Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST





Senarai barangan yang dikenakan GST

Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST

Goods and Services Tax (GST) akan di laksanakan kurang dari 24 jam.

Memahami GST

GST dilevi dikenakan dicaj ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat dalam menjalankan atau meneruskan perniagaan di Malaysia oleh orang kena cukai. GST juga dikenakan ke atas pengimportan barang dan perkhidmatan.

Pembekalan bercukai adalah pembekalan yang berkadar standard atau berkadar sifar. Manakala pembekalan dikecualikan dan di luar skop bukan pembekalan bercukai. GST akan dilevi dan dikenakan ke atas nilai pembekalan.

GST hanya boleh dilevi dan dikenakan jika perniagaan itu berdaftar. Sesuatu perniagaan tidak bertanggungjawab untuk didaftarkan jika nilai pusingan tahunan pembekalan bercukai tidak mencapai nilai ambang yang ditetapkan. Oleh itu, perniagaan itu tidak boleh mengenakan dan memungut GST atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat kepada pelanggan mereka. Bagaimanapun, perniagaan boleh memohon untuk berdaftar secara sukarela.

Senarai barangan yang dikenakan GST

Berikut adalah senarai barangan yang dikenakan dan tidak di kenakan GST 6%.



Previous
Next Post »

12 comments

Write comments
Nurul Shahira
AUTHOR
31 March 2015 at 08:33 delete

Panjang betul senarainya. Adus. Pehni shopping bawak list barang yang tak kena GST T_T

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
31 March 2015 at 08:46 delete

puas nak tengok satu satu. hehehe

Reply
avatar
31 March 2015 at 08:55 delete

malas nk separate kn. kikiki...klu rajin nnt abe we separate kan

Reply
avatar
31 March 2015 at 08:56 delete

sebelum g shopping kena senaraikan barang apa nak beli. nnt bw list apa yg perlu je

Reply
avatar
Manan Qayyim
AUTHOR
31 March 2015 at 17:44 delete

lebih bnyk yg kena GST berbanding tak kena

Owh! Jom Kenal | Segmen - Owh!MananQayyim™

Reply
avatar
Nurul Shahira
AUTHOR
31 March 2015 at 19:08 delete

Betul. Sekarang ni nak shopping kali terakhir sebelum esok. Hehe. Esok dah kena bukak kitab GST :D

Reply
avatar
syira yaya
AUTHOR
31 March 2015 at 21:10 delete

banyak betul barang kena gst..haih.

Reply
avatar
31 March 2015 at 23:45 delete

roti canai pon sekupang...ni nak buat aduan la. patutkah?

Reply
avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
1 April 2015 at 15:00 delete

heheheheheee...
bab nak buat senarai dulu sebelum gi shopping tu yang malas tu... :p

Reply
avatar
1 April 2015 at 16:00 delete

malas kalu, kena bawa list ni.

Reply
avatar
1 April 2015 at 16:01 delete

agaknya dia pki minyak tanah kot. tu yg naik harga...hahaha

Reply
avatar
Anizz Annisa
AUTHOR
2 April 2015 at 00:07 delete

sekarang kena buat gini le..huhu

Reply
avatar

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di ewentezahar@gmail.com. 

[PENAFIAN] www.wayneharraz.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. 

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. 

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.