standard atau berkadar sifar. Manakala pembekalan dikecualikan dan di luar skop bukan pembekalan bercukai. GST akan dilevi dan dikenakan ke atas nilai pembekalan.

GST hanya boleh dilevi dan dikenakan jika perniagaan itu berdaftar. Sesuatu perniagaan tidak bertanggungjawab untuk didaftarkan jika nilai pusingan tahunan pembekalan bercukai tidak mencapai nilai ambang yang ditetapkan. Oleh itu, perniagaan itu tidak boleh mengenakan dan memungut GST atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat kepada pelanggan mereka. Bagaimanapun, perniagaan boleh memohon untuk berdaftar secara sukarela.

Senarai barangan yang dikenakan GST

Berikut adalah senarai barangan yang dikenakan dan tidak di kenakan GST 6%.



12 comments

avatar

Panjang betul senarainya. Adus. Pehni shopping bawak list barang yang tak kena GST T_T

avatar

puas nak tengok satu satu. hehehe

avatar

malas nk separate kn. kikiki...klu rajin nnt abe we separate kan

avatar

sebelum g shopping kena senaraikan barang apa nak beli. nnt bw list apa yg perlu je

avatar

lebih bnyk yg kena GST berbanding tak kena

Owh! Jom Kenal | Segmen - Owh!MananQayyim™

avatar

Betul. Sekarang ni nak shopping kali terakhir sebelum esok. Hehe. Esok dah kena bukak kitab GST :D

avatar

banyak betul barang kena gst..haih.

avatar

roti canai pon sekupang...ni nak buat aduan la. patutkah?

avatar

heheheheheee...
bab nak buat senarai dulu sebelum gi shopping tu yang malas tu... :p

avatar

malas kalu, kena bawa list ni.

avatar

agaknya dia pki minyak tanah kot. tu yg naik harga...hahaha

avatar

sekarang kena buat gini le..huhu

Click to comment