Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST

Senarai barangan yang dikenakan GST

Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST

Goods and Services Tax (GST) akan di laksanakan kurang dari 24 jam.

Memahami GST

GST dilevi dikenakan dicaj ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat dalam menjalankan atau meneruskan perniagaan di Malaysia oleh orang kena cukai. GST juga dikenakan ke atas pengimportan barang dan perkhidmatan.

Pembekalan bercukai adalah pembekalan yang berkadar standard atau berkadar sifar. Manakala pembekalan dikecualikan dan di luar skop bukan pembekalan bercukai. GST akan dilevi dan dikenakan ke atas nilai pembekalan.

GST hanya boleh dilevi dan dikenakan jika perniagaan itu berdaftar. Sesuatu perniagaan tidak bertanggungjawab untuk didaftarkan jika nilai pusingan tahunan pembekalan bercukai tidak mencapai nilai ambang yang ditetapkan. Oleh itu, perniagaan itu tidak boleh mengenakan dan memungut GST atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat kepada pelanggan mereka. Bagaimanapun, perniagaan boleh memohon untuk berdaftar secara sukarela.

Senarai barangan yang dikenakan GST

Berikut adalah senarai barangan yang dikenakan dan tidak di kenakan GST 6%.



Previous
Next Post »
12 Komentar untuk "Senarai lengkap barangan yang dikenakan dan tidak dikenakan GST"

Panjang betul senarainya. Adus. Pehni shopping bawak list barang yang tak kena GST T_T

puas nak tengok satu satu. hehehe

malas nk separate kn. kikiki...klu rajin nnt abe we separate kan

sebelum g shopping kena senaraikan barang apa nak beli. nnt bw list apa yg perlu je

lebih bnyk yg kena GST berbanding tak kena

Owh! Jom Kenal | Segmen - Owh!MananQayyim™

Betul. Sekarang ni nak shopping kali terakhir sebelum esok. Hehe. Esok dah kena bukak kitab GST :D

banyak betul barang kena gst..haih.

roti canai pon sekupang...ni nak buat aduan la. patutkah?

heheheheheee...
bab nak buat senarai dulu sebelum gi shopping tu yang malas tu... :p

agaknya dia pki minyak tanah kot. tu yg naik harga...hahaha

sekarang kena buat gini le..huhu

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF